Witam

Trzy dni temu kupiłem Sigmę 50mm 1.4 po paru tygodniach przeglądania różnych testów i opinii na różnych forach. Z reguły niezbyt zachęcających. Ale co tam, od czasów Practiki MTL i Pentacona 1.8 w latach 80-tych brakowało mi jasnej stałki. A Canon 1.4 też był chłostany na forach. Mam Sigmę 12-24, z której jestem wielce zadowolony, więc postanowiłem zaryzykowac. Udałem się zatem do sklepu, gdzie zaprezentowano mi dwie 50-tki do wyboru. Zrobiłem kilka zdjęć, głównie samego sprzedawcy i co... drugiej 50-tki w ogóle już nie testowałem. W domu zrobiłem na razie jakieś 100 zdjęć i jestem bardzo zadowolony. Na 1.4 wychodzą ostre zdjęcia, bardziej niż się spodziewałem. Na pozostalych przysłonach jest tylko lepiej. Żadnych b- czy f- focusów nie widzę, ale zdjęć metrówek czy kredek w szeregu nie robię. Zdjęcia oglądam ma monitorze 30 cali, więc w dość wymagających warunkach. Za obiektyw dałem 1970 PLN, ale w cenie dołozyli mi filtr Marumi UV, który coś tam jest wart. Sigma jest już nowej serii, czarna bez tego chropowatego wykończenia. Może poprawili jakość. Nie wiem. Wiem jednak, że mój to porządny obiektyw i daje dużo radości. Aha moje body Canon 5D.
Pozdrawiam