Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Lightroom i profil ICC z labu

Dopiero zaczyna

Domyślnie Lightroom i profil ICC z labu

Witam. Mam następujący problem. Otrzymałem z labu profil maszyny w formacie ICC. Czy jest możliwość aby zaimportować ten profil do wyświetlania zdjęć w Lightroomie?? W photoshopie udalo mi się to zrobić bez problemu, jednak w lightroomie nigdzie nie widzę takiej opcji.
    Ale np. jeśli wywołam Rawa w PS i zapiszę jako JPEG z profilem ICC labu to w lightroomie jest ten jpeg wyświetlany poprawnie. Tylko teraz problem polega na tym że mam setki Rawów i chciałbym je obrabiać i przeglądać w LR nie w PS. Chciałbym je mieć też wyświetlane w kolorystyce labu... Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać??

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Wg. mnie da się wybrać przy exporcie w ustawieniach File Settings->Color Space->Other. Jak klikniesz wyświetli Ci się lista profili ICC do wyboru. Ja tam przynajmniej mam w wersji 3.2.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ups....wcześnie rano było jak pisałem. Chyba jednak nie o to Ci chodziło....Sorry
    Ostatnio edytowane przez chrislab ; 09-11-2010 o 08:27 Powód: Automerged Doublepost
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No właśnie nie o to... Bo mi nie potrzebny dodany profil przy exporcie, tylko potrzebny przy podglądzie/edycji rawa...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endi_garnek Zobacz posta
    No właśnie nie o to... Bo mi nie potrzebny dodany profil przy exporcie, tylko potrzebny przy podglądzie/edycji rawa...
    ale po co???
    przecież oglądasz nie na maszynie w labie tylko na monitorze..
    jak masz skalibrowany monitor i wyświetla poprawnie do plików które wysyłasz do labu przypniesz profil ICC z labu to jeśli obie kalibracje są poprawne to wydruk będzie wyglądał tak jak na monitorze..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

i sprawę ci Artus wyjaśnił jednym słowem

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale odpowiedź na podstawowe pytanie nie padła. Czy się da (jak) czy nie ?
    Mariusz

7D, 5D, 100 24-105; 70-200

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ale po co???
    przecież oglądasz nie na maszynie w labie tylko na monitorze..
    jak masz skalibrowany monitor i wyświetla poprawnie do plików które wysyłasz do labu przypniesz profil ICC z labu to jeśli obie kalibracje są poprawne to wydruk będzie wyglądał tak jak na monitorze..
    Chyba żele myślisz. Załóżmy że maszyna dodaje do zdjęć bardzo dużo czerwieni. Mój monitor jest ustawiony względnie i jak wszystkich posiadaczy komputera. Na tych monitorach to zdjęcie jest w miarę w poprawnej kolorystyce. ALE wydruk w labie daje czerwony zafarb na zdjęciach. Teraz pytanie w jaki sposób to skorygować skoro twierdzą że maszynę mają ustawioną poprawnie a zdjęcia wychodzą czerwone. OTÓŻ ze strony mojego minilabu pobrałem profil kolorów i dodałem go po photoshopa, teraz widzę że zdjęcie ma rzeczywiście za dużo czerwieni i mogę to skorygować widząc mniej wiecej jak będzie wyglądać zdjęcie na papierze. Zrobiłem tak 10 fotek i uważam że teraz mam 90% tego co na PC na papierze, czyli OK
    To samo zdjęcie jednak oglądane w systemowej przeglądarce lub w lightroomie nie pokazuje czerwonego zafarbu, tylko do widzę w PSie. Pytanie, jak zmusić LR aby widział profil labu i pokazywał go na monitorze??
    Dodam że jeśli nie użyję profilu tylko przekalkuluję monitor pod lab to zdjęcia innych (w internecie, itp) oglądane na monitorze będą miały bardzo dziwną kolorystykę czego sobie nie życzę. Chcę mieć możliwość, obróbka do labu - zwykła praca na PC.

Myślę że opisałem jasno mój problem. Czy ktoś potrafi go rozwiązać? Czy da się zmusić LR żeby wyświetlał fotki prze profil ICC??

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

skalibruj najpierw monitor a nie zaczynaj od d..y strony

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ale co mi to da skoro maszyna jest inaczej kalibrowana??

Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

to że będziesz miał wszędzie i na swoim kompie i w sieci i na innych poprawnie i na końcu tylko do odbitek w tym labie skorygujesz konwersją do tego profilu i jak wywołasz będziesz miał też poprawnie.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów