Ale z was pesymiści.
Kilku znajomych używa tych "wynalazków" i nie narzekają,
ale nie ma to jak rzucać błotem
Pozdrówka!
Ale z was pesymiści.
Kilku znajomych używa tych "wynalazków" i nie narzekają,
ale nie ma to jak rzucać błotem
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
bierz YN, siano odloz sobie na cokolwiek innego.
na tym forum ludzie ci powiedza, ze nawet pasek do aparatu firmy Canon jest lepszy, bardziej ergonomiczny itd. itp.
albo nissin di622 chyba najciekawsza opcja z tanich lamp o ile nie chcesz wyzwalać radiowo... pzdr
metz to marka sama w sobie, a canon to system: najbardziej kompatybilna z korpusem jaka może być. a kupowanie czegoś nie do końca pewnego na e-bayu to dobrowolne ładowanie się problemy...ale rób jak uważasz, tylko później nie stękaj![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Wiadomo że mercedesy są najlepsze - ale nie wszystkich na nich stać. Dlatego są tańsze modele - może nie tak luksusowe, nie tak pięknie wykonane, ale działają! Ważne aby efekt był zadowalający.
EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...
Mam i EX580II i YN460II - obie spisują się bez zarzutów. Tę drugą kupiłem wyłącznie do strobingu i mnie nie zawiodła. Generalnie produkty YN ciężko określić "chińskim chłamem". Jeśli rzeczywiście będziesz lampy używał od wielkiego dzwonu, to kup YN468, będziesz zadowolony i z jakości, i z oszczędności.
Pozwolę sobie odświeżyć temat by nie zakładać nowego.
Potrzeba mi lampy do 5d i 1100d
Jako że wystrzelałem się z kasy a czekaja mnie jeszcze zakupu 17-40 f/4 i 35 f/2 chcę troszkę niższy budżet przeznaczyć na błyskowy sprzęcik.
Główne zastosowanie reportaż.
Rozważam:
430EX II - moja górna granica finansowa
420ez(używana,tania tylko z ttl ale jakoś przeboleje)
inne ewentualne propozycje?
zależy mi na szybkim ładowaniu,możliwości wprowadzania manualnie parametrów,regulacji siły błysku,dobrym wspomaganiu af,synchronizacja na 2 kurtynkę.
Fajnie by bylo miec synchronizacje z krótkimi czasami ale już nie będę przesadzać.
Kwota jaką przeznaczam na lampę to ok800zł
Będę wdzięczny za pomoc
Jak dla mnie to :
430EXI (mam już ok. roku - kupiona jako używana - 0 problemów jak do tej pory)
430EXII
Metz 48-AF1
Metz 50-AF1
+ z 2 komplety Sanyo Eneloop 2000mAh
A to co wybierzesz to już zależy od kwestii finansowej. Osobiście jeżeli ci sie nie spieszy to postarałbym się dozbierać ok 150-200 zł i poszukał 580EXI
Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 29-07-2011 o 15:22