Stawiam,że pierwsze to Sigma, a drugie 85L?
Robisz świetne zdjęcia i kawał dobrej roboty na forum, ale proszę Cię... 1/3 czy 2/3 EV robi różnicę w jakości. Mniej więcej taką jaką różnicę mamy między 5DII a 5DIII w używalnym zakresie czułości. Niby nic a jednak się liczy. Ja wolę jaśniejsze szkło niż wyższe ISO.
Czytałem naprawdę wiele testów i opinii na temat tego szkła, ale tylko na tym forum spotykam się z opinią dotyczącą istnienia pierwszych partii modeli z niedopracowanym AF. Hm... czy ktoś jeszcze gdzieś coś takiego czytał? Macie jakieś linki? Moim zdaniem są szkła z niedopracowanym AF, ale numer partii nie ma nic do tego
Co Ty kurczeblade? Nie widziałeś odchylenia o -20 na takim szkle??? Mam nadzieję,że to pomyłka pomiaru...
Przy okazji. W galerii 85LII przynudza gość, który robi dużo czarno białego streetu, ale FlickRiver jest ciekawą opcją oglądania zdjęć z danego szkła. Zwróćcie uwagę,że Sigmy 85 f/1.4 nie ma na liście, ale można ją wyszukać zmieniając ogniskową Sigmy 50mm.
Tak.Stawiam,że pierwsze to Sigma, a drugie 85L?Dobry jesteś.
![]()
Widzę że wątek odjechał jakoś od tematu, nie wiem co mają wspólnego z tym też pokazane zdjęcia - jedno to bokeh panorama a drugie przestrzelona elka pewno na 1,2.
Co do Sigmy 85, kupiłem jedną z pierwszych sztuk ponad dwa lata temu. Pierwszy egzemplarz jaki dostałem miał właśnie ten dziwny problem z af - karabinemdrugiego używam do dziś i złego słowa nie mogę powiedzieć na to szkło.
Robił ktoś z Was porównanie tejże Sigmy z Canonem 85/1.8 i / lub Samyangiem 85/1.4? Chodzi mi głównie o jakość rozmycia tła, oraz ostrość od pełnej dziury.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Co do ostrości to się nie wypowiem ale imho sigma fajniej bebła tło.
Właśnie fajnie było by znaleźć jakiś test robiony w tych samych warunkach, porównujący rozmycie tła. Cichy porównał z 85L, ale potrzebuję porównania z tamtymi dwoma też...
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Nie wiem jak Samyang, ale sigma na pewno dużo bardziej ostra na pełnej dziurze nic Canon 1,8 i bokeh fajniejszy no i zresztą masz 1,4 w Sigmie
Marcin
"Pytanie tendencyjne": a jak z AF? Bo noszę się z zamiarem zakupu, ale jako że ma być wysyłkowo, to obawiam się problemów z jakim borykają się Sigmy.
Może warto zaplanować jakiś weekend w mieście, w którym jest sigma procentrum albo inny dystrybutor i dobrać osobiście najlepszą sztukę?polecam![]()
Miłego dniamoja www