No i mam już sigmę 85. Testowałem na 5DmkII i 7D. Wyraźny FF, ale bardzo stabilny, zawsze taki sam. Serwis sigmy mam 2 km od domu, to w wolnym czasie wpadnę na regulację. Po samodzielnym wyregulowaniu w body wszystko zaczęło trafiać w punkt, przynajmniej na 7d. Na 5DmkII trochę gorzej, ale tu winię puszkę a nie obiektyw.
Wg moich "testów" zgadza się wszystko, co pisał Cichy i optyczne.pl. Poza piskiem AF, moje szkło jest bezgłośne. Zdjęcia robiłem tylko na f1.4, bo zakładam, że przymknięte jest jeszcze lepszeNa 7d trafia bezbłędnie (po mikroregulacji w body), wszystkie zdjęcia w punkt. Sigma na 1.4 jest wyraźnie ostrzejsza niż otwarty canon 85/1.8 . Sprawia też wrażenie o wiele solidniejszej konstrukcji.
Teraz czekam tylko na regulację AF ze starym 5d. Ale już teraz jestem bardzo zadowolony z zakupu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze jedno spostrzeżenie - sigma ma większy kąt widzenia niż canon, zresztą jest to opisane w parametrach technicznych (canon 24 stopnie, sigma 28,6).
Ostatnio edytowane przez pjakusz ; 27-12-2010 o 20:02 Powód: Automerged Doublepost
Ja robiłem w drugi dzień świąt ślub, większość fot w kościele Sigmą 85. Sprawdziła się świetnieWiększość fot trafiona, a warunki były bardzo kiepskie w kościele (ISO 3200, 1/100 sek przy f=1.4 ~ 1.6.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niż który Canon ? Kąt widzenia w stosunku do 85L II był identyczny.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 27-12-2010 o 21:00 Powód: Automerged Doublepost
O obiektywach wiem prawie wszystko
Czy ktoś z testujących sigmę 85/1,4 sprawdzał może czy ten obiektyw nie ma "problemów z blikami" podobnych do tych, które występują na fotach robionych sigmą 50/1,4?
No przecież wkleiłem linka w tamtym wątku:
http://photography-on-the.net/forum/...postcount=1445
Body, stałki, zoomik