Strona 28 z 42 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 420

Wątek: [test] SIGMA 85/1.4 EX DG HSM

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie no PL to przecież jakże bogaty kraj. Przecież u nas ta sigma może kosztować 20%drożej niż gdziekolwiek w EU. A co do postów i "problemów" użytkownika pjakusz paradoksalnie wychodzi na to, że lepiej zapłacić mniej i kupić z dystrybucji EU z gwarancją EU i wtedy bezproblemowo serwisują w PL... ŻENADA!
    Już nie wspomnę, że nie dość, że droższa to jeszcze porównując do zarobków to u nas kosztuje 1,5 średniej krajowej a w EU 1/4 :-D

No dobra wszystko fajnie, fajnie kupię sigmę, z 5D2 (ew. 1D3 który rozpatruję w planach na najbliższą przyszłość zamiast 40D) sigma będzie chodzić ładnie. Ale wychodzi 5D3 i dzięki wspaniałej polityce firmy sigma która skąpi kasy na patenty dla Canona szkło już przestaje poprawnie działać...
    Ja akurat z mojego 85/1.8 jestem mega zadowolony - jest celny, szybki i bardzo ostry od 1.8, przeszkadza jedynie widoczna aberracja.
    Jeszcze nie miałem problemów z tym szkłem zawsze powtarzalność i celność AF.
    W sigmie kusi jedynie zysk 2/3EV... Ale mając na uwadze problemy z tymi szkłami to wolę zacisnąć bardziej pasa i poszukać dłużej dobrej używanej 85LII
    Ale to i tak nie teraz, póki co wolę uzupełniać brakujące ogniskowe niż wymieniać dobre na lepsze
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Mnie nigdy nie będzie stać na 85L,
    Nigdy nie mów nigdy :wink:.
    Co do obaw o to czy sigma będzie współpracowała z nowymi puszkami Canona no cóż historia uczy, że nie jest to bez podstaw. W każdym razie ja się z kundli już wyleczyłem.
    Może być też tak, że postęp elektroniki będzie z czasem na tyle duży że niezależne firmy wprowadzą jakąś możliwość własnego przeprogramowania elektroniki obiektywu np. za pomocą USB. Zobaczymy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Odświeżam. Czy ktoś wrzuci jakieś nowe sample (najlepiej dalekie plany na f/1.4). Jakieś nowe opinie świeżych użytkowników?

Domyślnie

robiłem zdjecia tym obiektywem oraz mam porównania z canonem 85/1.2
    naprawdę trzeba byłoby byc badaczem Pisma swiętego żeby stwierdzić który jest lepszy ( lub jak kto woli Gorszy ). Polecam ten obiektyw w ciemno. testowałem 3 egzemplarze i wszystkie trafiały w 10 !.
    Byc może z inna puszką już wystąpiłoby FF /BF. testowałem w salonie sigmy w Poznaniu i był tam też klient z nikonem D700 i jemu na za każdym razem trafiał w 10. Myślę że Sigma zrobiła przynajmniej w tym modelu duży postęp do przodu.
    Polecam jeszcze raz jak macie taką możliwość zawitajcie do salonów SIGMY i tam możecie do woli testowac sobie niemal wszystkie obiektywy Sigmy !!!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazdevil Zobacz posta
    Polecam jeszcze raz jak macie taką możliwość zawitajcie do salonów SIGMY i tam możecie do woli testowac sobie niemal wszystkie obiektywy Sigmy !!!
    Tak, zapraszamy do salonów Sigmy !!

Sorry, ale brzmi jak kryptoreklama.

Co nie zmienia faktu, że ja jestem z wymiany 85L na Sigmę zadowolony.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna Awatar george
    Miasto
    PL

Domyślnie

thedoc -
    W mojej subiektywnej opinii dalsze plany (typu ludzie z daleka na szerokim krajobrazie) nie wychodzą tak rewelacyjnie jak typowe portretówki z bliskiej odległości.
    Ale najlepiej podepnij i sprawdź, wg mnie z bliska jest żyleta i powtarza się to w wielu obiektywach 'portretowych', że dalsze plany wypadają słabiej niż bliskie plany z ciasnym kadrem.
    Poza tym na 1.6 zauważam skok ostrości w stosunku do 1.4 ale pełna dziura i tak w pełni używalna.
    Co do AF to w ciemnym kościele z 5Dmk2 w szybkiej akcji trochę mulił, ale było naprawdę słabo ze światłem, poza tym w większości przypadków trafia dobrze i całkiem szybko.
    To tylko moje odczucia po zabawie z tym szkłem, może ktoś jeszcze opisze swoje potyczki?
    Aha i mój egzemplarz nie był wybierany 1 z 10 tylko pierwszy z dostawy i jest z nim wszystko w porządku, kupowałem w Gdyni ale nie w salonie Sigmy ;>

Uzależniony

Domyślnie

Testowałem jeden egzemplarz, BF dla odległości powyżej ok. 6m im dalej coraz większy, FF dla odległości poniżej ok. 6m (testowane na różnych puszkach)

Optycznie to super szkło, ostrząc na live view bardzo ostre, wg mnie już na 1.4 użyteczne, jeśli ktoś ma zamiar robić zdjęcia tylko na LV to polecam :-D

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Testowałem 2 w Sigma Pro Centrum Chorzów i jedna BF a druga miała zepsuty silniczek. Po drodze miałem pomysł, aby zakupić C50 1.2 albo 70-200 f2.8, ale po 2 sztukach 50tki z BF wróciłem do pomysłu Sigmy. Używek brak, więc chyba muszę szarpnąć się na nówkę. Mam nadzieję, że przy przesiadce z C100 f2 nie odczuję dużego dyskomfortu w działaniu AF.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Uzależniony

Domyślnie

Wycinek z 15MPx APS-C na F1.4 (pierwszy default z ACR, drugi podostrzony)
    http://www.orimega.pl/fot/sigma85.jpg

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

spoko, ładnie
    Dziś zakupiłem nówkę z allegra. Powinna do piątku być. Bardzo jestem ciekaw co z tego będzie. Trzymajcie kciuki
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Strona 28 z 42 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów