Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Canon Macro Ring Lite ML-3

Mieszany widok

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie Canon Macro Ring Lite ML-3

Witam

Czy ktos z formułowiczow stosował ta lampe błyskowa??
    Albo moze ktos wie gdzie mozna zobaczyc efekty pracy tego błysku??

Jest to starszy model wycofany juz z produkcji czyli TTL = praca w manualu -poprawcie mnie jesli sie myle.Mam okazje to kupic w niezłej cenie niestety odległosc sprawia ze nie mam szansy przetestowac przed zakupem a sprzedajacy niestety posida puszke z zołtym logo :wink:

Z gory dzieki za info.

Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Czy ktos z formułowiczow stosował ta lampe błyskowa? ...
    Jest to starszy model wycofany juz z produkcji czyli TTL = praca w manualu -poprawcie mnie jesli sie myle.
    Z tym manualem może być problem, bo to jest taki full automat jak 380EX/420EX - tylko jeden przełącznik on/off i nie ma żadnych ustawień, a tym bardziej trybu manualnego. Przy analogach chodziła bodajże tylko w trybach M i Av.
    Jeśli juz to jedynie może walić pełnym błyskiem, ale coś mi po głowie chodzi, że próbowałem z 300D i nawet nie chce błysnąć.

edit: jako, że Google naszym przyjacielem... toteż wygooglałem jeszcze takie rzeczy: http://tinyurl.com/ct92y
    http://tinyurl.com/93bo6
    http://www.canonfd.com/macroliteml3/...croliteml3.pdf
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 01-12-2005 o 11:43
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rok temu intersowałem się krótko tą lampą, bo pojawiła się na allegro jako, atrakcyjna cenowo, alternatywa dla MR-14EX. Po krótkim zapoznaniu się z możliwościami tej lampy szybko ją sobie odpuściłem. Za największy mankament uznałem brak synchro z krótkimi czasami. Było to ważne, bo focąc Sigmą 180 Macro i 20D chciałem mieć synchro z co najmniej 1/300 s. Do tego lampa nie ma FEC, FEB... dla mnie kiepski wybór.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Dzieki za pomoc....chciałem kupic cos tanszego ale widocznie tak sie nie da MR-14EX troszke siana kosztuje...... mysle jeszcze o jednej kombinacji Sigmie EM-140 DG Ring Flash jest sens oszczedzania 400zł na + dla tej sigmy?? moze ktos to ma/miał i podzieli sie wrazeniami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Dzieki za pomoc....chciałem kupic cos tanszego ale widocznie tak sie nie da MR-14EX troszke siana kosztuje...... mysle jeszcze o jednej kombinacji Sigmie EM-140 DG Ring Flash jest sens oszczedzania 400zł na + dla tej sigmy?? moze ktos to ma/miał i podzieli sie wrazeniami.
    Do czego chcesz tą pierścieniówkę?
    Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że dają one płaskie, bezcieniowe światło i nadają się dobrze tak naprawdę do jakichś zastosowań dokumentacyjnych, gdzie nie zależy nam, aby obiekt był przyjemnie oswietlony, tylko jasno, ostro i wyraźnie.
    Z konwencjonalnej lampy można sporo wycisnać:
    http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/sprzet2.html
    a nastepnym krokiem u specjalistów jest lampa dwupalnikowa:
    http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html
    Pozdrowienia, Tomek

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Do czego chcesz tą pierścieniówkę?
    Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, że dają one płaskie, bezcieniowe światło i nadają się dobrze tak naprawdę do jakichś zastosowań dokumentacyjnych...
    Jestes tego pewien?
    Z tego co pamietam to nie jest to typowy ring, tylko ma dwa oddzielne palniki ktore nie musza swiecic jednoczesnie i z ta sama sila. Problemem jest to ze nie z kazdym korpusem podzial mocy mozna realizowac w trybie automatycznym. A w sumie lampa jest dedykowana do zdjec makro w wiekszych skalach odwzorowania gdzie dosc trudno wepchnac sie ze zwyklymi lampami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Jestes tego pewien?
    Z tego co pamietam to nie jest to typowy ring, tylko ma dwa oddzielne palniki ktore nie musza swiecic jednoczesnie i z ta sama sila. Problemem jest to ze nie z kazdym korpusem podzial mocy mozna realizowac w trybie automatycznym.
    Chyba każda pierścieniówka składa się z takich jakby półpierścieni. Co do podziału mocy, to w ML-3 nie ma czegoś takiego. Można tylko wybrać prawą część albo lewą, no i oczywiście błysk obu półpierścieni.
    Podział mocy o którym myslisz, pojawia się w MR-14EX, natomiast co do wspomnianej Sigmy to niestety nie mam pojęcia.
    Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    A w sumie lampa jest dedykowana do zdjec makro w wiekszych skalach odwzorowania gdzie dosc trudno wepchnac sie ze zwyklymi lampami.
    Nie bedę się przy niczym upierał, nawet nie wiem jakie skale masz na myśli.
    Jednak spotkałem wiele podobnych opinii nt. lamp pierścieniowych i jak mozesz zobaczyć, bardziej doświadczeni, tak jak Arek Stopa nigdy nie zdecydowali się na lampe pierścieniową, lecz kombinowali ze zwykłą do chwili pojawienia się dwupalnikowej MT-24EX.
    Wydaje mi się, że dwie najwieksze uciążliwości przy zastosowaniu lampy pierścieniowej to po pierwsze brak możliwości jakiejkolwiek zmiany kierunku oświetlenia, a po drugie nie widzę mozliwości zastosowania jakichkolwiek akcesoriów w postaci rozpraszaczy, dyfuzorów itp.
    Obie te niedogoności znikają w przypadku lampy dwupalnikowej typu MT-24EX
    Pozdrowienia, Tomek

Domyślnie Odp: Canon Macro Ring Lite ML-3

Wydaje mi się, że dwie najwieksze uciążliwości przy zastosowaniu lampy pierścieniowej to po pierwsze brak możliwości jakiejkolwiek zmiany kierunku oświetlenia, a po drugie nie widzę mozliwości zastosowania jakichkolwiek akcesoriów w postaci rozpraszaczy, dyfuzorów itp.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Canon Macro Ring Lite ML-3

Cytat Zamieszczone przez adolfainsley8 Zobacz posta
    pierwszy post i od razu "idzesz na rekord", wypowiedz w wątku z 2005r, gratulacje
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Uprawnienia umieszczania postów