aleście uparci :neutral:
wina może być obiektywu lub korpusu, innej możliwości nie ma. i jeżeli połowa szkieł w okolicy nie gra to uważam że to wina leży po stronie korpusu. ale mogę się oczywiście mylić.
Pozdrawiam.
aleście uparci :neutral:
wina może być obiektywu lub korpusu, innej możliwości nie ma. i jeżeli połowa szkieł w okolicy nie gra to uważam że to wina leży po stronie korpusu. ale mogę się oczywiście mylić.
Pozdrawiam.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Entuzjastyczny Neofita
Jeżeli ta połowa szkieł to tylko Tamrony, to niekoniecznie jest to wina puszki.
Cytuję za Optyczne.pl:
"Problemy z obiektywami Tamron?
Plotkarskie serwisy donoszą o problemach obiektywów Tamron 17-50 mm f/2.8 VC,
60 mm f/2 Macro, 70-200 mm f/2.8 oraz 10-24 mm f/3.5-4.5
podczas współpracy w lustrzankami Canon EOS 40D/50D/60D/7D.
Problem tkwi w systemie automatycznego ustawiania ostrości,
gdyż obiektyw nie jest w stanie skorzystać z zewnętrznych punktów krzyżowych (pracują one jako liniowe),
w które wyposażone są układy AF zastosowane w lustrzankach.
Podobno europejski oddział Tamrona jest już świadomy tej wady
i oczekuje na oficjalne stanowisko centrali w tej sprawie."
Polecam sprawdzić puszkę z obiektywami innej marki niż Tamron.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Szkło jest winne,miałem to samo z wcześniejszą wersją T17-50 do Pentaxa , ustawiał gdzie chciał szczególnie na szerokim kącie.
Tez mam nadzieje że to obiektyw a nie body. Jak sie jutro okaze ze to obiektyw to zamieniam tamrona na canona 15-85.
Mieszkam na 4 pietrze , otwieram okno , zoom na auto po 2 str ilicy , srodowy pkt na tablicy rej. Mruga mi czerwony pkr gdzies z boku zlapany na pozbruku ?! A ja chce usilnie celowac w tablice .
Siedze na krzesle , na polce mam pojemnik po serku almette - srodkowy pkt na opakowaniu , boczny jakis mi celuje na krawedz polki.
Jak wybralem sam pkt AF srodkowy i zrobilem fotke farbki - jest ok , ostre i w ogole.
Na pelnym auto tez ok.
Ale na moje cos z tymi pkt AF nie jest. Zdjecia sa ostre , ale problem tkwi w tym lapaniu ostrosci.
I teraz nie wiem , czekac , oddac , sprzedac czy co robic.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Licze , ze Tamron ogarnie temat i sie nie wypnie - zrobi update i za free w serwisie beda nam kalibrowac wgrywajac nowy soft czy jakis update ktory ogarnie AF ...
Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 07-11-2010 o 23:05 Powód: Automerged Doublepost
W trybie auto robilem tez - bo przestestowac bylo trzeba![]()
Do czego mam czytac instrukcje ?
Tryb AV , pomijajac mydlo na 2,8 dalem 5,6 i w gore . MF i celuje gdzie aparat chce , a nie gdzie ja chce.
Ofcoz , jak dam sobie srodkowy pkt w ustawieniach AF , to mi swieci na srodku - ale nie o to chodzi.
Kit od 400 radzi sobie lepiej i celuje tam gdzie ja chce.
Chyba mnie nie zrozumieliscie.
Tak czy siak , jakbym walil foty na auto , to bym kupil kompakta za 450zl....
No ale ja nadal nie rozumiem o co chodzi, strasznie niejasno piszesz