Pytanie do użytkowników - jak wygląda kwestia POWTARZALNOŚCI AF? Ostatnio wbrew wszelkiemu rozsądkowi wróciła mi faza na to szkło i testowałem jedno w Pro Centrum. Małe MA wyeliminowało front focusa, natomiast obiektyw ostrzył dość nieprzewidywalnie i w ok. 1/4 przypadków nie trafiał. Zrezygnowałem.
Teraz zaryzykowałem 20zł na kuriera i zamówiłem egzemplarz wysyłkowo. I znów, z bliska jest przyzwoicie, natomiast tak od kilkunastu metrów wzwyż czasem trafia, czasem nie. Dla porównania podpiąłem od razu EF 85 1.8 i w te same motywy trafiał bez problemu.
Zwracam się więc głównie do tych zadowolonych (Cichy?) - czy wasze sztuki ostrzą bezproblemowo i powtarzalnie na takie odległości, czy po prostu nie używacie szkła w taki sposób (bo w sumie fakt, że w portrecie to mało racjonalny scenariusz, aczkolwiek osobiście uważam, że powinno ostrzyć poprawnie w każdych warunkach)?
Najgorsze, że jakoś tak po tych testach obrazek z 85 1.8 przestał mi się w ogóle podobać. Nie wiem tylko czy jest sens szukać dalej (bo na f/1.2 mnie nie stać).