Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: jaka średnia przesłona pracy 50 1.8?

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Dokładnie tak jak koledzy mówią...nie w każdej sytuacji sprawdzi się 1.8.
    Przecięz przy scisłym portrecie gdy mamy w kadrze tylko twarz i troche szyji nie bardzo jest sens robić na 1.8 bo ostry bedziesz miał aby fragment a reszte nie....
    Musisz umieć wyczuć kiedy można używać w pełni otwartego szkła
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeżeli model/modelka nie ma zbyt dużego nosa to portrecik samej twarzy na 1,8 gdzie ostrość zaczyna się na czubku nosa a kończy na oczach też może mieć i z pewnością ma swój urok. Tyle że trzeba w odpowiedni miejscu ustawić ostrość (ani na nos ani na oczy tylko pośrodku).

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    Zabłysnołeś, jak nie masz ochoty to nie odpisuj takimi głupimi tekstami.
    A ty walnąłeś pustego posta

Pytanie autora wątku uważam za śmieszne.
    Przysłonę się domyka w zależności od potrzeby, zamiaru i wizji.
    Od f1.8 do f22.
    Jak potrzebujesz wydłużyć czas ekspozycji to i 22 jest potrzebne, pomimo tego, że zaraz onaniści zakrzykną o spadku rozdzieczości.
    Wszelkiego rodzaju uśrednianie jest dla mnie bezsensowne jak wyliczanie średniej ilość nóg z psem na spacerze.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

RNz ma niestety rację. Pytanie jest bezsensowne, równie dobrze można zapytać na jakim biegu zazwyczaj jeżdżę swoim oplem a na jakim suzukim...

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Niestety nie mogę się zgodzić z przedmówcami. Jeżeli to pytanie byłoby w innym dziale to oczywiście można uznać je jako bezsensowne. Ale niestety albo stety jest w takim dziale, adekwatnym do wiedzy i znajomości sprzętu. Jeżeli komuś pytanie nie pasuje niech nie odpowiada ....... i tyle ... AMEN.

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Ja kupiłem 50-kę głównie do zabawy z małą GO i robienia zdjęć w zastanym w mieszkaniu. Żeby było w miarę ostro ( jak dla mnie ) używam najczęściej 2,0 - 2,2, ale 1,8 nie pogardzę. Jak potrzebuję większą GO to mam 24-105.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Coś już napisał Awatar ska
    Miasto
    Lubin

Domyślnie

Lenistwo, każdy chce gotowca a tu niestety nie jest tak hop siu!

Coś już napisał

Domyślnie

Pytanie wcale nie jest bezsensowne. Ja najczęściej przymykam ten obiektyw do 2.8. Jest to dla mnie najczęściej i najbardziej używalna wartość przesłony w tym obiektywie, najlepszy stosunek światło/jakość/ostrość. Przy 1.8-2.2 ten obiektyw mimo że jest jasno ma spore mydło, trzeba uważać (i jak napisali inni nie zawsze efekt będzie dobry z uwagi na małą głębię ostrości), u mnie od 2.8 jest bardzo ostro i głębia ostrości jest na tyle duża, że nie mam problemów z portretami przy tej przesłonie, natomiast do 5.6 przymykam bardzo rzadko, bo wtedy już jest ciemno. Dlatego (zwłaszcza początkującym) polecam pracę z tym obiektywem przy pomocy trybu AV i ustawienia 2.8. Odradzam tryby auto oraz P, ponieważ w tych trybach bardzo często automat ustawia przesłonę 1.8 i bardzo często wychodzą zdjęcia nieostre i mydlane, ten obiektyw jest specyficzny i gryzie się z trybami auto.
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na pełnej klatce obiektyw dostaje mocnego kopa, jest ostry od 1,8. Co do trybów to takie rzeczy jak Auto czy P to zło, korzystać należy z Av, Tv i M.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moje 50/1,8 odżyło jak podpiąłem je do 1D i wrzuciłem f/8. Żyleta większa niż 100L na 5D mark II, nawet na f/4 - a to ponoć jedno z najostrzejszych szkieł Canona.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów