Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 176

Wątek: Canon 50 f/1.4 a Sigma 50 f/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Błagam, nie żartuj sobie z pogrzebu... ja wiem, że wszystko co znajduje się w Twojej ofercie jest ostre i niezawodne ale takiego bajkopisarstwa w przypadku tej Sigmy nie strawię. To nie pech - to norma przy tym szkle i nic ani nikt nie wciśnie mi, że jest inaczej. Sam opisujesz Hsm, jakoby był "ruski" a po chwili, że mam pecha i tak naprawdę ostrość jest ok...
    Czytaj uważniej. 'Ruski' HSM ma S50, a trafia 85.

Pokaż mi idealnie działającą na pełnej klatce Sigmę 50/1.4 HSM (...)
    Nie pokażę Ci , bo takiej nie ma. Do f/2 mydło, ale podoba mi się obrazek z niej, więc przygarnąłem z dobrodziejstwem inwentarza.

AF klekocze, ale trafia. Żadnych bajek nie wymyślam. Sigmą póki co nie będę handlował, kilka sztuk 85mm to przypadek.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Nowart czy w przytoczonym przez Ciebie poście było coś nie tak? Opisałem tam tylko jak wyleczyłem znajomego z mydlenia jego obiektywu. Co do przykładu, napisz mi na PW swój email a wyślę Ci RAW-a abyś mógł się przekonać co dla mnie znaczy OK.
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Uzależniony

Domyślnie

Czytam bardzo uważnie...

Odniosłeś się do mojej wypowiedzi o Sigmie 50/1.4

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    To musisz mieć wyjątkowego pecha. Wczoraj robiłem Sigmą zdjęcia na pokazie tanecznym (zarówno 50 jak i 85) i ostrość jest mniej więcej ok. Chociaż AF w 85 mógłby być jednak trochę szybszy..
    Zwłaszcza, że wątek jest o szkłach 50/1.4 a nie o 85mm... tak gdybyś nie zauważył...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Hubolsky Zobacz posta
    Nowart czy w przytoczonym przez Ciebie poście było coś nie tak? Opisałem tam tylko jak wyleczyłem znajomego z mydlenia jego obiektywu. Co do przykładu, napisz mi na PW swój email a wyślę Ci RAW-a abyś mógł się przekonać co dla mnie znaczy OK.
    Nie, absolutnie, nie zrozumiałeś mnie. Posiłkując się Twoją wypowiedzią chciałem tylko podkreślić, że każdy ma różne wymagania i u każdego poziom akceptacji może znajdować się na zupełnie różnych poziomach.
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 12-12-2010 o 23:55 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No dobrze, ale AF mi trafia w obydwu Sigmach.. więc w sumie co za różnica.

Uzależniony

Domyślnie

Gdyby Ci trafiał to nie pisałbyś, że do f/2 jest mydło...

Hubolsky - jeśli chcesz sprawdzić czy celność Twojej sigmy w trybie AF to max na co może sobie pozwolić to sprawdź ją w trybie LV. Ustaw ostrość manualnie na jakimś kontrastowym motywie, np pudełku od szkła, w LV, przy 10x powiększeniu. Potem przestaw ją na AF, przeostrz w inne miejsce po czym znów wyostrz automatycznie. Porównaj w powiększeniu czy oba obrazy są identyczne.
    ... choć może lepiej tego nie rób. czasem lepiej żyje się w błogiej nieświadomości

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Gdyby Ci trafiał to nie pisałbyś, że do f/2 jest mydło...
    A co ma piernik do wiatraka ?

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Nie, absolutnie, nie zrozumiałeś mnie. Posiłkując się Twoją wypowiedzią chciałem tylko podkreślić, że każdy ma różne wymagania i u każdego poziom akceptacji może znajdować się na zupełnie różnych poziomach.
    Źle odczytałem twoje intencję ;-)
    Moja Sigma trafia bardzo dobrze. Oczywiście w moim odczuciu - a że zdjęcia robię dla własnej przyjemności to innych odczucia mam w głębokim poważaniu (żart). Mój wybór padł na Sigmę i nie żałuję, czego życzę wszystkim przyszłym użytkownikom.
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    A co ma piernik do wiatraka ?
    To, że pokazałeś mi tu sampla z wybitnie mydlanego egz. Sigmy. Mam przed sobą 3 sztuki Sigm - każda zabija Canona bez trudu. Nastaw ostrość manualnie i potem porównaj z Canonem.
    Tylko zrób to na tej swojej Sigmie a nie posiłkuj się samplem sprzed ponad 2 lat ze szkła kolegi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja już nie raz porównywałem te szkła i popierałem swoje opinie testami, więc nie będę dyskutował z suchymi argumentami.

Napiszę, że ostra - źle, bo bajki opowiadam, nieostra - też źle. No ludzie !

Uzależniony

Domyślnie

Kiedy opisuje swoje problemy ze znalezieniem ostrej (w trybie AF) Sigmy to oświadczasz, że mam wyjątkowego pecha bo przecież "wczoraj robiłeś zdjęcia 50 i ostrość jest ok" . Zaproponowałem zatem, żebyś sprzedał mi takową ostrą to twierdzisz, że jednak takowej nie ma bo każda ma do f/2 mydło. No to jest ostrość ok czy jej nie ma..?
    Piszę, że przedstawiłeś sampla z wybitnie zwalonego szkła sigmy bo wiem jak prezentuje się jego ostrość ustawiana manualnie - a w każdym teście podkreślasz, że tak właśnie ją ustawiasz. Stąd moje wątpliwości co do powyższego sampla.

No ale z ostatnich dyskusji wiadomo, że Pan Nieomylny nie przyzna się do najmniejszego błędu, choćby betonowa ściana argumentów zawaliła mu się na głowę zatem nie będę już kontynuował tej taniej przepychanki

Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów