Strona 27 z 42 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 420

Wątek: [test] SIGMA 85/1.4 EX DG HSM

Bywalec

Domyślnie

moje kilka groszy:
    przez kilka dni gościłem s85, 85l, s50, 50l.
    Wnioski o AF:
    s50: niestety, ja z tym AF sobię nie radzę, czasmi w punkt, czasmi nie i tak w kółko, szybki AF.
    50l, celny, szybki.
    85l wiadomo, wolny (sam w sobie nie jest wolny tylko ten przejazd jest tak dlugi, że trochę mu się schodzi), potrafi się pomylić, ale b.rzadko. Megadenerwujący brak MF bez przełączania na obiektywie lub po wyłączeniu aparatu.
    s85 rewelka, szybko, pewnie, celnie - to jest jakiś totalny wyjątek jeśli chodzi o sigmę

jakość zdjęć:
    s85, rewelacja. prawie nie do odróżnienia od 85L, różnice sa naprawdę małe, gdyby nie świadomość różnych szkieł i doszukiwania się różnic ciężko byłoby rozpoznać
    85l, klasa, miodzio
    50l - wprawdzie nie ten wątek ale co tam: ostrość słaba (1.2), ale ogólnie obrazek rewelka
    s50 - OK, nie najgorszy ale też bez rewelacji, wszystkimi szkłami bawiłem się tylko na max otworach

Podsumowując, nic nowego, potwierdzam tylko co było wielokrotnie napisane.
    Ciekawe, że pomiędzy 1.4 sigmy a 1.2 Canona w przypadku 85mm widać lekką różnicę w głębi i rozmyciu ale dosłownie minimalną, natomiast w 50-kach różnica jest bardziej widoczna. Wydawało mi się, że powinno być odwrotnie.
    Polecam sigmę, na chwilę obecną jest wg mnie lepszym wyborem, chciałbym takiego Canona, zbudowanego jak 24LII, może być 1.4, szybkiego, celnego z FTM.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dzięki za ciekawą opinię .
    Utwierdza mnie to jedynie w przekonaniu (wraz z całym wątkiem), że nie mam co kupować półśrodków tylko sprawić sobie prędzej czy później 85L .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z powyższej opinii akurat płynie inny wniosek, no ale ok, interpretacja dowolna
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Też mi się wydaje, że z opinii espe wynika raczej to, że Sigmę 85 zdecydowanie warto brać pod uwagę...

Bywalec

Domyślnie

oczywiście polecam sigmę, może te usmieszki u Kolekcjonera coś znaczą?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ma może ktoś rawa z 5D II i sigmy 85 ? Najlepiej jakiś taki szerszy portrecik na 1,4 lub 1,6.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Z powyższej opinii akurat płynie inny wniosek, no ale ok, interpretacja dowolna
    Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Też mi się wydaje, że z opinii espe wynika raczej to, że Sigmę 85 zdecydowanie warto brać pod uwagę...
    Cytat Zamieszczone przez espe Zobacz posta
    oczywiście polecam sigmę, może te usmieszki u Kolekcjonera coś znaczą?
    Sigmioków miałem już trochę także już więcej nie.
    Co do zakupów - w tym roku planuję trochę wydatków foto i 85L jest na liście - podobają mi się kolory z tego szkła, także ten paska i literki L na obudowie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Sigmioków miałem już trochę także już więcej nie.
    Co do zakupów - w tym roku planuję trochę wydatków foto i 85L jest na liście - podobają mi się kolory z tego szkła, także ten paska i literki L na obudowie .
    a ciferki przy napisie "cena" też Ci się podobają?

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    a ciferki przy napisie "cena" też Ci się podobają?
    No cóż, a kto mówił że to tanie hobby ;-).
    Kapitan Wagner

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Mnie nigdy nie będzie stać na 85L, podejrzewam, że na Sigmę 85mm raczej też. Jeśli kogoś stać to ok, proszę. Jakość jakością, ale cena dla (podejrzewam większości) też jest ważna. Wszystko wg zasobności portfela.

Strona 27 z 42 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów