pytanie laickie, ale nie wiem tego i nie znalazlem szukajac w wyszukiwarce.
jaki wplyw na szumy ma wartosc przeslony? czy w ogole ma, czy to tylko sprawa iso ?
pytanie laickie, ale nie wiem tego i nie znalazlem szukajac w wyszukiwarce.
jaki wplyw na szumy ma wartosc przeslony? czy w ogole ma, czy to tylko sprawa iso ?
I tylko tyle?Zamieszczone przez Pikczer
A czy nie jest przypadkiem tak, że dłuższych czasa naświetlania tenże wydłużony czas też powoduje wzrost zaszumienia obrazu?
No bo gdyby tak, to wtedy przysłona też ma pośrednio wpływ, ponieważ przymknięcie przysłony powoduje wydłużenie czasu. To jednak tylko moje przypuszczenie i sam bym się chętnie dowiedział więcej.
Eeeeee... chyba dzielisz włos na czworo :-). Dłuższy czas naświetlania to wieksze szanse na hotpixele. Na szumy chyba tez troche - CHYBA. Ale to ma znaczenie raczej marginalne. Najwiekszy wpływ to ISO.Zamieszczone przez gwozdzt
Tak poza tym to temperatura CCD albo CMOS ma też wpływ na jakość (szumy, hot o dead pixele). Jak strzelisz 100 zdjęc jedno po drugim to się zagrzeje i zakłoćenia wzrosną. Najlepiej robić na mrozie - teraz jest dobry czas na zdjęcia ;-)
Janusz
dziekuje![]()
no ok , a jak z ziarnem?
tez tylko iso?
A sposób wywołania nie bedzie miał też przypadkiem wpływu na ziarnistość materiału?Zamieszczone przez nastier
To wy matryce w Rodinalu moczycie?
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
Ależ skad :-)Zamieszczone przez Silent Planet
Jeśli o mnie chodzi, to pytanie o ziarno od razu przełączyło mnie na tryb analogowy, bo nie słyszałem/czytałem jeszcze o ziarnistości w odniesieniu do cyfry.
Czyżbym się mylił?