Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Pytanie o sprzęt z rodziny 1D

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Generalnie staram sie nie wyjmować kart z puszki,bo się naczytałem o złamanych i pogietych pinach,No i wrodzone lenistwo mówi mi że łatwiejsze jest wpiecie USB
    W razie czego chyba wymiana gniazdka USB powinna kosztować mniej niż gniazda kart,
    Pliki zasysam z puszki za pomoca USB.
    Ale sprawdziłem obie karty.Na żadnej nie było pliku z rozszerzeniem dzwiękowym...
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

może mi się wydaje, ale chyba przesadzasz z ostrożnością, poza tym 1d mają miejsce na SD a w tych chyba nic nie powyginasz

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Pliki zasysam z puszki za pomoca USB.
    no to wszystko jasne.
    albo użyjesz czytnika albo zainstalujesz oprogramowanie canona do ściągania plików z aparatu.
    dopiero wtedy zobaczysz oba pliki jak należy.
    tak samo zresztą, jak tylko wtedy zobaczysz RAW+JPG.

3 Przerzucam je sobie do folderu na pupicie i zapisują mi się identycznie jak na karcie tylko jeden dostaje oznaczenie"(1)",czyli kopii
    zapewne - podkreślam zapewne, bo nigdy nie wpadłem na to, żeby fotki ściągać bezpośrednio z puchy przez USB - jeden z tych plików to jest ten dźwięk. sprawdź wielkość plików i jeżeli jeden wielkością pasuje do przeciętnego JPG, to ten drugi to jest twój dźwięk.

4. jak mam otworzyć plik ".jpg" w programie dżwiękowym np Media Window Pleyer?
    no to to już sześciolatki wiedzą: zmieniając rozszerzenie .jpg na .wav 8)
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No ale ani na CF ani na SD nie ma plików "wav"
    Czy komuś się udało odczytać zapisaną notatkę dżwiękową?

tak sobie myśle, że chyba fajnie by było obejrzeć fotografie np wodospadu i słyszeć szum wody...,albo zdjęcie maszerujących żołnierzy z dżwiękiem kroku marszowego...
    albo fotke auta rajdowego z rykiem silnika w tle.Można też normalnie powiedzieć do mikrofonu np gdzie sie znajdujemy (choć ja stosuje GPS-loggera)
    Niestety jakoś mi sie nie udaje,,,,
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    MXW dzieki,jutro sprawdze ta metode,
    Tylko jak to polega na jakiś podmianach rozszerzeń plików to raczej cos nie tak
    Oba te pliki sa tej samej wielkości
    Czyli myślisz że program Canonowski ściągnie,zapisze i odtworzy plik z dzwiękiem?
    Jutro to sprawdze
    Ostatnio edytowane przez artd4 ; 10-11-2010 o 00:16 Powód: Automerged Doublepost
    2x dSLR (Canon)

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

Domyślnie

sprawdziłem i bez instalowania oprogramowania, "po kabelku" w moim komputerze na ikonie aparatu prawym i eksploruj -> i jak byk jest raw i wav... albo jak napisał mxw, mniejszy plik zmienić rozszerzenie i odpalić
    Oba te pliki sa tej samej wielkości
    to widocznie sposób jakim ściągasz pobiera tylko pliki obrazów. spróbuj tym sposobem co podałem i napisz czy widać pliki wav
    Ostatnio edytowane przez tito86 ; 10-11-2010 o 00:20 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wprawdzie 1dII a nie 1dIIn ale po nagraniu notatki i włożeniu karty do czytnika od razu windows proponuje uruchomić media player a po uruchomieniu playera automatycznie odtwarzana jest notatka. Powtarzam, karta wyjęta z aparatu i włożona do czytnika. Żadne oprogramowanie Canona nie jest zainstalowane. Na karcie jest po prostu plik .wav

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Wprawdzie 1dII a nie 1dIIn ale po nagraniu notatki i włożeniu karty do czytnika od razu windows proponuje uruchomić media player a po uruchomieniu playera automatycznie odtwarzana jest notatka. Powtarzam, karta wyjęta z aparatu i włożona do czytnika. Żadne oprogramowanie Canona nie jest zainstalowane. Na karcie jest po prostu plik .wav
    Fajnie,
    Jutro jak wróce z pracy zrobię tak jak mówicie

a czy mozesz zobaczyc czy wav i jpg są u Ciebie tej samej wielkości?
    2x dSLR (Canon)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Są różne. WAV jest dużo mniejszy, 4 sek. notatka to 33,3kB
    Ale jakość marniutka, próbkowanie 8kHz i strumień 64 kbps. Typowo głosowe ustawienia więc o szumie wodospadu można raczej zapomnieć, taka telefoniczna jakość.
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 10-11-2010 o 00:58 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawdziłem.Sposób Przemka ujawnił dwa pliki i jeden z nich faktycznie jest ".wav "
    Nawet WMP dobrze odbiera plik dżwiękowy.
    A możecie mi jeszcze powiedzieć za pomocą jakiego programu moge jednocześnie oglądać zdjęcia z notatkami
    WMP nie odtwarza mi ".jpg" z dżwiękiem tylko sam dżwięk czyli plik z ".wav"

Kto zna taka przeglądarkę która obsługuje pokaz slajdów z tymi notatkami?
    2x dSLR (Canon)

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Sprawdziłem.Sposób Przemka ujawnił dwa pliki i jeden z nich faktycznie jest ".wav "
    czyli czytnik tak jak ci tu wszyscy od początku mówili?

Nawet WMP dobrze odbiera plik dżwiękowy.
    za to mu płacą ;-)

A możecie mi jeszcze powiedzieć za pomocą jakiego programu moge jednocześnie oglądać zdjęcia z notatkami. Kto zna taka przeglądarkę która obsługuje pokaz slajdów z tymi notatkami?
    pokaz slajdów z tymi notatkami? nie wiem...

ja używam ACDSee, gdzie mam zdjęcia i notatki obok siebie, jak klikam w zdjęcie, to mi pokazuje zdjęcie, a jak w notatkę, to odtwarza notatkę, podobnie przechodzenie next/prev pokazuje/odtwarza zdjęcie - notatkę - zdjęcie itd. (w zależności od wybranego filtru i trybu sortowania).

ale żeby pokaz slajdów i notatki razem - to nie wiem, ale chętnie się dowiem.
    pozdro.,
    m.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów