Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 17-55 2.8 IS z 50d - problem z AF

Dopiero zaczyna

Domyślnie 17-55 2.8 IS z 50d - problem z AF

Witam,

od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu C50d + C17-55 2.8 IS - byłem szczęśliwy dopuki nie zacząłem się bawić w "test AFa z bateryjkami"...
    Stwierdziłem że mam FF - strzelałem na 2.8 i 17/55mm z niecałego metra. Spróbowałem mikrokalibracji - nie udało mi się ustabilizować AFa na wymaganej środkowej baterii. Generalnie zauważyłem iż trafienia są mało powtarzalne - po mikroregulacji jeszcze bardziej - powiedzmy że 40% trafia mniej więcej w środek, natomiast po 30% ma FF i BF. Strzelałem też w inne cele i też stwierdziłem niepowtarzalność AFa...???!!!

Spać normalnie nie mogę!!!
    Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia z tym zestawem?
    Czy Żytnia da radę coś takiego skalibrować? Niepokoi mnie zwłaszcza niska powtarzalność trafień AFa...

Bywalec
    Miasto
    Racibórz-Schoonhoven

Domyślnie

30% FF i 30% BF oraz 40% trafień?? Dla mnie osobiście to błąd leży po Twojej stronie a nie sprzętu.

A na zdjęciach to widzisz?
    Do "bateryjek" polecam jeszcze "cegiełki" i "książki". Test musi byc pełny i wiarygodny
    fotografia
    akwarystyka

Dopiero zaczyna

Domyślnie

spróbuj tez starego focus test chart, do ściągnięcia np. tu:

http://www.focustestchart.com/focus21.pdf

Coś już napisał

Domyślnie -

Ten zestaw w słabym świetle żarowym lubi "głupieć" i źle ustawiać ostrość..

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Wyjdź z domu, zrób kilka zdjęć w plenerze, jakiś landszaft, portret itp. i sprawdź na komputerze jak wyszło. Wtedy będzie można coś wiecej powiedzieć. Miałem przez jakis czas to szkło ale na 20D i w świetle żarowym faktycznie AF trochę fiksował.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Słabe światło...Żarowe... OK, niech Wam będzie...

Ale strzelałem fotki w dzień na dworzu np do tablic z nazwą ulicy i nr bloku i jedne zdjęcia są ostre a inne nie (czasy ok 1/500, IS OFF).
    ...to już mój G5 strzy dłuuuuugo i namiętnie ale w świetle dziennym ma 99,9 % trafień. Nawet przy dobrym oświetleniu w mieszkaniu trafia w cel.

Domyślnie

on bez jaj, u mnie chyba mydelniczka, u ciebie bf/ff? jakis horror, czy co? wziete praktycznie w ten sam dzien..
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafi_szymon Zobacz posta
    zacząłem się bawić w "test AFa z bateryjkami"...
    Stwierdziłem że mam FF - strzelałem na 2.8 i 17/55mm z niecałego metra. Spróbowałem mikrokalibracji - nie udało mi się ustabilizować AFa na wymaganej środkowej baterii. Generalnie zauważyłem iż trafienia są mało powtarzalne
    "Bawisz się" używając statywu+wyzwalacza lub wężyka?
    W jakim trybie ustawiłeś AF?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zabawa bateryjkami to czysty onanizm sprzętowy. Zrób po prastu parę fotek z natury i wrzuć tutaj, to zobaczymy co to szkło potrafi i nie przejmuj sie bzdurami.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Test z bateryjkami i np kartą pamięci CF (pierwsze co miałem pod ręką - CF ma większą płaską powierzchnię niż okrągła bateryjka...). Fotki w dzień w mieszkaniu przy oknie - dobre światło. Tak się składa że aparat z tym szkłem idealnie w poziomo leży na stole niecały metr od celu, strzały z palca (wyższe ISO/czasy krótsze niż 1/100 - nie ma mowy o jakimkolwiek poruszeniu. Między strzałami ostrzyłem na coś bardziej odległego lub bliższego, tak aby AF przebył pewną drogę...
    Jeżeli chodzi o "bakterie", to pomyślałem że może mają zbyt małą powierzchnię i zaokrągloną...? Ale duża jednorodna powierzchnia CFa...??!!!

Jutro w dzień spróbuję walnąć parę fotek na dworzu i podpiąć pod posta - sami ocenicie.

Czy coś takiego da się skalibrować ?????????????????????

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów