Strona 34 z 42 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 420

Wątek: [test] SIGMA 85/1.4 EX DG HSM

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wtrącę swoje trzy gorsze.
    Sam robię Sigmami różnymi na dziś 30/1.4 i 85/1.4. Do tego 135/2 i 50/1.2 Canona.
    Różnice w celności AF są wg mnie żadne.
    Z mojego doświadczenia i kontaktów z użytkownikami Sigm, oraz serwisem w Gdyni wynika że 90 % przypadków wadliwej pracy AF to nieumiejętne się posługiwanie puszką, bądź (i) braki w technice fotografującego.
    Początkujący (czyli 95% z Was wg moich kryteriów) ma też nierzeczywiste oczekiwania co do ostrości obrazu na dajmy na to iso 3200 i złych warunków oświetleniowych, a często czasów 1/60 i dłuższych dla 85mm.
    Z kilkudziesięciu szkieł jakie przeszły przez moje ręce w ciągu ostatnich 5-6 lat tylko jedno wymagało mikroregulacji z poziomu puszki. I to akurat 24/1.4 Canona.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amatorek Zobacz posta
    Sam robię Sigmami różnymi na dziś 30/1.4 i 85/1.4. Do tego 135/2 i 50/1.2 Canona.
    Z mojego doświadczenia i kontaktów z użytkownikami Sigm, oraz serwisem w Gdyni wynika że 90 % przypadków wadliwej pracy AF to nieumiejętne się posługiwanie puszką, bądź (i) braki w technice fotografującego.
    Początkujący (czyli 95% z Was wg moich kryteriów) ma też nierzeczywiste oczekiwania co do ostrości obrazu na dajmy na to iso 3200 i złych warunków oświetleniowych, a często czasów 1/60 i dłuższych dla 85mm.
    Z kilkudziesięciu szkieł jakie przeszły przez moje ręce w ciągu ostatnich 5-6 lat tylko jedno wymagało mikroregulacji z poziomu puszki. I to akurat 24/1.4 Canona.
    Chyba nie rozumiesz problemu, może powiesz, że na filmiku poniżej obiektyw jest sprawny? I to jego użytkownicy nie potrafią z niego korzystać?
    http://www.youtube.com/watch?v=pqt43...eature=mh_lolz

U mnie wygląda to tak samo :
    http://www.youtube.com/watch?v=CbWGgcn5KBQ

Ja już pomijam całkowicie błędy FF/BF mi chodzi o to, że ten obiektyw nigdzie nie trafia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amatorek Zobacz posta
    ... i łatwo to sprawdzić wracając do 2 - 3 letnich zdjęć, co do których mieliśmy absolutne przekonanie o ich złej jakości wynikającej ze słabości sprzętu.
    Posunę się nawet dalej, zaczynam powoli rozumieć argumentację starszych stażem kolegów piszących, "przestań focić murki i bateryjki, rób zdjęcia".
    Inna sprawa że czasem trzeba przebrnąć 1 - 2 zmiany systemu / marki szkła żeby samemu się o tym przekonać.
    Co do tytułowej Sigmy, kupię na razie Canona i poczekam na rozwój sytuacji.

Uzależniony

Domyślnie

Historii ciąg dalszy, skontaktowałem się ponownie z Sigma Japan, dostałem odpowiedź, że w Polsce go wyczyszczą. Napisałem ponownie, że chcę nowy, nie chcę, aby ten serwis robił cokolwiek w tym obiektywie. Uzyskałem odpowiedź, aby odesłać do serwisu a serwis odeśle mi nową sztukę.

Dzisiaj dotarł do mnie kurier, patrzę na pudełko, coś wygląda znajomo, patrzę na numer seryjny na pudełku, o te sam co wcześniej. Zaciekawiony tym co tym razem zrobili z moim obiektywem popatrzyłem do karty gwarancyjnej, która wygląda następująco - http://img808.imageshack.us/img808/8793/sigmaa.jpg

Trochę jestem zdziwiony, że karta gwarancyjna jest stara a obiektyw nowy (wg sigmy). Został wymieniony sam obiektyw (pudełko, karta gwarancyjna, dekielki, osłona przeciwsłoneczna stare). Ale myślę sobie co tam, może rzeczywiście jest nowy i będzie działał. Zdjąłem dekielek a wewnątrz zobaczyłem coś takiego - http://img638.imageshack.us/img638/5589/40748610.jpg
    Pyłki te znajdują się na soczewce wewnątrz, coś ten obiektyw nie wygląda na nowy.

Może ktoś z forum wysyłał właśnie do serwisu obiektyw? Może ma teraz mój?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cześć Grzesiek.

Miałem dokładnie tak samo (tzn. stara karta gwarancyjna z adnotacją o wymianie na nowy oraz przekreślonym nr seryjnym). Jednym słowem wymianie podległ (ale słowo) sam obiektyw, a cała reszta została po staremu. Także gwarancja liczona jest od dnia zakupu a nie wymianie. Nota bene miałem tak samo z butami - dowiadywałem się - z tym nic nie zrobisz.

Te paprochy to jest przegięcie - na Twoim miejscu słał bym im maila
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Idzie się załamać na takie praktyki. Brak słów ale biedny polak co ma zrobić...
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Prosiłbym o skupienie się na temacie wątka. Miejsc gdzie można ponarzekać jak to w tym kraju jest źle jest w necie multum. Wszelkie dalsze takie wpisy będą usuwane.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Cześć Grzesiek.

Miałem dokładnie tak samo (...)
    Proste jak drut, wymienili obiektyw między klientami i wszyscy są "zadowoleni"
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie

Po kolejnym kontakcie z Sigma Japan i opisaniu wymiany na "nowy" obiektyw uzyskałem dzisiaj telefon z Sigma Polska. Tym razem postanowili (podobno) zwrócić gotówkę. Fajnie, że trwa to już pół roku...
    Kurier jutro pęknie ze śmiechu. ;-) Co wraca z tym obiektywem to pyta czy to już ostatni raz.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Po kolejnym kontakcie z Sigma Japan i opisaniu wymiany na "nowy" obiektyw uzyskałem dzisiaj telefon z Sigma Polska. Tym razem postanowili (podobno) zwrócić gotówkę. Fajnie, że trwa to już pół roku...
    Kurier jutro pęknie ze śmiechu. ;-) Co wraca z tym obiektywem to pyta czy to już ostatni raz.
    No i wlasnie dlatego zostaje przy canonie.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 34 z 42 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów