Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: uniwersalny zestaw amatora-spacerowicza (500d)

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wally666 Zobacz posta
    Dzieki Panowie, o takie odpowiedzmi mi wlasnie chodzilo. Co ciekawe, przez weekend przewertowalem mnostwo stron testow, sampli i juz myslalem, ze tamron 17-50 jest tym, co mi najbardziej odpowiada. Bylem przekonany, ze stale swiatlo zrobi robote i unikne wydluzania migawki (poruszone zdjecia) - dosc czesto robie zdjecia w slabych warunkach (mieszkam na poddaszu, malo okien). W nocy na imprezach swiatlo tez sie przyda ale znowu nawracacie mnie znowu na tor 15-85 Ehhh - ciezki wybor, a mialbym juz prawie 1kpln w kieszeni (roznica miedzy 17-50 vs. 15-85) np. na lampke
    F2.8 często i tak Cię nie zbawi. A ja wolę ostrą, pełną dziurę f4 niż przymykane z musu f2.8.

Głównym argumentem w wyborze T17-50 vs C15-85 jest niestety - kasa. Jeżeli kupisz C15-85 (którego bardzo lubiłem i polecam nieustająco), prędzej czy później wydasz na 50/1.8 i lampę. Taka dola - kupiłeś lustrzankę, będziesz płacił...
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Albo pomyśl nad sprzedażą sigmy i weź sobie np. tamiego 17-50 + canona 55-250 is (bardzo fajne szkło za te pieniądze) , do tego masz 50 1.8 i to jest naprawdę fajny zestaw...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    prędzej czy później wydasz na 50/1.8 i lampę
    Stalke juz mam i ja sobie chwale jednak musze popracowac jeszcze nad technika

Sigma 70-300 zrobila u mnie max 100 zdjec i sie troche marnuje. Moze nie jest to szczyt marzen ale na poczatku wydawala sie przyjemna zabawka. W gruncie rzeczy, chyba sie przeliczylem bo ciagle jade na kicie 18-55 i siegam czesto do 50/1.8 a i sigmie jakos zapomnialem. Troche ciezkawa, troche ciemna i wolna.

Pozycze na weeknd 50-250 od kumpla i zobacze, czy warto zamieniac simke na canona a jesli tak, to moze faktycznie pojde w kierunku tamiego (juz wiem - tylko od Cichego )

Caly czas bije sie jednak z myslami, ze 15-85 bylby znacznie bardziej uniwersalny niz 17-50 (zakres pokrywa sie praktycznie z kitem). Robiac spontanicznie foty, czasami chce uchwycic jakis oddalony detal i wlasnie wtedy brakuje "dlugosci".

Coś już napisał

Domyślnie

Wally666, ciężki wybór, zwłaszcza z limitem 2400 zł. :-) Ja bardzo ci polecam zakup lampy. Piszesz że często robisz zdjęcia w ciemnych warunkach, poddasze, wieczorne imprezy, wtedy światło 2.8 w Tamronie czy 1.8 w 50-tce ci nie pomoże, jedynym rozwiązaniem będzie lampa. Tu polecam lampę Canon 430exII za 850 zł. Zobaczysz, że podniesie ci się jakość zdjęć zrobiona kitowym 18-55mm, będzie ostrzej i bez mydła, jesteś amatorem, więc kit plus lampa spokojnie wystarczy do amatorskich zastosowań. Po zakupie lampy z 2400 zł zostanie ci 1550 zł i tu okazuje się że masz sporo możliwości:

1) za 1550 zł możesz kupić dobrego Canona 18-200mm

2) możesz sprzedać swoją Sigmę za 400 zł i za 2000 zł kupić Canon 70-200/f4 (będziesz miał kita do zdjęć w domu z lampą i L-kę na dwór),

3) możesz sprzedać kita i sigmę i akurat będziesz miał 2200 zł na Canona 15-85 (czyli będziesz miał jeden dobry uniwersalny obiektyw)

4) skoro masz 50/1.8, to sprzedając sigmę będziesz miał 2000 zł, które możesz wydać na 28/2.8 i 85/1.8 - i masz komplet podstawowych trzech stałek: 28, 50 i 85mm, a do tego zostaje ci jeszcze kit 18-55 którym razem z lampą obskoczysz imprezy.

Czyli nie jest źle, jakiś wybór jest. :-)
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Domyślnie

kolejny rozsadny glos - thx

Nie wiem czy to istotne, ale moze dodam, iz od kwietnia/maja przyszlego roku, na naszym zyciu pojawi sie nowy czlonek rodziny (potomek) wiec pewnie skupie sie na nim jako na modelu do szlifowania warsztatu. Nie chcialbym go rozpraszac lampa (choc i tak chce kupic lampe) - czy wobec powyzszego, powiniem zmienic wybor czy pozostac przy uniwersalnym canonie 15-85?

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Thumbs down

Pozycze na weeknd 50-250 od kumpla i zobacze, czy warto zamieniac simke na canona
    Ja zrobiłem odwrotnie. Miałem C 50-250mm jednak wymieniłem go na Sigme 70-300mm i uważam, że robi lepsze zdjęcia szczególnie w plenerze gdy jest więcej światła. Jeśli nie używasz tele to po co wymieniać sigme na canona?

Według mnie ciekawą opcję podał Siemek:

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta

4) skoro masz 50/1.8, to sprzedając sigmę będziesz miał 2000 zł, które możesz wydać na 28/2.8 i 85/1.8 - i masz komplet podstawowych trzech stałek: 28, 50 i 85mm, a do tego zostaje ci jeszcze kit 18-55 którym razem z lampą obskoczysz imprezy.
    Do zdjęć potomka i tak głównie będziesz używał 50mm 1.8 a jeśli chcesz robić zdjęcia w słabo oświetlonych pomieszczeniach to przyda się 28mm aby było szerzej, do tego na zewnątrz 85mm no i ciągle masz kita.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Pełne uzależnienie

Domyślnie

od kwietnia/maja przyszlego roku, na naszym zyciu pojawi sie nowy czlonek rodziny (potomek) wiec pewnie skupie sie na nim jako na modelu do szlifowania warsztatu. Nie chcialbym go rozpraszac lampa (choc i tak chce kupic lampe) - czy wobec powyzszego, powiniem zmienic wybor czy pozostac przy uniwersalnym canonie 15-85?
    Może pomyśl o canonie 28/1,8USM

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów