Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: jaka średnia przesłona pracy 50 1.8?

Domyślnie jaka średnia przesłona pracy 50 1.8?

Witajcie,
    chciałem aby forumowicze wypowiedzieli się w temacie, jaka jest zwykle u was ustawiona przysłona naszej plastic fantastic 50tki 1.8 ja wiem ze kazdy robi inaczej zdjecia itp ale jak średnio przymykacie 50tke do takich codziennych powiedzmy zdjęć?
    Pozdrawiam
    Rafał

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Trochę głupie pytanie...no ale,ja zazwyczaj pracuje od 2.2 w góre
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak miałem to szkło, zwykle jechałem albo na f/2,8, f/4, albo po prostu na pełnej dziurze.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Ja zazwyczaj pstrykam na f/5,6 gdyż wtedy jest najostrzejsze. Ale jak brakuje światła lub chcę małą głębie ostrości to odpowiednio mniej.
    C500D, 18-55 KIT, 50 1.8, Tamron 70-300, Nissin 622

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Jak idziesz na spacer z psem, to średnio macie po 3 nogi. Co z tego wynika? :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Domyślnie

Zwykle jak chodzisz z psem na spacer to nosisz go na rekach jak Paris?czy lata jak Szarik?to nie forum kynologiczne, mi chodzi po prostu o zobaczenie jaką zwykle mamy przysłonę ustawiona na 50tce,każdy z nas robi inaczej zdjęcia i chodzi inaczej z psem
    Rafał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Jak idziesz na spacer z psem, to średnio macie po 3 nogi. Co z tego wynika? :-)
    Zabłysnołeś, jak nie masz ochoty to nie odpisuj takimi głupimi tekstami.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przysłonę ustawia się w zależności zapotrzebowania na głębię ostrości, jeśli wszystko ma być ostre to f8 do f11. Jeśli chcę wyodrębnić z tła jakiś szczegół to okolice f2, jeśli portret to zależnie od tego czy cała sylwetka czy twarz różnie ale okolice 2,8. No chyba że światła mało to wtedy najwyższe używalne ISO i pełny otwór. Ale jeśli nie wnikać w głębię ostrości a zdjęcia mają wywołać efekt "wow ale żyleta" to f5,6-f8 bo w tym zakresie szkło ma największa rozdzielczość, dalsze przymykanie nie poprawia sytuacji a wręcz przeciwnie pogarsza ze względu na dyfrakcję. Oczywiście takie rzeczy jak ISO, czas i przysłona są ze sobą ściśle powiązane i jeśli priorytetem jest mały szum i duża ostrość to ustawienie ISO100 i przysłony f8 co w danych warunkach oświetleniowych daje czas 1/30sek. nie jest dobrym rozwiązaniem bo ryzyko poruszenia zdjęcia duże. Można by pisać i pisać, no ale co tu robić jak za oknem ulewa

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Nie zawsze jest wskazane robienie zdjęć na pełnej dziurze. Co mi z jakiegoś portretu, kiedy jedno oko jest ostre a reszta zamazana. Trzeba mieć wyczucie kiedy stosować daną przysłonę. Myślę ze najbardziej uniwersalną jest f/5.6

Zablokowany
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Przemek dobrze Ci opisal

najlepiej weź sobie sutaw 1.8 i pstryknij fote jak potrzebjesz większej ostrości to podnieś przesłone do 2.2 -2.8 i myśle ze na spacer będzie ok jak robisz w studiu to możesz sobie pozwolić na 5,6 -8 czy nawey 9-11 1.8 używaj gdy masz słabe światło 50 najlepiej sie sprawuje od 2.2 ale na 1.8 tez jest ok

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów