Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Zdjęcia nocne z gwiazdami

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zieloo Zobacz posta
    Czas, żeby gwiazdy wyglądały na nieporuszone można dokładnie obliczyć i nie jest to tyle-a-tyle, bo zależy od wysokości obiektu na niebie.
    Wydaje mi się, że gdyby zależało od wysokości, to część gwiazd zawsze wychodziłaby poruszona. Przecież nie wszystkie są tak samo blisko Ziemi.
    Zakładając, że gwiazdy są nieruchome względem siebie, ich odległość od nas nie ma żadnego znaczenia podczas fotografowania nieba.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Wydaje mi się, że gdyby zależało od wysokości, to część gwiazd zawsze wychodziłaby poruszona. Przecież nie wszystkie są tak samo blisko Ziemi.
    Zakładając, że gwiazdy są nieruchome względem siebie, ich odległość od nas nie ma żadnego znaczenia podczas fotografowania nieba.
    Piszesz zupełnie nie na temat. To oczywiste, że odległość gwiazdy od ziemi nie ma tu żadnego znaczenia. Wysokość wspomniana przez kolegę to deklinacja, inaczej mówiąc położenie gwiazdy na niebie względem bieguna niebieskiego który znajduje się bardzo blisko Gwiazdy Polarnej. Przecież Gwiazda Polarna praktycznie stoi w miejscu i nie będzie poruszona nawet przy godzinnym naświetlaniu. Im gwiazdy są bliżej południowego horyzontu i dalej od Gwiazdy Polarnej tym większą drogę muszą pokonać na niebie w jednostce czasu i tym szybciej będą się przemieszczać w kadrze.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

jacapa: dzięki, że nie musiałem tego pisać
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Jedna z fotek z linka (wykonana przez ADFOTO) idealnie ilustruje to co napisałem.

W centrum jest Gwiazda Polarna i jest ona kropką im dalej od GP i bliżej horyzontu tym gwiazdy są coraz dłuższymi kreskami. Aparat skierowany jest na północ , gdyby zdjęcie zawierało południową część nieba kreski gwiazd były jeszcze dłuższe.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cayco Zobacz posta
    Właśnie tak robiłem. Efekt daleki od oczekiwań: http://www.flickr.com/photos/cayco/4...7624761755393/

Te kropki nijak mają się do timelapsa z poprzedniego postu. Pierwszy plan ma kolory jak w dzień chociaż gołym okiem nie dało się dostrzec kształtów tych skał...
    Moim zdaniem ta fotka wyszła Ci świetnie, a jeśli nie chcesz aby to co na ziemi wychodziło jak w dzień kieruj aparat tylko na niebo

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów