Polecam zaopatrzyć się w stół do reprodukcji + jakieś oświetlenie (niekoniecznie lampa macro)
oraz maskownicę fotograficzną która rozwiąże problem z wygiętymi fotkami.
Pozdrówka!
Polecam zaopatrzyć się w stół do reprodukcji + jakieś oświetlenie (niekoniecznie lampa macro)
oraz maskownicę fotograficzną która rozwiąże problem z wygiętymi fotkami.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Problem z powyginanymi zdjęciami można rozwiązać dość prosto.
W sklepach papiernicznych (albo z punktach, gdzie można zbindować dokumenty) są przeźroczyste okładki na przód bindowania. Najczęściej formatu A4, ale jeśli się trafi - są większe.
Takie przednie okładki można nałożyć na zdjęcie (są cienkie) i rogi przykleić do płaszczyzny tak, aby zdjecie się nie wyginało.
Kiedyś robiłem coś podobnego z tym, że nie przyklejałem taśmą na rogach, ale obciążałem dość dużym dziurkaczemRównie dobrze może to być ryza papieru, itd. itp.
Taka okładka przeźroczysta to koszt ok. 50 gr![]()
pozdrawiam
PawGaw
============================
EOS 550d + T17-50 f/2.8 + 50 f/1.8 + T18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD (B008) + 580EX II
Można... ale w reprodukcji chodzi o to, aby pomiędzy obrazkiem a aparatem
nie było żadnych zbędnych "dyngsów", które mogą wpływać na jakość.
Maskownicę można za grosze dorwać - 3000 fotek...zasadniczo polecam maskownicę.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Witam serdecznie.
Starsze, powyginane foty podnoszą ramkę maskownicy. Przerabiałem temat na ok. (tylko) 30 egzemplarzach. Blikowało jak smok, na dodatek każda fota inaczej i robiłem po kilka pstryków by coś wybrać.
Przyklejanie rogów - przy takiej ilości odpada.
Zostaje...skaner.
Pozdrawiam serdecznie.
....C50E....C40D