Strona 19 z 42 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 420

Wątek: [test] SIGMA 85/1.4 EX DG HSM

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

No i pierwsza rysa na diamencie. Sigmę kupiłem w cyfrowe.pl. Miał wyraźny FF, z 5d2 i 7d to nie problem, bo wyregulowałem AF w body. Ale chciałem wyregulować też ze starym 5d. Wpadłem wczoraj do serwisu na Karwinach w Gdyni, a tu się okazuje że moja gwarancja jest nieważna. Wg pani przyjmującej w serwisie uznają tylko gwarancje K-Consult, gwarancja od cyfrowych to gwarancja europejska. Żeby było śmiesznie - gdyby sprzęt był kupiony gdzieś w Europie (Polska widocznie nie jest), to nie byłoby problemu, gwarancja byłaby ważna. Ale na sprze kupiony w Polsce ważna jest tylko gwarancja K-Consult. Mnie jako klienta nie obchodziły kwestie skąd sklep ma towar (nie pomyślałem nawet, że to może być jakiś problem), a teraz okazuje się że mogę skalibrować szkło jedynie za opłatą, chyba 230 zł. W cyfrowych dowiedziałem się telefonicznie, że to nie pierwszy problem z serwisem sigmy, ale że po ich interwencji zawsze serwis naprawia sprzęt w ramach gwarancji. Generalnie jestem zniesmaczony sytuacją, nie mam zamiaru kopać się z koniem i kłócić się z serwisem. Po weekendzie dzwonię do dystrybutora sigmy z pytaniem o zasadność odmowy regulacji w ramach gwarancji. Jeśli to nie pomoże to oddaję sprzęt do sklepu, niech sklep sam wyjaśnia z sigmą gdzie mogą realizować gwarancje.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Problemem w tej sytuacji jest sklep a nie K-Consult.
    Dziwi mnie, że tak uznany sklep robi takie jajka.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    A mnie dziwi, że Sigma w Polsce pozwala na takie praktyki

Uzależniony

Domyślnie

sklep robi sobie jaja? raczysz żartować...

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Gwarancja jest dobrowolnym zobowiązaniem producenta/importera, więc może sobie zasady ustalać jak chce.

Uzależniony

Domyślnie

oczywiście. importer może mieć swoje widzimisie co do gwarancji na terenie kraju, w którym ów produkty dystrybuuje jednak nadrzędnym dokumentem jest gwarancja producenta, która to daje określone prawa nabywcy sprzętu na terenie danego obszaru dystrybucyjnego, w tym przypadku UE. Reguluje to również prawo UE.
    Czymże innym, jak nie potwierdzeniem tego są słowa ów dystrybutora, cyt:
    "Żeby było śmiesznie - gdyby sprzęt był kupiony gdzieś w Europie (Polska widocznie nie jest), to nie byłoby problemu, gwarancja byłaby ważna"
    I to sklep robi sobie jaja?? Jaja robi tu sobie autoryzowany serwis wpisany w karcie gwarancyjnej produktu Sigma zakupionego na terenie Europy. Zwykła dyskryminacja produktów spoza własnej dystrybucji z czego to zresztą Sigma w PL słynie - czarne listy, podrabiane szkła i inne śmiesznostki...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To nie jest jedyny znany sklep, który obiecuje polską gwarancję a klient dostaje gwarancję "sklepową".

Zawsze lepiej się dopytać przed zakupem dokładnie, jaka jest gwarancja. Oczywiście zgadzam się z tym, że autoryzowany serwis powinien naprawić sprzęt niezależnie od miejsca zakupu. Oczywiście jeśli zakup legalny, na paragon fiskalny czy fakturę.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    oczywiście. importer może mieć swoje widzimisie co do gwarancji na terenie kraju, w którym ów produkty dystrybuuje jednak nadrzędnym dokumentem jest gwarancja producenta, która to daje określone prawa nabywcy sprzętu na terenie danego obszaru dystrybucyjnego, w tym przypadku UE. Reguluje to również prawo UE.
    Czymże innym, jak nie potwierdzeniem tego są słowa ów dystrybutora, cyt:
    "Żeby było śmiesznie - gdyby sprzęt był kupiony gdzieś w Europie (Polska widocznie nie jest), to nie byłoby problemu, gwarancja byłaby ważna"
    I to sklep robi sobie jaja?? Jaja robi tu sobie autoryzowany serwis wpisany w karcie gwarancyjnej produktu Sigma zakupionego na terenie Europy. Zwykła dyskryminacja produktów spoza własnej dystrybucji z czego to zresztą Sigma w PL słynie - czarne listy, podrabiane szkła i inne śmiesznostki...
    Nie. Jeśli ktoś ma problem, to może w takim przypadku skorzystać z niezgodności towaru z umową, co jest regulowane przez prawo UE. Jak widzę mylisz te dwie instytucje, co wcale mnie nie dziwi.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Nie. Jeśli ktoś ma problem, to może w takim przypadku skorzystać z niezgodności towaru z umową, co jest regulowane przez prawo UE. Jak widzę mylisz te dwie instytucje, co wcale mnie nie dziwi.
    Jeśli kupujący ma sprawdzać co i jak jest z gwarancja zakupionego towaru w SKLEPIE a nie z worka na rynku po cichu to ja dziękuję za takie sklepy.
    Śmieszne jest też to, że w innych krajach UE te szkła są znacznie tańsze niż u nas - jakbyśmy do tej śmiesznej unii nie należeli.
    Ten kraj to jeden Pan powiedział, za co naturalnie przeprosić musiał to prawdziwie "Dziki Kraj".
    5D + L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie. Jeśli ktoś ma problem, to może w takim przypadku skorzystać z niezgodności towaru z umową, co jest regulowane przez prawo UE.
    Wolne żarty. Korzystać z "niezgodności towaru z umową" w przypadku, gdy potrzebna jest kalibracja obiektywu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    oczywiście. importer może mieć swoje widzimisie co do gwarancji na terenie kraju, w którym ów produkty dystrybuuje jednak nadrzędnym dokumentem jest gwarancja producenta, która to daje określone prawa nabywcy sprzętu na terenie danego obszaru dystrybucyjnego, w tym przypadku UE. Reguluje to również prawo UE./.../Jaja robi tu sobie autoryzowany serwis wpisany w karcie gwarancyjnej produktu Sigma zakupionego na terenie Europy. Zwykła dyskryminacja produktów spoza własnej dystrybucji z czego to zresztą Sigma w PL słynie - czarne listy, podrabiane szkła i inne śmiesznostki...
    Importer "może mieć swoje widzimisię", ale autoryzowany serwis nie może-producent autoryzując serwis powinien zagwarantować równy dostęp do niego niezależnie od każdej legalnej drogi dystrybucji. "Jaja robi sobie autoryzowany serwis Sigmy, bo widocznie producent mu na to pozwala"
    Nie wiem, może warto w tej sprawie monitować producenta ??:
    Jeśli się to nie zmieni, to istnieje inna opcja-wielu z nas bliżej ma do serwisu w krajach ościennych, a poza tym tam można ten sprzęt kupić taniej. Trzeba kupować i serwisować ten sprzęt w tych krajach i tyle. Istnieje tam też spora szansa na lepszą obsługę/fachowość i wyposażenie serwisu/ .
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    autoryzowany serwis powinien naprawić sprzęt niezależnie od miejsca zakupu. Oczywiście jeśli zakup legalny, na paragon fiskalny czy fakturę.
    Tak właśnie powinno być, bez żadnego ale
    Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Jeśli kupujący ma sprawdzać co i jak jest z gwarancja zakupionego towaru w SKLEPIE a nie z worka na rynku po cichu to ja dziękuję za takie sklepy./.../ w innych krajach UE te szkła są znacznie tańsze niż u nas - jakbyśmy do tej śmiesznej unii nie należeli.
    Ten kraj to jeden Pan powiedział, za co naturalnie przeprosić musiał to prawdziwie "Dziki Kraj".
    To prawda, tylko dlaczego tak się dzieje
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 02-01-2011 o 10:51 Powód: Automerged Doublepost

Strona 19 z 42 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów