Miłego dniamoja www
Właśnie zrzucam fotki ze ślubu. Okaże się jak z kolorami, celnością itd. Sporo fot robiłem tą sigmą - zdecydowanie za dużo, ale tak to bywa z nowym nabytkiem. Jak z celnością to się okaże. Jeśli chodzi o szybkość AF to przy dziennym oświetleniu - błyskawicznie, na sali przy dynamicznym tańcu i prawie absolutnym mroku - raczej kiepsko. 100tka canona wg mnie jest szybsza.
Cena - 3700 w Sigma Pro Centrum - z UVką w zestawia. Biorąc pod uwagę, że używek prawie nie ma a jak są to za 3000 zł często bez gwarancji, to nie było za bardzo wyboru.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Tym razem przetestowałem drugi egzemplarz... efekt ten sam czyli, BF dla odległości powyżej ok. 6m im dalej coraz większy, FF dla odległości poniżej ok. 6m (testowane na różnych puszkach).
AF tej sigmy coraz bardziej przekonuje mnie do zakupu manuala :-D
Ja nie wiem, co wy macie... U mnie przyznam, 50 1.4 kaprysi na 60d, ale o 85 nie mogę w ogóle złego słowa powiedzieć. Trafia idealnie w obrączki w ciemnym kościele :]
O obiektywach wiem prawie wszystko
Może na LV ostrzysz ?![]()
Ja mogę także potwierdzić, że w dobrych warunkach trafia dość szybko i sprawnie, ale w zabytkowym kościele a konkretnie w najciemniejszej jego części był problem z ostrzeniem i szybciej pojechałem na manualu, nie miałem nawet wspomagania z lampy toteż w mroku i przy ruchomych ludziach w trakcie podziękowań trochę wariowało. Gdyby jeszcze "obiekty" w cieniu nie były ruchome to by zostrzyła, trochę wolniej ale jednak, z tym, że przy tak dynamicznej scenie szybciej ruszali się ludzie niż AF :P
odkopię trochę temat
coś nowego od użytkowników?
jak z powtarzalnością, celnością AF?
zastanawiam się C85 1.8 czy S85 1.4
W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.
zależy od warunków w jakich robisz zdjęcia. Do zastosowań plenerowych sigma wymiata, ale na ciemnej sali wymieka.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
ślub, wesele daje rade?
W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.
Posiadam Nikona D700, kupiłem tę Sigmę 85mm przez net.
Pierwsze zdjęcia i zachwyt bo super ostra i trafia idealnie za każdym razem.
Później się okazało, że trafia idealnie owszem, ale z bliska.
Tak już powiedzmy z 7-10m gdy fotografowałem stojącą lub idącą osobę to już co druga fotka mi wychodziła przy 1.8-2.0.
Nie był to prosty FF/BF bo różnie te zdjęcia wychodziły.
W sklepie ciut mi ściemniali, że idące osoby to trzeba przymknąć do 2.8, ale jednak jak się uparłem to zwrócili kasę (kupiłem przez net).
Dozbierałem do Nikona 85mm 1.4G i jestem zachwycony.
Trafiał mi z bliska, z daleka, jak jest jasno, ale także w kościele czy na weselu.
Nietrafione z ostrością fotki to teraz dla mnie rzadkość.
I Nikon ma lepszą ostrość poza środkiem.
Sam nie wiem może trafiłem po prostu na zły egzemplarz Sigmy.
Posiadam Sigmę 50mm 1.4 i uważam, że jest wyraźnie lepsza od 50mm 1.4G Nikona. Trafia mi bezproblemowo jest szybsza i ostrzejsza.