Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: PROBLEM!!! C 7D 18-55 EFS 3,5-5,6 i 50 EF 1,8 II

Domyślnie

Ugryźmy to inaczej mam sobie zenitka 35 mm i 7d 35 mm , kadr będzie taki sam tak ? To w takim razie kiedy pojawi się ten ekwiwalent x1,6 ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ugryźmy to inaczej mając Zenka+ 35mm i 7D+ 35mm , kadr będzie taki sam , tak ? To kiedy pojawia się ten ekwiwalent? Z polskiego na nasze proszę .
    Ugryźmy to inaczej mając Zenka+ 35mm i 7D+ 35mm , kadr będzie taki sam , tak ? To kiedy pojawia się ten ekwiwalent? Z polskiego na nasze proszę.
    Ostatnio edytowane przez Darosso ; 09-11-2010 o 23:33 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

zenit to pelna klata przeciez.. jak moze byc taki sam jak 7d z cropem 1.6x

Domyślnie

btw. sorry za multi jak edytować post ?
    Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    zenit to pelna klata przeciez.. jak moze byc taki sam jak 7d z cropem 1.6x
    No właśnie sie pytam ... O_o Ten zenit mie wszystko namieszał czy to coś zmienia że ustalam czy kadr jest taki sam patrząc przez wizjer ? Ogłupiałem !!!
    No dobra może jest ciut inny nie jest to crop 1,6 na bank może to pokrycie wizjera ;p nvm.
    Dziękuje za rozjaśnienie EF - EF's
    Ostatnio edytowane przez Darosso ; 09-11-2010 o 23:48 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Jak podepniesz tego kita pod zenita (teoretycznie) to bedziesz mial 18-55.
    Jak podepniesz pod Cropa to bedziesz miał Crop*18-55.
    Jak podepniesz pod Cropa 11mm, to dopiero będziesz miał ok 18mm.
    Dlatego są szkła szerokokątne dla Cropów np. 10-22.

I to nie jest ciut, ani więcej ani mniej, tylko Crop*ogniskowa (czyli mamy ekwiwalent pełnej klatki)

A przeliczone ekwiwalenty zdarzają się w często w kompaktach, np. 25-250.

Dobrze piszę?;]
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Domyślnie

teraz mam wszystko wyjaśnione o to miałem w głowie na początku ale zacząłem sie sugerować wypow. że jest na szkle przelicznik x 1,6 ;/

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Pokrycie wizjera jest mylące np 7d (APS-C) ma 100% a 5d mk2 (FF) 98 % kompletnie nie idzie to w parze z ekwiwalentem ogniskowej.

No może poza faktem, że używając szkła o ogniskowej 100 mm patrząc przez wizjer 7d zobaczysz 160 mm a w 5d mk2 - 98 mm.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

w kompaktach tez zawsze z przodu sa ogniskowe bez mnozenia (np, 5-25mm)
    potem to trzeba zazwyczaj RAZY 6x pomnozyc
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 10-11-2010 o 00:11 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Wszystko jasne , wielkie dzięki ! ; )

Coś już napisał

Domyślnie

Wiele niepewności wprowadza pojęcie ogniskowej i mnożnika.

Ogniskowa to wartość fizyczna obiektywu, niezależna od wielkości materiału światłoczułego i aparatu do jakiego ten obiektyw przypniemy. Obiektyw o ogniskowej 50mm ma te 50mm niezależnie czy podłączymy go do pełnej klatki, aps-c czy średniego formatu.

Co innego kąt widzenia. Kąt widzenia jest zależny od ogniskowej obiektywu i wielkości materiału światłoczułego.

Cały problem z mnożnikami polega na tym, że matryca aps-c jest mniejsza niż klatka filmu 35mm. Stąd producenci zaznaczają, że obiektyw 50mm podpięty do aparatu z matrycą aps-c będzie miał takie kąty widzenia jak aparat pełnoklatkowy z obiektywem 80mm, ale wciąż ogniskowa obiektywu będzie wynosiła 50mm.

W kompaktach z małymi matrycami choć ogniskowe są dużo mniejsze aparaty te rejestrują kadry znacznie węższe niż mogłoby się to wydawać, np. mój stary kompakt z obiektywem o ogniskowych 6,3-63mm miał kąty widzenia jak aparat pełnoklatkowy z obiektywem 42-420mm.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów