Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: eos 30 -pierwszy obiektyw

Coś już napisał
    Miasto
    Siegen

Domyślnie

gwozdzt, nie w tym rzecz :PPPPP trzymalem je w lapach i powiem ci, ze takich nie lubie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek2
    gwozdzt, nie w tym rzecz :PPPPP trzymalem je w lapach i powiem ci, ze takich nie lubie
    A czy ja mówie, że lubię? I tak jesteś niezły, bo ja bym tego nawet do ręki nie wziął ;-)
    Sam wysoko cenię EOSa 50, a to poprzednik 30-stki. Ale nijak mi do 30-stki, jak i 50-tki nie pasuje epitet "kosmiczny"
    Chyba nadajemy na innych falach :-(
    Sięgnijmy do definicji słowa "kosmiczny"
    http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=26085
    A w jakim kontekście Ty użyłeś tego przymiotnika?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar fredi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam, wlasnie czekam na moj nowy (uzywany) aparat Bedzie to canon eos 30. Moglibyscie mi polecic jakis tani i dobry :wink: obiektyw do niego? Moze zaczac od 50mm 1.8?
    Z gory dzieki
    Najlepszy z tanich, najtanszy z dobrych - 50 1.8, tez kupilem go do EOSa 30 i jestem bardzo zadowolony. Brakuje mi czasami szerszego kata wiec pewnie sobie sprawie w koncu kiedy jakiegos _dobrego_ zooma. No ale to jeszcze trzeba sprawnych finansow do tego. W wiekszosci wypadkow 50tka mi wystarcza, trzeba tylko sie przejsc kawalek do tylu lub do przodu

Coś już napisał
    Miasto
    Siegen

Domyślnie

gwozdzt: he he he a mi chodzilo (jesli juz) o te definicje :
    <niem. kosmisch, fr. cosmique, łac. cosmicus (wszech)światowy, z gr. kosmikós, od kósmos w zn. świat>
    pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tani i dobry obiektyw do analoga? Oczywiście Tokina 28-70/2,6-2,8. Ok 1000zł, jakością nie odstaje od Tamrona (na analogu of course, na cyfrze to inna bajka), a jakość wykonania i wygląd... Tamron się chowa. Sigma też. (mówie o jasnych zoomach tych firm o porównywalnym zakresie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz
    Tani i dobry obiektyw do analoga? Oczywiście Tokina 28-70/2,6-2,8. Ok 1000zł...
    Moim zdaniem na początek standard 50/1,8 duuużo lepszy. W starych dobrych czasach ;-) to aparaty sprzedawano ze standardem, a nie z zoomami.
    Zalety standardu: 1,5 EV jaśniejszy, cena 3-krotnie nizsza, nauczy kadrowania, optycznie chyba też lepszy od proponowanego przez Ciebie zooma.
    Pora na zooma przyjdzie później. Moze wcale nie z tego zakresu, a np. 70-200(300). W kazdym razie zacząć w dzisiejszych czasach od standardu to wspaniała rzecz!
    Pozdrowienia, Tomek

Coś już napisał
    Miasto
    Siegen

Domyślnie

witam, prawdopodobnie dzisiaj dotrze do mnie obiektyw Czas na testy w weekend.
    Mam pytanko, czy jak sie do 30 podepnie obiektyw w ustawieniu na manual, to przy wcisnieciu spustu do polowy napis MF na wyswietlaczu powinien mrugac? Czy cos nie kontaktuje?

Domyślnie

witam, prawdopodobnie dzisiaj dotrze do mnie obiektyw Czas na testy w weekend.
    Rozumiemy, że 50/1,8 :-)
    Koledzy polecili w tym wątku także niezłe zoomy z zakresu 28-70(75)mm f/2,8 które możesz w przyszłości wziąc pod uwagę, a z których ja bym stawiał na Tamrona.
    Ponizej jeszcze parę innych możliwych opcji rozbudowy zestawu :-)
    http://groups.google.com/group/pl.re...42ac099e7b04fe
    http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=12
    http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=13

Mam pytanko, czy jak sie do 30 podepnie obiektyw w ustawieniu na manual, to przy wcisnieciu spustu do polowy napis MF na wyswietlaczu powinien mrugac? Czy cos nie kontaktuje?
    To raczej normalny objaw, aparat w ten sposób "ostrzega", że nie potrafi ustawic ostrosci :-)
    Ale co żeś ty podpiął do tego EOSa, skoro 50/1,8 miał być pierwszy, a sam piszesz, że na niego czekasz?
    Pozdrowienia, Tomek

Coś już napisał
    Miasto
    Siegen

Domyślnie

Podpinalem staaaary obiektyw tamrona 28-200 co mi sie byl zostal po eosie 500. Niestety uszkodzony (zastanawiam sie nad oddaniem do naprawy), wiec pytam, bo nie wiem czy to moze jakis brak kontaktu, czy obiektyw calkiem d d..py czy moze aparat cos nie tak ma (kupiony na ebay'u)
    A 50mm wlasnie przez godzinka do mnie dotarlo. I tez mruga na manualu :PPPP
    Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Moim zdaniem na początek standard 50/1,8 duuużo lepszy. W starych dobrych czasach ;-) to aparaty sprzedawano ze standardem, a nie z zoomami.
    Ja uczyłem sie na Heliosie 58/2,0. Potem miałem do niego jeszcze 37/2,8 i 135/3,5. Także znam zalety i wady stałek
    I dlatego nie polecam komuś kto przyzwyczaił się do zooma, (a tak wynika z ostaniego posta kupowanie sobie stałki jako jedynego obiektywu. 50/1,8 - ok, ale nie jako jedyny i podstawowy obiektyw.
    Zalety standardu: 1,5 EV jaśniejszy, cena 3-krotnie nizsza, nauczy kadrowania, optycznie chyba też lepszy od proponowanego przez Ciebie zooma.
    Przy otwarciu szerzej niż 2,8 - miękki, cena zdecydowanie na plus, kadrowania nauczysz się (albo i nie ) niezależnie od posiadanego sprzętu. Na analogu w porównaniu z Tokiną będzie lepszy, ale nie jest to różnica klasy.

Pora na zooma przyjdzie później. Moze wcale nie z tego zakresu, a np. 70-200(300). W kazdym razie zacząć w dzisiejszych czasach od standardu to wspaniała rzecz!
    Hmm, ja tam się nie znam, ale z moich dośw. wynika że zoom zdecydowanie bardziej przydaje się w zakresie wide niż tele.

Ale i tak widze że kolega Piotrek już kupił Powodzenia w robieniu zdjęć.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów