Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 176

Wątek: Canon 50 f/1.4 a Sigma 50 f/1.4

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Tak, zdaję sobię sprawę, że Ty akurat trafiłeś idealnie, zdaję sobie sprawę, że Ci to i owo wisi jednak lepiej aby potencjalni nabywcy tego szkła nie brali pod uwagę jednostkowego ewenementu, gdyż jest ogromne prawdopodobieństwo, że skończy się na płaczu i zgrzytaniu zębów...
    tak tez byc moze. ja mam tylko jeden egzemplarz, ktory nieco z dusza na ramieniu (po naczytaniu sie roznych opinii) wzialem jako pierwszy z brzegu w sklepie, przestrzeliwszy go z ciekawosci na krotki i dluzszy dystans. wiec absolutnie nie upieram sie, ze to jest w jakikolwiek sposob miarodajne dla tego modelu. z drugiej strony - chocby na flickr jest pelno fajnych zdjec zrobionych tym szklem, wiec moj wyraznie nie jest jedynym takim, ktory bangla. ale gdzie dokladnie posrodku lezy prawda - nie mam bladego pojecia.
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    z drugiej strony - chocby na flickr jest pelno fajnych zdjec zrobionych tym szklem, wiec moj wyraznie nie jest jedynym takim, ktory bangla..
    nie znam tego portalu więc gdybyś był uprzejmy i rzucił linkiem do zdjęć z tego szkła z pełnoklatkowych Canonów, na pełnej dziurze, z automatycznym ostrzeniem oraz w rozdzielczości pozwalającej choć w przybliżonym stopniu ocenić jego ostrość - byłbym wdzięczny.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ch4rli3 Zobacz posta
    Potwierdzam słowa kolegi. Ostrą sigmę można dostać, ale prawdopodobieństwo tego jest prawie równe skreśleniu 6-stki w totka!! Sigma to nigdy nie będzie canon!! Testowałem wiele sigm stałoogniskowych i z canonami pod wieloma względami przegrywają. Dedykowane szkła canona sa niestety droższe, ale uczciwie trzeba przyznać LEPSZE!!!
    Akurat sigma o której mówimy jest od canona droższa. Jeżeli chodzi o zdjęcia, które lubię robić najbardziej na ogniskowej 50 canon spisuje się gorzej niż słabo. Zwróć uwagę na te fioletowe bliki

i to ten lepszy 1.4. 50/1.8 to poniżej krytyki wypadł. Sigmy nie miałem od kogo pożyczyć by sprawdzić, ale podobno wypadają lepiej pod tym względem. I tylko te mityczne problemy z AF powstrzymują mnie przed zakupem...a korci :-D.Z drugiej jednak strony 2tys. zł za manualny obiektyw to nie dla mnie.

I stąd moje dylematy i moje pytanie w wątku.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony

Domyślnie

Jak będziesz w Poznaniu to zapraszam - przestrzelisz sobie, porównasz a i znacznie taniej niż 2 tysiące da się kupić. Nie samą dystrybucją PL człowiek zyje

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    nie znam tego portalu więc gdybyś był uprzejmy i rzucił linkiem do zdjęć z tego szkła z pełnoklatkowych Canonów, na pełnej dziurze, z automatycznym ostrzeniem oraz w rozdzielczości pozwalającej choć w przybliżonym stopniu ocenić jego ostrość - byłbym wdzięczny.
    ogolny adres:

http://www.flickriver.com/lenses/canon/
    http://www.flickriver.com/lenses/sigma/

bardziej szczegolowo trzeba juz niestety doszukiwac i doczytywac.

jest jeszcze inny agregator flickra:
    http://pixel-peeper.com/
    gdzie mozna nawet szczegolowo szukac, ale jest mniej przyjemny jak chce sie po prostu poogladac przykladowe foty.
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

no właśnie staram się znaleźć coś, co choćby w minimalnym stopniu podważyłoby moją negatywną teorię ale wiarygodność zdjęć na tym portalu nie napawa optymizmem - same miniaturki bez pełnego rozmiaru, brak exifów, brak opisów... zdjęć sporo - często świetnych - jednak technicznie nie do odczytania przy tej porcji informacji...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to cos kiepsko szukasz; )
    http://pixel-peeper.com/lenses/?lens...max=1.4&res=12

od 12 Mpix w gore, tylko pelna dziura. juz kilka pierwszych mi sie otworzylo na 100%, wiec zakladam, ze i dalej sie da (ale klikac mi sie nie chce).
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

a tam od razu słabo, po piątej Cubalibre każdy może okazać chwile słabości
    poza tym szukałem na zaproponowanym flickrze a nie na pixelpeeper (to chyba nie to samo? )
    No i z trudem przewertowałem przez wszystkie strony z podanego przez Ciebie linka i widzę jednego okupanta z 50D na pokładzie a mnie chodziło o canonowski FF... co by mimo to nie zaśmiecać wątku to czyjeś zdjęcia nie wiadomo jak wykonane nie przekonają mnie do zmiany światopoglądu na temat sigmy 50/1.4...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mój osobisty egzemplarz Sigmy 50/1.4 często się u mnie myli na 5D1, najczęściej z bardzo małych odległości na frontfocus. Na 5D2 po mikroregulacji trafia bardzo przyzwoicie, tzn. myli się w obie strony ale minimalnie i trafia w punkt tak 5/10 bez względu na odległość. Postanowiłem sobie zostawić go bo pewnie prędzej czy później zmienię na 5D2 albo 1Ds3, ale w tej chwili to raczej używam w ostateczności bo zawsze jak mam przypiąć to od razu myślę ile zdjęć będzie do śmieci :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

!cuba siempre libre, tal como el mismo Fidel!

flickriver i pixel-peeper to sa dwa niezalezne interfejsy do przegladania fot z roznych obiektywow na flickr. flickriver nie ma zaawansowanych opcji wyszukiwania w ogole.
    a pixel-peeper ma za rzadko aktualizowana baze. niestety, lepszych opcji nie znam. rowniez nie znalazlem dobrego zbioru przykladow Sigmofonu bezposrednio z fufrejma. ale mozna np. szukac tak:
    http://www.flickr.com/groups/664291@N24/
    www albo tez flickr

Strona 10 z 18 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów