Nie no PL to przecież jakże bogaty kraj. Przecież u nas ta sigma może kosztować 20%drożej niż gdziekolwiek w EU. A co do postów i "problemów" użytkownika pjakusz paradoksalnie wychodzi na to, że lepiej zapłacić mniej i kupić z dystrybucji EU z gwarancją EU i wtedy bezproblemowo serwisują w PL... ŻENADA!
Już nie wspomnę, że nie dość, że droższa to jeszcze porównując do zarobków to u nas kosztuje 1,5 średniej krajowej a w EU 1/4 :-D
No dobra wszystko fajnie, fajnie kupię sigmę, z 5D2 (ew. 1D3 który rozpatruję w planach na najbliższą przyszłość zamiast 40D) sigma będzie chodzić ładnie. Ale wychodzi 5D3 i dzięki wspaniałej polityce firmy sigma która skąpi kasy na patenty dla Canona szkło już przestaje poprawnie działać...
Ja akurat z mojego 85/1.8 jestem mega zadowolony - jest celny, szybki i bardzo ostry od 1.8, przeszkadza jedynie widoczna aberracja.
Jeszcze nie miałem problemów z tym szkłem zawsze powtarzalność i celność AF.
W sigmie kusi jedynie zysk 2/3EV... Ale mając na uwadze problemy z tymi szkłami to wolę zacisnąć bardziej pasa i poszukać dłużej dobrej używanej 85LII
Ale to i tak nie teraz, póki co wolę uzupełniać brakujące ogniskowe niż wymieniać dobre na lepsze![]()