Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Problem z ostrością - Canon 50d + Tamron 17-50 VC

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

aleście uparci :neutral:
    wina może być obiektywu lub korpusu, innej możliwości nie ma. i jeżeli połowa szkieł w okolicy nie gra to uważam że to wina leży po stronie korpusu. ale mogę się oczywiście mylić.
    Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    aleście uparci :neutral:
    wina może być obiektywu lub korpusu, innej możliwości nie ma. i jeżeli połowa szkieł w okolicy nie gra to uważam że to wina leży po stronie korpusu. ale mogę się oczywiście mylić.
    Pozdrawiam.
    Jeżeli ta połowa szkieł to tylko Tamrony, to niekoniecznie jest to wina puszki.

Cytuję za Optyczne.pl:
    "Problemy z obiektywami Tamron?
    Plotkarskie serwisy donoszą o problemach obiektywów Tamron 17-50 mm f/2.8 VC,
    60 mm f/2 Macro, 70-200 mm f/2.8 oraz 10-24 mm f/3.5-4.5
    podczas współpracy w lustrzankami Canon EOS 40D/50D/60D/7D.
    Problem tkwi w systemie automatycznego ustawiania ostrości,
    gdyż obiektyw nie jest w stanie skorzystać z zewnętrznych punktów krzyżowych (pracują one jako liniowe),
    w które wyposażone są układy AF zastosowane w lustrzankach.
    Podobno europejski oddział Tamrona jest już świadomy tej wady
    i oczekuje na oficjalne stanowisko centrali w tej sprawie
    ."

Polecam sprawdzić puszkę z obiektywami innej marki niż Tamron.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał

Domyślnie

Szkło jest winne,miałem to samo z wcześniejszą wersją T17-50 do Pentaxa , ustawiał gdzie chciał szczególnie na szerokim kącie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tez mam nadzieje że to obiektyw a nie body. Jak sie jutro okaze ze to obiektyw to zamieniam tamrona na canona 15-85.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Mieszkam na 4 pietrze , otwieram okno , zoom na auto po 2 str ilicy , srodowy pkt na tablicy rej. Mruga mi czerwony pkr gdzies z boku zlapany na pozbruku ?! A ja chce usilnie celowac w tablice .
    Siedze na krzesle , na polce mam pojemnik po serku almette - srodkowy pkt na opakowaniu , boczny jakis mi celuje na krawedz polki.

Jak wybralem sam pkt AF srodkowy i zrobilem fotke farbki - jest ok , ostre i w ogole.
    Na pelnym auto tez ok.
    Ale na moje cos z tymi pkt AF nie jest. Zdjecia sa ostre , ale problem tkwi w tym lapaniu ostrosci.
    I teraz nie wiem , czekac , oddac , sprzedac czy co robic.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Licze , ze Tamron ogarnie temat i sie nie wypnie - zrobi update i za free w serwisie beda nam kalibrowac wgrywajac nowy soft czy jakis update ktory ogarnie AF ...
    Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 07-11-2010 o 23:05 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Mieszkam na 4 pietrze , otwieram okno , zoom na auto po 2 str ilicy , srodowy pkt na tablicy rej. Mruga mi czerwony pkr gdzies z boku zlapany na pozbruku ?! A ja chce usilnie celowac w tablice .
    Siedze na krzesle , na polce mam pojemnik po serku almette - srodkowy pkt na opakowaniu , boczny jakis mi celuje na krawedz polki.

Jak wybralem sam pkt AF srodkowy i zrobilem fotke farbki - jest ok , ostre i w ogole.
    Na pelnym auto tez ok.
    Ale na moje cos z tymi pkt AF nie jest. Zdjecia sa ostre , ale problem tkwi w tym lapaniu ostrosci.
    Wszyscy Ci przybiegli z pomocą, a tu się okazuje że po prostu wybrałeś tryb "Zgadnij za fotografa, gdzie chce ustawić ostrość" i w tym jest cały problem.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta

Na pelnym auto tez ok.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Licze , ze Tamron ogarnie temat i sie nie wypnie - zrobi update i za free w serwisie beda nam kalibrowac wgrywajac nowy soft czy jakis update ktory ogarnie AF ...
    Czy tak ciężko jest przeczytać instrukcje....
    Aż dziw bierze że takie tematy się pojawiają. Internet to kopalnia wiedzy ale jak widać nie każdy jest górnikiem.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

W trybie auto robilem tez - bo przestestowac bylo trzeba
    Do czego mam czytac instrukcje ?
    Tryb AV , pomijajac mydlo na 2,8 dalem 5,6 i w gore . MF i celuje gdzie aparat chce , a nie gdzie ja chce.
    Ofcoz , jak dam sobie srodkowy pkt w ustawieniach AF , to mi swieci na srodku - ale nie o to chodzi.
    Kit od 400 radzi sobie lepiej i celuje tam gdzie ja chce.
    Chyba mnie nie zrozumieliscie.
    Tak czy siak , jakbym walil foty na auto , to bym kupil kompakta za 450zl....

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

No ale ja nadal nie rozumiem o co chodzi, strasznie niejasno piszesz

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów