Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Jaki flash wybrać ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spr Zobacz posta
    Główne zastosowanie reportaż.
    Rozważam:
    430EX II - moja górna granica finansowa
    420ez(używana,tania tylko z ttl ale jakoś przeboleje)
    inne ewentualne propozycje?
    420EX, lampy EZ to inna bajka.

zależy mi na szybkim ładowaniu,możliwości wprowadzania manualnie parametrów,regulacji siły błysku,dobrym wspomaganiu af,synchronizacja na 2 kurtynkę.

Fajnie by bylo miec synchronizacje z krótkimi czasami ale już nie będę przesadzać.
    Kwota jaką przeznaczam na lampę to ok800zł
    W tej cenie masz duży wybór:
    - nowy Metz 50AF-1
    - nowa 430EXII
    używane
    - 580ex
    - 430exII
    - 430ex
    - Metz 48 AF-1
    - Sigma 530 Super
    - Sigma 500 Super

Canon 430 jest z nich najsłabszy, a to może przeszkadzać przy Twoich zastosowaniach. Nie chodzi o walenie pełną mocą, jak lampa jest mocniejsza, to przy słabszym błysku więcej energii zostaje w kondensatorze, i szybciej może dać drugi błysk. Każda z tych lamp spełni Twoje wymagania, 580 i Sigmy pracują jako sterownik (master) dla bezprzewodowego wyzwalania, gdybyś kiedyś potrzebował, 430/48/50 - tylko slave.

Aha, 1100d jest dość nowy, aktualizację do Metzów możesz wgrać w domu przez USB, Sigmy nie wiem (mogą wymagać rozmowy z serwisem).

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

EZ to chyba od analoga? Jestes pewien ze bedzie ci jakkolwiek dzialac z cyfrowym aparatem i nie spalisz go?
    Bo ja moich 540EZ nie odwazylem sie nawet zalozyc na body.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

racja z tym EZ...chciałem tylko sprawdzić waszą czujność

no mocno rozważam 430EX II oczywiście wolal bym mocniejszą ale 1500zl za 580EX II to za duzo dla mnie tym bardziej że teraz nagle zmieniłem całość systemu a wszystko musi zacząć pracować, w sumie pominąłem ważna kwestie, dużo fotografuje na koncertach i wydarzenia klubowe.
    Znajomy polecał mi jeszcze jakiegos nissina ale cenowo nie jest rewelacja.

Założenie jest takie że nie chce się pałować ze sprzętem(to był głowny powód przesiadki na canona) lampa ma błyskać powtarzalnie,pracowac stabilnie i nie być wykonana tandetnie.Najlepiej metalowa stopka bo doswiadczenia z poprzedniego systemu mówią że plastykowa stopka na zakrętkę a nie "szybko zamykacz" może sprawdzać sie tylko w lampach z jednym pinem.

A ten metz 48AF1 ? jakie macie odczucia? ja dobrze wspominam firmę metz i miałem 3 ich blyskotki, tylko jak to pracuje z Canonem?

A metz 50AF1?
    Ostatnio edytowane przez spr ; 30-07-2011 o 13:06

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Ostatnio byl temat o Metz'ach. Podobno sie bardzo popsuly a w srodku sa wykonane jak by robil je student w garazu. Osobiscie nie wiem, uzywam Canonow.
    Jesli masz na to pieniadze, to wez 430EX II i po klopocie.
    Bedzie bezkompromisowo i bedziesz zadowolony. Ewentualnie moze udalo by sie trafic jakas uzywana 580EX?
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

ok dzieki za odpowiedzi.Bedzie 430 ex II

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Nissin 866 - mocniejszy od tego wszystkiego

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

plastykowa stopka na zakrętkę a nie "szybko zamykacz" może sprawdzać sie tylko w lampach z jednym pinem.
    Model 430EX z plastikową stopką oraz nakrętką spokojnie daję radę, pomimo że posiada sześć styków.
    EOS + Speedlite

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów