Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
Arkan, to co piszesz o materiałach srebrowych i ich skanowaniu tylko po części jest prawdą. To, że się ciężko skanują - zgoda. Ale nie jest to niewykonalne. Widziałem trochę skanów zrobionych z małego obrazka przez zawodowców. 5D z jego możliwościami chowa się szybko.
Do tego dochodzi jeszcze uczulenie matrycy na czerwienie. Przy jednolitym czerwonym oświetleniu nie ma za grosz szczegółów. Mnie to bardzo doskwiera i jakoś sobie muszę z tym radzić. A film rejestruje to jak każdy inny kolor.
Nie powiedziałem, ze to niewykonalne, tylko, że trudne. Wiem, że dobry spec poradzi sobie z tym, ale... No właśnie - znasz kogoś w Warszawie, kto w przywoitej cenie (Profilab +50%) zeskanuje Trixa400? Ja nie znam, i dlatego po długich bojach poddałem się i zakupiłem zapas XP2. Nie jest to mój wymarzony negatyw, ale przynajmniej skany dostaję akceptowalnej jakości. Co do czerwieni - zgoda, jest tak jak mówisz. Myślę, że to nie jest jedyne miejsce gdzie cyfra oddaje pole dobremu negatywowi. Np dobry skan z dobrego szkła 6x6 pokazuje jak dużym kompromisem jest cyfra jeśli chodzi o plastykę obrazu.