Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Rozdzielczość ekranu w win 7 a zdjęcia z lustrzanki.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar pafek
    Miasto
    Gródek

Question Rozdzielczość ekranu w win 7 a zdjęcia z lustrzanki.

Witam, mam problem z wyświetlaniem zdjęć na monitorze mojego laptopa HP Pavillion po zmianie systemu z XP na win 7.

Mianowicie wydaje mi się że ekran rozciąga zdjęcia w pionie, wcześniej wyświetlane zdjęcia w full screen były rozciągnięte w poziomie, a u góry były czarne paski, teraz jest odwrotnie rozciąga do pionu a w poziomie czarne paski, nie wiem które ustawienia są prawidłowe.

Moja aktualna rozdz ekranu to 1280x800 po zmianei nie w programie nVidi do 1024x683 zdjecia sa rozciagniete na całym ekranie - nie ma paska z dołu ani z góry wypełniajacego- tego czarnego.

Co zrobić aby wyświetlało zdjęcia jak w win xp ? Jaka rozdz ustawić (ręcznie).

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pafek Zobacz posta
    Co zrobić aby wyświetlało zdjęcia jak w win xp ? Jaka rozdz ustawić (ręcznie).
    prowokacja??

Moja aktualna rozdz ekranu to 1280x800 po zmianei nie w programie nVidi do 1024x683 zdjecia sa rozciagniete na całym ekranie - nie ma paska z dołu ani z góry wypełniajacego- tego czarnego.
    jaja sobie robisz czy serio nie wiesz?

anyway:
    jedyną właściwą rozdzielczością jest ta, jaką ma twój LCD, czyli zapewne 1280x800 i tutaj nic zmienić nie możesz. (!)
    poza tym ekran nic ci nie rozciąga.
    poza tym to wszystko zależy z jakiego programu do prezentacji zdjęć korzystasz.
    pozdro.,
    m.

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Ja w swoim lapie na Win7 mam rozdzielczość 1366x768. Jeżeli masz możliwość zmiany do takich parametrów to spróbuj.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawdź z jaką rozdzielczością może pracować karta grafiki w Twoim kompie. Potem spróbuj ustawić najwyższą dostępną i sprawdź czy jest ok. Ustawianie "ręczne" może spowodować właśnie takie efekty o których napisałeś. W narzedziu nvidii z tego co pamiętam samemu można właśnie tak robic, ale efekty nie zawsze są porządane.
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Początki nałogu

Domyślnie

Rozdzielczość w laptopie ustawia się zawsze taką, jaką "narzucono" (przystosowaną do matrycy), czyli 1280x800 to 1280x800, nie żadna inna! Ustawiając inną dzieje się tak jak się dzieje
    / Canon /

Dopiero zaczyna Awatar pafek
    Miasto
    Gródek

Domyślnie

No niestety Panowie, używam Adobe PS, AcdSee Pro 3 , lightroom i tak samo wyświetla, nei mogę się przyzwyczaić .... zdjęcia wydają się wyższe i węższe :/ Gdy w programi robięfull screen to wcześniej w XP na tych samych programach miałem paski z góry (czyli zdjęcie było za niskie np 10x15 cm) w tej chwili takie paski mam na szerokości z lewej i prawej :/

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No niestety Panowie, używam Adobe PS, AcdSee Pro 3 , lightroom i tak samo wyświetla, nei mogę się przyzwyczaić .... zdjęcia wydają się wyższe i węższe :/ Gdy w programi robięfull screen to wcześniej w XP na tych samych programach miałem paski z góry (czyli zdjęcie było za niskie np 10x15 cm) w tej chwili takie paski mam na szerokości z lewej i prawej :/
    no ale podaj w końcu jaką masz natywną rozdzielczość ekranu.
    i ustaw sobie oczywiście taką samą - tak jak ci tu wszyscy radzili. (czytałeś?)

albo podaj jaki masz dokładnie model tego paviliona, to my ci powiemy, jaki masz ekran
    (model jest określony na nalepce pod spodem i będzie to coś w rodzaju dv6894uw)

w każdym razie, jeżeli masz 1280x800 to to jest ekran 16:10 i tam MUSZĄ występować czarne paski po BOKACH zdjęcia (mówimy o zdjęciach z lustrzanki 3:2 lub kompaktu 4:3).

czyli wcześniej miałeś coś źle ustawione, no chyba, że wcześniej robiłeś foty wyłącznie jakąś kamerą np. 16:9.

poza tym jak to jest?
    nie jesteś w stanie sam powiedzieć czy zdjęcie jest prawidłowo wyświetlane?
    czy nie jest teraz rozciągnięte albo obcięte??
    pozdro.,
    m.

Uprawnienia umieszczania postów