No i chyba hxc się wystraszył. Macie co chcecie.... Na optycznych przynajmniej dowiedział się na czym najlepiej drukować he he
HCX - nie bój się i sprecyzuj pytania ;-)
No i chyba hxc się wystraszył. Macie co chcecie.... Na optycznych przynajmniej dowiedział się na czym najlepiej drukować he he
HCX - nie bój się i sprecyzuj pytania ;-)
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes:
1.Człowiek zapytał się w dobrym dziale
2.Człowiek przywitał się
3.Człowiek napisał pare słów o sobie
4.Człowiek zadał pytanie
5.Człowiek został rozszarpany przez "przyjaznych","kolegów".na forum
Swietnie teraz rozumiem niechętne słowa na temat tego forum w sieci
Kolego htc.
Ci co Ci tu odpowiedzieli faktycznie mieli troche racji...
Ale sposób w jaki Cię potraktowali każe mi tylko Cię przeprosić, bo sam jestem uczestnikiem tego forum i jest mi zwyczajnie wstyd
Ich zachowanie jest często podyktowane kompleksami "zawodofcuw"
Szkoda tylko, że nie założą oni własnego portalu a gnoją człowieka w dziale "dla początkujących"
Nie wiem po co oni czytają wogóle ten dział.
Chyba tylko by szukać kogoś nowego i ...leczyć sie z własnych kompleksów
Niestety.Oni dziela ludzi na amatorów i profi (za których się uważają)
Zapomnieki.że najpierw powinien być podział na ludzi mądrych i głupich
Szkoda że odpowiedzieli Ci w większości Ci drudzy
Mądrzy powiedzieliby to samo tylko ...mądrzej .No i grzeczniej
Niestety widać że wiedza nie zawsze idzie w parze z mądrością...
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
koledzy nie mieli racji....
ja też nie zadaje pytań na forum bo właśnie obawiam się takiej reakcji.
jestem początkującym i już wiem że fotografia to temat rzeka. Jak szukam tematów które mnie interesują to albo wychodzą własnie wątki gdzie niec się nie dowiem a zawiera z 10 podstron albo temat jest tak sformuowany że nie wiadomo o co chodzi "co kupic" i czytam aż stwierdzę że to nie ten..... wiec naprawdę lepiej czasem zapytac.. no ale sami wiedzicie jak koledzy pomagają....
pozdro
Temat rzeka, ale jak nie wie się co będzie lepsze, to będzie dobry obiektyw, najlepiej pod FF. Aparaty zmieniają się a dobry obiektyw zostaje na lata i przyjdzie czas, kiedy dokupi się pod niego odpowiednią puszke.
broń boże nie mam im nic za złe, wyrazili swoją opinię - szczerą, to się dla mnie liczy. chciałbym również zdementować jakiegokolwiek rodzaju plotki nt. mojej rzekomej "głębokiej kieszeni". bynajmniej tak nie jest. nie jest kolorowo, ale wiążemy koniec z końcem. moje osiemnaste urodziny i prezent bynajmniej nie jest sponsorowany tylko i wyłącznie przez moją rodzinę bo również przeze mnie samego. po to pracowałem w wakacje, żeby sobie kupić coś fajnego na urodziny. otóż budżet jakim będę dysponował to mniej więcej: 1000zł + 450D z kitem i jakimś bzdurami, które do niego kupiłem i które sprzedam plus urodziny i święta. jaki to będzie budżet? możemy tylko spekulować. odniosę się również do zakupu MKII, tak, ma to być używany egzemplarz, może nawet bardzo. skoro jednak FF odpada, w takim razie bierzemy się za szkła. na pewno marzy mi się 24-105L i coś szerokiego. jestem "zatrudniany" jako szkolny fotograf więc coś odpowiedniego by się również przydało. podoba mi się ta 11-16. tylko ciekawi mnie, które z tych obiektywów wymienionych przez innych userów MOŻNA czy też BEZPIECZNIE jest brać używane.
Canon 10-22 bierz i będziesz mega zadowolonyNajbliższy zakup zoom'a u mnie to właśnie to szkiełko
![]()
/ Canon /
ja też jestem posiadaczem 450d.
Bardzo go lubie, bo po zdjęciu gripa i dokręcenu 17-55 wielkościowo przypomina kompakt
Do tego w kieszeń leciutki C 80-200 i imprezke koleżeńką można sfocić.
Choć ten zestaw coraz częściej bierze moja żona
Jak coś specjalnego to ciężki i zawsze niezawodny 1D M..IIN idzie w akcje.
E"L"ka też mi sie marzy,ale jak sie nie ma co sie lubi...
Moim zdaniem dobra jest do takich rzeczy jak piszesz zwykła "50/1,8" lub "85"
Pięćdziesiątke nowa można kupić za ok 400zł i to jest szkło które prawie zawsze dobrze mieć w torbie.
Ogólnie warto jednak inwestować w potrzebne szkła.
Puszki lecą w dół z czasem a dobre szkło trzyma klase i cene.
Sam rozglądam i zbieram na e"L"ke
Bo szkiełek to mam już aż nadmiar.
Teraz szukam obiektywów
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
dobrze skwitował artd4.
hxc, tez jestem tu nowy, jesli cos szerokiego to 10-22, jesli stałki nie beda ci przeszkadzac to 85/1.8, 50/1.8, nie sa takie drogie a ostrzą dobrze. z tego 7D bym zrezygnowal na rzecz lepszej szklarni + grip do twojego canona. Albo 5D używka. Jedno jest pewne, jak wezmiesz nawet uzywane 5D bedziesz mial cos chyba idealnego za ta kase do portretow + magiczne ISO + szersze widzenie, tylko odejdą EF-Sy, ale czy to problem..? Pomysl jakie ogniskowe najczesciej uzywasz.. Ja sobie to gruntownie przemyslalem i jako niezbednik zaczalem od 17-55..
50D + 17-55/2.8 IS USM
hxc - Coś z twoich postów nie jestem w stanie sprecyzować kasy jaką bedziesz dysponował. 450D+kit+1000zł+18-stka+święta - to w końcu ile????
Jak nie będzie minimum 6-8kzł, to chyba nie ma co dyskutować o jakiejkolwiem 5D i szkłach, jak mniej to trzeba szukać tylko nowych szkieł. Co do ich wyboru - im mniejsza kwota, tym bardziej musisz sprecyzować do jakich zdjęć będziesz ich używał (mała kwota-mały zakres).
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF![]()
![]()
:rolleyes: