Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Problem z ostrością - Canon 50d + Tamron 17-50 VC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Kit od 400 radzi sobie lepiej i celuje tam gdzie ja chce.
    y... ziom, oczekujesz, że dając mu wybor, aparat będzie strzelał w ten punkt który chcesz? Może jeszcze żeby chodził za Ciebie w plener? Poświęć no deczko swojego jakże cennego czasu na złapanie ostrości centralnym albo wybranym, oszczędzając nasz - jak widać - i tak już zmarnowany.
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Klade na biurku dekielek od Tamrona - Na biurku nic nie ma , oprocz dekielka . Biore aparat z przypietym tamronem i celuje idealnie srodkiem na napis Tamron - podswietla sie jakis dolny pkt AF gdzies na biurku poza dekielkiem albo lapie ostrosc na krawedzi dekielka.
    Scena ta sama (ustawienia tez), podpinam Kita 18-55 i to samo - celuje srodkowym pkt idealnie na napis Tamron - lapie na napisie albo oprocz tego lapie ostrosc na krawedziach dekielka.

Wrocmy do podpietego Tamrona- ustawiam MF - krece pierscieniem ostrosci nadal nie trafia srodkowym pkt w ten napis tylko podswietla mi biurko - a tam nic nie ma.
    Wybieram pkt AF recznie - srodkowy . Teraz jest ok i lapie ostrosc.

Zachowanie obiektywu tamrona jest normalne ? Jezeli tak to przepraszam znikam stad.Sprzedam aparat i zajme sie szydelkowaniem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Klade na biurku dekielek od Tamrona - Na biurku nic nie ma , oprocz dekielka . Biore aparat z przypietym tamronem i celuje idealnie srodkiem na napis Tamron - podswietla sie jakis dolny pkt AF gdzies na biurku poza dekielkiem albo lapie ostrosc na krawedzi dekielka.
    Scena ta sama (ustawienia tez), podpinam Kita 18-55 i to samo - celuje srodkowym pkt idealnie na napis Tamron - lapie na napisie albo oprocz tego lapie ostrosc na krawedziach dekielka.

Wrocmy do podpietego Tamrona- ustawiam MF - krece pierscieniem ostrosci nadal nie trafia srodkowym pkt w ten napis tylko podswietla mi biurko - a tam nic nie ma.
    Wybieram pkt AF recznie - srodkowy . Teraz jest ok i lapie ostrosc.

Zachowanie obiektywu tamrona jest normalne ? Jezeli tak to przepraszam znikam stad.Sprzedam aparat i zajme sie szydelkowaniem.
    yyy ziom tak , tego wlasnie oczekuje. To tak jakbym chcial zrobic zdjecie obrazu na scianie - aparat ostrzy na bialej scianie , a nie na obrazie. To chyba nie jest normalne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    O ludzie , nie ten cytat - bedzie tu kiedys edycja postow?
    Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 08-11-2010 o 01:02 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Jeżeli AFowi udało się wyostrzyć na gładki stół na którym (pozornie) nic nie było, to należy Canna tyko za to pochwalić.

Automatyczny wybór punktu ostrzenia posiada niesamowicie wyrafinowaną AI - zgadł, że przecież nikomu by nie przyszło do głowy fotografować dekielka od Tamrona i słusznie skupił się na strukturze drewna blatu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A jaki problem ustawić tylko centralny punkt AF jako aktywny? Nigdy nie robiłem zdjęć inaczej niż na centralnym AF, chcę mieć wybór co ma być ostre a nie żeby aparat za mnie o tym decydował.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    A jaki problem ustawić tylko centralny punkt AF jako aktywny? Nigdy nie robiłem zdjęć inaczej niż na centralnym AF, chcę mieć wybór co ma być ostre a nie żeby aparat za mnie o tym decydował.
    Tak samo i ja operuje aparatem .

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeklaskaMM Zobacz posta
    Tak samo i ja operuje aparatem .
    Większość użytkowników tak robi. Nie ma co się zdawać na ślepy los

Domyślnie

Kolego, ustaw aparat aby ostrzył TYLKO jednym wybranym punktem, raz środkowym, a raz jakimś skrajnym bocznym (jest do tego specjalna opcja!). Zrób test robiąc zdjęcie w momencie kiedy punkt środkowy złapie ostrość, a po przestawieniu zrób zdjęcie jak złapiesz ostrość bocznym puntem. Zdjęcia wstaw na forum. Inaczej nie pomożemy... Zrób do tego video, to nic nie kosztuje a pomoże zbadać problem.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A więc po sprawdzeniu body z obiektywem 15-85 obraz bardzo ostry i celuje dokładnie tam gdzie chce. Z body więc wszystko oki. dzięki za podpowiedzi

Domyślnie

A czy w związku z tym Tamron też jest ok? Bo za kilkanaście dni idę po niego do sklepu...
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

Wracając do tego dekielka i tamrona - może robiłeś to pod pewnym ostrym kątem, wówczas najbliżej obiektywu była krawędź stołu (nie ważne, że gładka, była krawędzią) a nie dekielek i to ten obiekt był bliżej obiektywu, toteż i na niego padł wybór automatyki. Jeśli dziwi Cię, że szkło Canona wybiera jako ważniejszy centralny a nie dolny, to szukaj winy w tamronie, widocznie jego komunikacja z body nie jest aż tak wspaniałomyślna i przewidywalna, być może w Canonie wyższy priorytet ma centralny.. Na Twoim miejscu włączył bym jedynie centralny i ew. przekadrowywał bym, albo za każdym razem sam wybierał inny ręcznie. Zdajesz się na automatykę i masz zastrzeżenia do tego że ona wybrała inaczej? To paradoksalne. Poćwicz tego co wszyscy Ci doradzają, centralny.
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów