Po skardze w Sigma Japan pieniążki zwrócone
Serwis napisał, że obiektyw nie spełnia norm. Ciekawe, że wcześniej tego nie napisali, wszystko trwało pół roku. Pozdrawiam tych, którzy rozważają zakup teraz tego obiektywu, może trafią na któryś z moich![]()
Po skardze w Sigma Japan pieniążki zwrócone
Serwis napisał, że obiektyw nie spełnia norm. Ciekawe, że wcześniej tego nie napisali, wszystko trwało pół roku. Pozdrawiam tych, którzy rozważają zakup teraz tego obiektywu, może trafią na któryś z moich![]()
Myślę nad C 85 1.8 (gorszy optycznie, porównywałem w sklepie, mechanicznie sprawiał wrażenie dobrego ale to będę mógł potwierdzić jak zrobię nim trochę zdjęć, miałem go może 5 minut w rękach).
Obiektyw pewnego razu jak wrócił po wymianie tulei, to zaczął pierścień chodzić lepiej, nie było tego dużego oporu (chodził płynniej mniej skokowo). Można przypuszczać, że to kolejna wada fabryczna.
zniechęciliście mnie mocno do tego szkiełka![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Chyba nie zrozumiałeś, odpowiedziałem użytkownikowi filharmoniusz, a później zacytowałem tekst z pierwszego posta wątku dotyczący sigmy 85 1.4 i na niego odpowiedziałem.
Jeśli dobrze rozumiem to odpisałeś, że nie masz tego problemu z C85 1.8, no ja też nie mambo piszę o S 85 1.4.
Pytanie do użytkowników - jak wygląda kwestia POWTARZALNOŚCI AF? Ostatnio wbrew wszelkiemu rozsądkowi wróciła mi faza na to szkło i testowałem jedno w Pro Centrum. Małe MA wyeliminowało front focusa, natomiast obiektyw ostrzył dość nieprzewidywalnie i w ok. 1/4 przypadków nie trafiał. Zrezygnowałem.
Teraz zaryzykowałem 20zł na kuriera i zamówiłem egzemplarz wysyłkowo. I znów, z bliska jest przyzwoicie, natomiast tak od kilkunastu metrów wzwyż czasem trafia, czasem nie. Dla porównania podpiąłem od razu EF 85 1.8 i w te same motywy trafiał bez problemu.
Zwracam się więc głównie do tych zadowolonych (Cichy?) - czy wasze sztuki ostrzą bezproblemowo i powtarzalnie na takie odległości, czy po prostu nie używacie szkła w taki sposób (bo w sumie fakt, że w portrecie to mało racjonalny scenariusz, aczkolwiek osobiście uważam, że powinno ostrzyć poprawnie w każdych warunkach)?
Najgorsze, że jakoś tak po tych testach obrazek z 85 1.8 przestał mi się w ogóle podobać. Nie wiem tylko czy jest sens szukać dalej (bo na f/1.2 mnie nie stać).
Body, stałki, zoomik