Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Makro co i jak

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    No nie wiem :-) Pytający nie powiedział co już ma.
    W pierwszym poście podał 350D. KIT default :-) Skoro nic więcej nie podaje, to się zakłada, ze więcej sprzętu nie posiada, no bo jak inaczej? Chyba żeby wyciągać jak krowie z żołłądka... ;-)

Jak trochę pokombinować to MT-24EX kosztuje ok 600 USD - to około 2k PLN. A używaną można kupić na e-bay za 1500. (http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7567390665) a obiektyw 100/2.8 w Pstryku http://www.pstryk.com.pl/opis.php/50 to 2359 PLN-ów.
    Albo porównujemy ceny na rynku międzynarodowym, albo w pstryku ;-)
    100/2,8USM kosztuje u TIPa w kraju około 2000zł, a używane na ebay pewnie też sporo taniej.
    A tak na marginesie to podlinkowana przez Ciebie aukcja nie daje żadnego obrazu ceny, bo trwa licytacja, a aukcja kończy sie za ponad 2 dni! Masz szklana kulę, ze wiesz do jakiej ceny dojdzie Można sugerować się jedynie cenami w aukcjach ZAKOŃCZONYCH lub KUP TERAZ!
    Ponadto na propozycję taniego rozwiązania (M42/EOS + mieszek/pierścienie + szkło M42) pytający stwierdził: "Jeśli chodzi o makro to tutaj chciałbym jednak zainwestować w coś lepszego..." i podał właśnie kwotę 2 tys.

Najtrudniej jest radzić...
    Ano pewnie, a jeszcze gdy wtrącają się takie trolle jak "cogito" i "Burn" to już w ogóle jest pod górę

...ale nie da się nie przechodzić jakiejś drogi.
    A dlaczego nie? Czyż nie stare jest powiedzenie, zeby uczyć się na cudzych błedach? Moze ta droga to nie błedy, ale można podciągnąć ;-)

ZANIM zacznie robić zdjęcia porównywalne ze Arkiem Stopa i tak trochę czasu upłynie.
    Ale ze sprzętem może iść trochę na skróty, no nie? Dobre szkło nauki mu nie utrudni.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 02-12-2005 o 12:32
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Wycior
    Guest

Domyślnie

Aparat kupiłem niedawno więc mam tylko statyw, obiektyw kita, obiektyw CANON 17-40, filtr UV oraz starą lampe błyskową która raczej do makro mi się nie przyda. Przeglądałem ceny tego canona 100 co podajecie w sumie to cena jest przystępna więc moge go spokojnie nabyć a chyba to by wystarczyło na początek ? Następnie może uzbierał bym na lampe do makro w końcu nie muszę mieć wszystkiego na raz. Tylko który model wybrać aby nie wtopić kaski ?

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

radze nie wtapiac kasy na razie w specjalizowane lampy makro, na poczatek polecam zwykla lampe na kablu + kawalek bielego kartony na gumce przymocowanego do oslony p.slonecznej

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wycior
    ...Przeglądałem ceny tego canona 100 co podajecie w sumie to cena jest przystępna więc moge go spokojnie nabyć a chyba to by wystarczyło na początek?
    To bardzo dobry wybór, zwłaszcza, że cena nie stanowi dla Ciebie bariery i nie musisz szukać tańszych rozwiązań, choć te zostały Ci zaproponowane.

Cytat Zamieszczone przez Wycior
    ... Następnie może uzbierał bym na lampe do makro w końcu nie muszę mieć wszystkiego na raz. Tylko który model wybrać aby nie wtopić kaski ?
    Poczytaj no dokładnie biezący wątek i podane tutaj linki, zwłaszcza do strony Arka Stopy. Właściwie o lampach też już wszystko przypadkiem było.
    W skrócie: polecamy konwencjonalną lampę + dyfuzory (samodzielnie zmajstrowane lub LumiQuest).
    Lampy pierścieniowe niezbyt dobre (płaskie bezcieniowe światło).
    Full wypas to dwupalnikowa lampa Canon MT-24EX, ale to zabawka wysoko specjalistyczna i droższa nawet od obiektywu, który dopiero co zamierzasz kupić. Ponadto i tak dobrze do niej jeszcze jakieś dyfuzory zastosować.
    Wszystko jest na stronie: http://www.stopa.cso.pl/ w dziale /technika/
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Wycior
    Guest

Domyślnie

Dzięki za pomoc zawsze to lepiej się spytać niż wtopić kase a potem żałować.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów