Strona 35 z 42 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 420

Wątek: [test] SIGMA 85/1.4 EX DG HSM

Uzależniony

Domyślnie

Po skardze w Sigma Japan pieniążki zwrócone
    Serwis napisał, że obiektyw nie spełnia norm. Ciekawe, że wcześniej tego nie napisali, wszystko trwało pół roku. Pozdrawiam tych, którzy rozważają zakup teraz tego obiektywu, może trafią na któryś z moich

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

I co zamiast Sigmy teraz planujesz?

Uzależniony

Domyślnie

Myślę nad C 85 1.8 (gorszy optycznie, porównywałem w sklepie, mechanicznie sprawiał wrażenie dobrego ale to będę mógł potwierdzić jak zrobię nim trochę zdjęć, miałem go może 5 minut w rękach).

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Pierścień ostrości chodzi z pewnym oporem, co niestety utrudnia dość mocno ostrzenie manualne (czy na Live View).
    Obiektyw pewnego razu jak wrócił po wymianie tulei, to zaczął pierścień chodzić lepiej, nie było tego dużego oporu (chodził płynniej mniej skokowo). Można przypuszczać, że to kolejna wada fabryczna.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

zniechęciliście mnie mocno do tego szkiełka
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    ... C 85 1.8 ..., to zaczął pierścień chodzić lepiej, nie było tego dużego oporu (chodził płynniej mniej skokowo). Można przypuszczać, że to kolejna wada fabryczna.
    Przy tym obiektywie w mojej sztuce nie ma takich obiawow, chodzi plynie z dobrym oporem. Nie jest to oszczenie Zeiss-a ale nie sprawia zadnych klopotow.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Przy tym obiektywie w mojej sztuce nie ma takich obiawow, chodzi plynie z dobrym oporem. Nie jest to oszczenie Zeiss-a ale nie sprawia zadnych klopotow.
    Odpowiedź była o Sigmie 85 1.4 do autora wątku.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Odpowiedź była o Sigmie 85 1.4 do autora wątku.
    Nie, do wpisu powyzej, co widac z cytatu.

Uzależniony

Domyślnie

Chyba nie zrozumiałeś, odpowiedziałem użytkownikowi filharmoniusz, a później zacytowałem tekst z pierwszego posta wątku dotyczący sigmy 85 1.4 i na niego odpowiedziałem.

Jeśli dobrze rozumiem to odpisałeś, że nie masz tego problemu z C85 1.8, no ja też nie mam bo piszę o S 85 1.4.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Chyba nie zrozumiałeś, ...
    Prawda, nie bylem uwazny, wziolem Twoj poprzedni wpis jako jedna logoczna colosc. Po ostatnim poscie widze ze juz wszystko wyjasnione.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Pytanie do użytkowników - jak wygląda kwestia POWTARZALNOŚCI AF? Ostatnio wbrew wszelkiemu rozsądkowi wróciła mi faza na to szkło i testowałem jedno w Pro Centrum. Małe MA wyeliminowało front focusa, natomiast obiektyw ostrzył dość nieprzewidywalnie i w ok. 1/4 przypadków nie trafiał. Zrezygnowałem.

Teraz zaryzykowałem 20zł na kuriera i zamówiłem egzemplarz wysyłkowo. I znów, z bliska jest przyzwoicie, natomiast tak od kilkunastu metrów wzwyż czasem trafia, czasem nie. Dla porównania podpiąłem od razu EF 85 1.8 i w te same motywy trafiał bez problemu.

Zwracam się więc głównie do tych zadowolonych (Cichy? ) - czy wasze sztuki ostrzą bezproblemowo i powtarzalnie na takie odległości, czy po prostu nie używacie szkła w taki sposób (bo w sumie fakt, że w portrecie to mało racjonalny scenariusz, aczkolwiek osobiście uważam, że powinno ostrzyć poprawnie w każdych warunkach)?

Najgorsze, że jakoś tak po tych testach obrazek z 85 1.8 przestał mi się w ogóle podobać. Nie wiem tylko czy jest sens szukać dalej (bo na f/1.2 mnie nie stać).
    Body, stałki, zoomik

Strona 35 z 42 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów