założenie 1 - kup tamrona sprzedaj kita i zostaw sigme resztę musisz dołożyć
założenie 2 - przyoszczędź sprzedaj sigmę kup canona70-200 zostaw kita
założenie 1 - kup tamrona sprzedaj kita i zostaw sigme resztę musisz dołożyć
założenie 2 - przyoszczędź sprzedaj sigmę kup canona70-200 zostaw kita
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
A sprzedać sigmę, zostawić kita - kupić tamrona - sprzedać kita, dołożyć na 70-200?
|Canon EOS 50d | C 50mm f/1.8 | 70-300mm f/4-5.6 | C 18-55mm f/3.5-5.6 IS |
założenie 3 - nic nie sprzedawaj zaczaj się na coś szerokiego (tokina12-24/4 , sigma10-20, tami10-24)
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Błagam wytłumaczcie mi
Jak on chce zarobić 2 tysiące na kicie i sigmie bez APO, Sigma używana pójdzie za 300zl kita może pchniesz za stówkę.To mając 2 tysiące w kieszeni (kit i sigma sprzedana):
Jednym szkłem raczej nie pokryjesz przedziału ogniskowych, jaki by ciebie satysfakcjonował. Najlepszą opcją, w tym wypadku, będzie chyba zostawić kita i dozbierać do 70-200. Masz wtedy praktycznie spokój do 200mm.
Sigma ma 3 miesiące - pójdzie przy dobrych układach za 500 zł
Kit za 220 - 250 zł
(Reszta dołożona)Proste.
a ja Ci napisze... kup 85/1.8 i odkryjesz zupelnie nowy swiatto duzy przeskok jakosciowy w porownaniu ze szklami jakie posiadasz wiec nie idz w mpx tylko w jakosc obrazka. A jak bedziesz mial juz ten 85mm to w przyszlosci bedzie to fajne szklo do pelnej klatki.
Hmmm czyż by jesienna handra i brak pomysłów na zdjęcia?
Jeśli tak to bym sobie darował kombinowanie,czego ci brakuje w 50d?
Może lepiej kup jakieś porządne szkła a nie rzucasz się na FF,wyobraz sobie że 50d też robi zdjęcia
EOS + L i kupa gratów ...
Bartku, po dyskusji z pozostałymi użytkownikami w tym temacie, puszki poszły w 'zapomnienie'. Teraz jest kontynuowana polemika na temat szkieł
2 osoby sugeruję sprzedaż sigmy>dołożenie i zakup 70-200 >a kita zostawić
ale co jezeli bedzie ci potrzebny szeroki a bedziesz mial tylko tele ? nie mozna wybrać pomiędzy tele LUB uzytek, jezeli potrzebujesz tego i tego kup 18-200 ale bedziesz miec jakosc bardzo bardzo nisko, jezeli masz glowe na karku i zapał fotograficzny to kupisz dwa szkla, jezeli nie to wybierzesz jeden i bedziesz czul niedosyt drugiego,
Ja pracuje głownie na stałkach, mam tylko 1 zmiennoogniskowy , szeroki ale pratkycznie moge go nazwać stalką bo uzywam tylko jednej ogniskowej , najszerszej. Zaden z nich to nie jest tele, jak odczuje potrzebe to kupie pewnie kolejne szklo, kolejne kilogramy w torbie ,kolejne wydatki i lzejszy portfel ale za to mozliwosci rosną![]()