Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Canon 580EX II vs Quantuum lub inne l. studyjne

Coś już napisał Awatar Aki007
    Miasto
    Kraków

Smile Canon 580EX II vs Quantuum lub inne l. studyjne

Witam,
    mam kilka pytań, a mianowicie:

1. Czy mógłby mi ktoś w skrócie opisać modele lamp firmy Quantuum? wiem, że są modele ( PT- chyba podstawowy model, R+, R+ Digital, R+ Dual Power- wiem, że ona jest na zewnątrz, S, T, Fomex HD. Ale nie do końca wiem jakie są charakterystyczne cechy i do czego służą (zastosowanie) oraz które z nich się opłaca kupić.

2. Jaki jest stosunek mocy systemowej (najlepszej) lampy canona do lampy studyjnej np. Quantuum R+ 600?

3. Czy warto kupować Canona do zastosowania fashion, glamour, moda oraz czasami do zwykłego błyskania (wycieczki, rodzina może jakiś reportaż)?

4. Może jakaś inna alternatywa?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za dobre rady.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

2. Z tego, co pisze Zack Arias (a on raczej wie, co pisze), to jedna 580EX ma pi razy oko tyle mocy, co 100Ws. Z tego wynika, że moc Quantuuma 600Ws jest 6 razy większa niż moc speedlite'a.

3 i 4. Ogólnie na pewno warto jedną taką lampkę mieć do zastosowań ogólnych. Jeśli zamierzasz kupować więcej małych flashy, to polecam zainwestować w Yongnuo 460II lub 560 - tanie jak barszcz, a błyskają prawie tak samo mocno, jak 580EX.
    Chyba, że stać cię na kilka systemówek, w takim wypadku można się zastanowić nad całym zestawem z dzialającym E-TTLem.

Ogólnie, jeśli zamierzasz dość ostro błyskać w plenerze (mam na myśli konkurowanie ze słońcem) i nie przeszkadza ci średnia mobilność zestawu, to bierz Quantuuma. Do pracy w pomieszczeniach lub jedynie delikatnego doświetlania w plenerze świetnie nadadzą się małe flashe.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeden szczegół, jeśli chodzi o błyskanie w plenerze to raczej dobrze jeśli lampa umie pracować w trybie HSS. Yongnuo tego nie potrafi.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja nie jestem entuzjastą HSSa (i wcale nie dlatego, że go nie posiadam ). Szybka synchronizacja zabiera sporo mocy błysku, a w plenerze jest ona bezcenna. Filtry szare są w tym przypadku bardzo pomocne. Wiem, mają sporo wad, ale co nie ma?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    2. Z tego, co pisze Zack Arias (a on raczej wie, co pisze), to jedna 580EX ma pi razy oko tyle mocy, co 100Ws. Z tego wynika, że moc Quantuuma 600Ws jest 6 razy większa niż moc speedlite'a.[...]
    Akurat mam quantuumy 300-tki i 580-tkę i wartość jaką cytujesz w moim odczuciu jest trochę zaniżona. Flasha porównywałbym raczej z 200-tką.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Ja nie jestem entuzjastą HSSa (i wcale nie dlatego, że go nie posiadam ). Szybka synchronizacja zabiera sporo mocy błysku, a w plenerze jest ona bezcenna. Filtry szare są w tym przypadku bardzo pomocne. Wiem, mają sporo wad, ale co nie ma?
    Pocketwizard ;-) jest tak zoptymalizowany, że przy HSS nie ma żadnych strat mocy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Akurat mam quantuumy 300-tki i 580-tkę i wartość jaką cytujesz w moim odczuciu jest trochę zaniżona. Flasha porównywałbym raczej z 200-tką.
    mysle ze to przesada, aczkolwiek duzo zalezy od uzytego modyfikatora,
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 11-11-2010 o 00:04 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Dopiero zaczyna Awatar addie
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

dwie 580tki w HSS zrobią podobne zamieszanie co 600Ws przy 1/250. Kolega tommysuperstar z żółtego forum foci 3x SB900 ( 2 + 1 ) i z tego co z nim rozmawiałem to problemy są dopiero przy ostrym słońcu ale tutaj i 600Ws będzie miało problem.
    Jeśli ci to cokolwiek pomoże to w sofcie 60x90 540ez ( mocowo coś jak 430ex ) ustawiony na M1/2 w studio daje poprawną exp. przy iso100 i f/5.0. Problemem w stystemowych lampach jest też mocna kierunkowość światła, trzeba kombinować ze sreberkiem od czekolady na wewnętrznym dyfuzorze w sofcie. Np u mnie zaraz za centrum softa (nie w głębokim rogu ) jest aż 1.5EV różnicy czego przy studyjnych lampach nie ma ( pomijając duże okty itd ).
    Ze względu na mobliność wziąłbym kilka 580ex . Bo gdy przyjdzie ci tachać Quantumy, statywy, plecak foto uzbiera ci się 30kg sprzętu który będziesz musiał sam tachać.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

ok. ale 3x 580 ex2 to jest wydatek około 4500zł, do tego jeszcze te pocetwizardy 2000zł. a te Quantuumy dadzą mi napewno mniej mobilności, ale więcej możliwości mocowych i regulacji światła (modyfikatory) i przewidywania. Może warto kupić jedną 580 ex2 do codziennego błyskania, a poza tym jakieś 2 albo 3 Quantuumy do modelek/modeli.

a co jeżeli kupie np. lampę Quantuum R+600 Digital i będę chciał użyć jej w plenerze, czego będę potrzebował?
    5DmkII, 400D
    24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
    580exII, 300EZ

Domyślnie

W związku z tematem mam pytanie- z resztą koledze AKI007 też pewnie się przyda odpowiedź.
    W studiu mam 2* powerluxy VE-200 200W i ostatnio chciałem dołożyć do tego moją 580 EX mk I. Pojawił się problem - 580tka daje światło o zielonym zafarbie przy WB ustalonym pod powerluxy.
    Ktoś miał taki przypadek? Teraz nie wiem czy Powerluxy świecą ok czy systemówka, bo razem zgrać się nie mogą...
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

a czy najtańszą możliwością będzie zasilanie przez Tronix Explorer XT albo Tronix Explorer 1200??

a jeszcze jedno a czy będzie pasował Baterypack DC300 do lampy Quantuum R+ 600 Digital??
    ta druga opcja (jeżeli by wszystko pasowało) była by znacznie tańsza.. ;D
    5DmkII, 400D
    24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
    580exII, 300EZ

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów