Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 176

Wątek: Canon 50 f/1.4 a Sigma 50 f/1.4

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja mam już w sumie 2 Sigmy, ale nie napiszę nic o powtarzalności egzemplarzy, bo 50 mi wybierano a 85 sam sobie wybrałem. Jednakże obydwie chodzą pięknie Przynajmniej na Canonie, bo kto wie, czy nie będę zmieniał systemu na wiosnę.
    Tylko podaj na jaki system zmieniłeś. Trzeba będzie czytać to forum.

Coś już napisał

Domyślnie

Lepiej kupić Canona, bo w Sigmie tak czy siak af jest zawodny. Ostatnio na ślubie popsułem przez af kilka ważnych kadrów (ps na sali było trochę ciemno)

Coś już napisał

Domyślnie

Akurat z mojego doswiadczenia wynika, ze w tym Canonie AF bywa tez zawodny.
    Wymienilem go niedawno na Sigme i efekt jest taki, ze na forum pojawil sie kolejny watek o kalibracji, FF i BF...
    Wrazenia z porownania (przed kalibracja) sa na razie takie, ze obrazek Sigmy sliczny. Bez porownania do Canona. Oczywiscie tylko wtedy kiedy akurat przypadkowo obiekt na takiej odleglosci, ze trafila w punkt :-(

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Miałem podobne (złe) nastawienie po teście (pierwszej) sigmy 50/1.4 poparte nie trafiającym egzemplarzem, a było to jakieś 2 lata temu, wtedy równolegle testowałem canona 50/1.4, który był zdecydowanie lepszy od tej sigmy(pierwszej). Na początku 2010 r. kupiłem sigmę 50/1.4 (druga),(prezent) i sądziłem, że będzie jak (pierwsza) a tu ku mojemu zdziwieniu trafia do dzisiaj w punkt :-D.Testowałem (drugą) w na prawdę różnych warunkach i na różnych dystansach i jest bardzo dobrze (cały czas z 5dII). Nie muszę dodawać, że obecna sigma wg mnie jest lepsza od testowanego 2 lata temu canona na @=1.4. a bokeh to nawet nie wspominam .

Domyślnie

Witam

Trzy dni temu kupiłem Sigmę 50mm 1.4 po paru tygodniach przeglądania różnych testów i opinii na różnych forach. Z reguły niezbyt zachęcających. Ale co tam, od czasów Practiki MTL i Pentacona 1.8 w latach 80-tych brakowało mi jasnej stałki. A Canon 1.4 też był chłostany na forach. Mam Sigmę 12-24, z której jestem wielce zadowolony, więc postanowiłem zaryzykowac. Udałem się zatem do sklepu, gdzie zaprezentowano mi dwie 50-tki do wyboru. Zrobiłem kilka zdjęć, głównie samego sprzedawcy i co... drugiej 50-tki w ogóle już nie testowałem. W domu zrobiłem na razie jakieś 100 zdjęć i jestem bardzo zadowolony. Na 1.4 wychodzą ostre zdjęcia, bardziej niż się spodziewałem. Na pozostalych przysłonach jest tylko lepiej. Żadnych b- czy f- focusów nie widzę, ale zdjęć metrówek czy kredek w szeregu nie robię. Zdjęcia oglądam ma monitorze 30 cali, więc w dość wymagających warunkach. Za obiektyw dałem 1970 PLN, ale w cenie dołozyli mi filtr Marumi UV, który coś tam jest wart. Sigma jest już nowej serii, czarna bez tego chropowatego wykończenia. Może poprawili jakość. Nie wiem. Wiem jednak, że mój to porządny obiektyw i daje dużo radości. Aha moje body Canon 5D.
    Pozdrawiam

Miasto
    Białystok, Ignatki-Osiedle

Domyślnie

Witam,
    przeczytałem ten wątek od deski do deski, dodam że mam Sigmę 50/1.4 od 2 lat - to ta z chropowatym body)
    ale nigdy na nią nie narzekałem, robię sporo portretów, czasami reportaże, ustawiam ostrość na AF i po prostu mam ostre to co chcę, nie sprawdzam na milimetry, czy trafiłem idealnie w punkt bo nigdy mi to nie było potrzebne.

To co mnie trochę wkurza, to bardzo wolne ustawianie ostrości w ciemnościach tu muszę napisać nie zawsze ostre, szczególnie jak nie ma czasu na ostrzenie w kontrastowe miejsce.

w pozostałych przypadkach do zastosowań amatorskich(takie jak moje) całkowicie wystarcza.

No i jeszcze ten bokech, heheh ...

Reasumując, chyba trzeba po prostu zdroworozsądkowo zastanowić się do czego obiektyw będzie potrzebny, jeżeli do takich zastosowań jak moje ... to jest ok,
    jeśli ktoś będzie robił zdjęcia metrówkom i kredkom - no to sam nie wiem - trzeba przemyśleć sprawę i może dokupić statyw i ostrzyć ręcznie ?

pozdrawiam

Aha, miałem również wcześniej C50/1.4 przez miesiąc... nie ostrzył tak jak chciałem

dlatego wybrałem Sigmę
    Canon 40D + Sigma 50/1.4 + Canon 85/1.8 + Tamron 17-50/2.8 (oraz Holga i Psix) Moje www

Bywalec
    Miasto
    Bruksela/Jelenia Góra

Domyślnie

Ja sam zamienilem canona na sigme. na 5dmkII. sigma ostra od pelnej dziury, ma problem z FF ale wyregulowalem na +15mm i dziala cudo. jestem super zadowolony. w canonie mi po roku padl AF. poza tym nieostry byl od f/1.4 do f/2.0 no i ten stary USM.... syf i tyle.
    sluze samplami z sigmy na 5dII - pisac na priva jesli ktos chce.
    "Dziś w nocy śniła mi się rzeczywistość. z jaką ulgą się obudziłem" S.J.Lec .

flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czyli jest trochę więcej niż jedna osoba, która nie narzeka na AF w S50mm..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cichy a jak się ma sprawa z AF-em w twioim 50L

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Czyli jest trochę więcej niż jedna osoba, która nie narzeka na AF w S50mm..
    Jak już kilkakrotnie pisałem - ja także należę do tych szczęśliwców ;-)
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów