Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Canon 580EX II vs Quantuum lub inne l. studyjne

Coś już napisał Awatar BigDog
    Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

możesz kupić tronix explorer do zasilania lamp za cenę ~ 2000 zł oraz oczywiście jakąś lampę studyjną więc cena zaczyna robić się konkretna.
    Innym wyborem będzie quantuum 300 dual power - kupując taką lampę zapłacisz 1/2 ceny tronixa i masz wszystko co potrzebujesz do błyskania w plenerze. Zestaw zawiera wszystko czyli lampę, akumulator i nawet kabelek do wyzwalania.

Ja to przerabiałem i wybrałem Quantuum dual power z uwagi na to, że nie mauszę targać dodatkowego balastu ze sobą o wadze ok. 8kg bo tyle waży zasilacz tronix.
    Mam Quantuum 300 dual power i spisuje się bardzo dobrze, daje na pewno 150 błysków przy pełnej mocy bo tyle +/- robię zdjęć w plenerze podcas sesji.
    ....robiłbym lepsze zdjęcia jak miałbym lepszy aparat

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aki007 Zobacz posta
    bateriami to mogę sobie zasilać systemowe lampy, a jeżeli chciałbym np. te Quantuumy to potrzebuje czegoś.
    no właśnie potrzebujesz baterię (no dobra, akumulator).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A te lampy to aż tak wybredne, że muszą mieć idealną sinusoidę na zasilaniu? UPS z czystą sinusoidą na wyjściu to ok. 500zł, do tego wymiana w takim UPS zasilania z żelówki na LiPo (gabarytowo zamiast żelówki 3Ah czy 7Ah upchnie się LiPo o pojemności 20 Ah albo i więcej.

Coś już napisał Awatar Aki007
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przeanalizowałem, przemyślałem i nadal nurtuje mnie jedno pytanie... Jaka jest różnica między Quantuumami R+ Digital a Quantuumami S??
    Lampa R+ 300 Digiral kosztuje 719, a lampa S 400 779.
    Lampa R+ 600 Digital kosztuje 999, a lampa S 750 999.
    Lampa R+ 1000 Digital kosztuje 1490, a lampa S 1200 1690.
    Do czego zmierzam, seria S ma wysunięty palnik, większą moc, 4 tryby pracy modelującej żarówki, a do tego jest minimalnie droższa.
    Czy opłaca się/ warto w serie S zainwestować? Ktoś na nich pracuje, jakie wrażenia?
    5DmkII, 400D
    24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
    580exII, 300EZ

Domyślnie

Chyba musisz zdecydować się do czego ma ci to służyć. Praca w terenie czy po prostu stałe studio z dostępem do zasilania sieciowego ?

W niewielkim studio(gdzie zawsze jest dostęp do gniazdka z prądem lepiej zainwestować w 2/3 lampki o mocy 200/300 W w plener jak cię kręci fotografowanie w pełnym słońcu(prędzej czy później cię pokusi) to min 600W ( ale i tak to w godzinach południowych będzie za mało - optymalnie 1000 W ).

Zależy co chcesz tym robić, jaki obszar oświetlić i w jakich warunkach. I chyba jeden z decydujących czynników cena ??

Coś już napisał Awatar Aki007
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

rozumiem i całkowicie się z Tobą zgadzam. Cena też trochę odgrywa role.
    Najpierw chciałbym sklecić jakiś zestaw, który będzie mnie satysfakcjonował w studiu (czasami lepiej jakieś mocniejsze lampy, niż potem żałować, że nie dołożyło się tych kilku groszy). Jeżeli będę chciał działać w plenerze to kupie jakiś zasilacz (najprawdopodobniej będzie to ten tronix). ale nadal nie wiem jaką tą serie wybrać. chyba wynajmę jakieś studio, w którym są te różne serie i sam przetestuje. ale nadal chętnie usłyszę zdanie samych posiadaczy ;dd
    5DmkII, 400D
    24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
    580exII, 300EZ

Domyślnie

Ja używam Q 300 dual power do tego 580ex i to miałem na początku, ale w miarę jedzenia apetyt rośnie, teraz przymierzam się do Q 600 W i pewnie znowu podziałam trochę. Wybrałem quantuuma ze względu na mocowania bowens i dość tanie a, moim skromnym zdaniem, dobre akcesoria. Z wyczytanych opinii dowiedziałem się, że trzymają tą samą barwę światła, więc gitara gra. Jeśli chodzi o akumulator do dual`ków to on mi nie przeszkadza ( czasami brakuje szybkości ładowania, ale kwestia przyzwyczajenia).
    Niestety generalnie nie mam towarzysza w plenerze i zawsze sam wszystko noszę, więc takie małe akumulatorki do lamp są znośne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Aki007 Zobacz posta
    a czy najtańszą możliwością będzie zasilanie przez Tronix Explorer XT albo Tronix Explorer 1200??

a jeszcze jedno a czy będzie pasował Baterypack DC300 do lampy Quantuum R+ 600 Digital??
    ta druga opcja (jeżeli by wszystko pasowało) była by znacznie tańsza.. ;D
    Nie wiem czy najtańszą, mi tak odpowiada.

Lampy dlatego się nazywają dual power bo je podłączasz pod dwa różnego rodzaju zasilania, te zwykłe R+ nie mają gniazda na baterrypack.
    Zobacz na stronie quantuum.pl zdjęcie i porównaj. Na tych R + nie ma tego "dzyndzla" od spodu lampy gdzie w duala`ch podłączasz aku.
    Ostatnio edytowane przez lukeandro ; 16-11-2010 o 21:37 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Czy to prawda że światło modelujące nie działa jak się jedzie z batery paka?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów