Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Canon efs 17-85 coś mu się stało

Dopiero zaczyna Awatar lox
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie Canon efs 17-85 coś mu się stało

Dzisiaj focąc moim canonem pojawił mi się błąd 001 (błędna komunikacja aparat obiektyw, wyczyść styki ...). Błąd pojawiał się kilka razy, mimo odpinania obiektywu i wymiany baterii. Pojechałem więc do domu, żeby sprawdzić co się dzieje. Otóż autofocus od 17 do 35 mm zacina się. Gdy próbuję zrobić zdjęcie pojawia się wspomniany error. Powyżej 35mm działa normalnie. Nakręciłem filmik, żeby to obrazowo pokazać
    http://www.youtube.com/watch?v=rjlhZO6XKeI
    (sorki za jakość nagrywane komórką, ale widać o co chodzi)
    Powiedzcie co mogło się stać, i czy muszę słać do serwisu, czy dam rade samemu to naprawić. No i najważniejsze, czy opłaca się to naprawiać ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sorki że post pod postem ale nie ma edytuj .....
    Zauważyłem również, że do 35 mm nie działa przysłona (nie zamyka się)
    Ostatnio edytowane przez lox ; 03-11-2010 o 19:10 Powód: Automerged Doublepost
    Mój sprzęt Canon eos 40D + Canon 50 1.8 + na dniach Canon 24-105 f4 + Lowepro stealh reporter d 400 AW

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Sprawa typowa dla tego obiektywu. Próbowałem oszacować telefonicznie koszt naprawy, jest bliski aktualnej cenie rynkowej tego obiektywu. Wniosek prosty.

Próbuj sam, nic nie ryzykujesz.

http://www.youtube.com/watch?v=Fb1opb_Bw6M&translated=1
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Wyślij i poczekaj na ekspertyzę, najwyżej nie zgodzisz się jeśli koszt naprawy przekroczy twoje oczekiwania.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

padł flex (kabelek) w obiektywie.

mi tę usterkę w serwisie na żytniej w obiektywie C 10-22 wyceniono na 750 zł plus przesyłka.

tyle tylko, że C 10-22 to rzadki i wciąż drogi obiektyw, a canon nie oferuje flex'a jako osobnej części i serwis wymienia go razem z całym modułem przysłony (nie bawi się w lutowanie).

natomiast 17-85 to tani i popularny obiektyw i serwis o tym wie, więc może tak drogo naprawy nie wyceni. poza tym OIDP do tego szkła na rynku są dostępne zamienniki flex'a za 10-20US$.

wysłałbym na ekspertyzę na żytnią, niech wycenią. a potem obdzwoniłbym lokalne serwisy z pytaniem czy podejmą się naprawy (z wylutowaniem flex'a) i za ile.

piękne! :-P
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

Typowe. Miałem to samo tyle że był err99. Kupiłem cały set przysłony z flexem.
    Trzy godziny dłubania i szkło jak nowe. Za przesłone dałem $30 , sam flex znalazłem za $8. Tutaj tutorial jak to naprawić : http://doekle.nl/canon_17_85_IS_repair.html
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Domyślnie

Chyba nie będzie się opłacało naprawiać. Zacznij się rozglądać za nowym zoomem.

farral
    Guest

Domyślnie

Od tygodnia mam dokładnie ten sam problem co lox ale u mnie ERR99 w 30D (ERR01 w 50D) pojawia się dopiero poniżej 30mm.
    Jako, że koszt naprawy się chyba nie kalkuluje, będę musiał spróbować naprawić sam. Gdyby KORD/EPKK zechciał podać jakieś namiary gdzie można dostać te części które wymienił w tak w gruncie rzeczy korzystnej cenie, byłbym niezmiernie wdzięczny. Dzięki za linka do strony z instrukcją.
    Jak na złość za cztery dni lecę do Maroka i chyba wezmę go takiego jaki jest, będę focił od 30mm. Dobrze, że jakieś dwa tygodnie zakupiłem Sigme 10-20mm f3.5, pokryje mi ładnie dół. Pozostanie luka między 20 a 30mm ale to juz przeżyje. Po powrocie chyba trzeba go będzie zoperować.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

witam,
    ja też miałem rózne przejścia z tym obiektywem, całe szczęście nie miałem tego problemu. aczkolwiek ten obiektyw lubi podenerwować właściciela
    jak dla mnie nie opłaca się go naprawiać. Jego cena jest taka że lepiej chyba kupić nawet tamrona 17-50 z f2.8 niż ten, chociaż on wygrywa tylko dlatego że ma 85mm na końcu. No cóż decyzja tylko zależy od Ciebie
    Canon 40d+BG-E2N, Canon 17-40 f/4 L USM, Canon 70-200 f/2.8 L USM, 580EX II i z Canon Shoe Cord OC-E3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli faktycznie cena za cały set przysłony z flexem to 30USD to nie ma nad czym sie zastanawiać. Kup części i jeśli nie masz zdolności manualnych daj komuś kto sie na tym zna Wysyłka tego obiektywu na Żytnią to nieporozumienie (wysoki koszt naprawy i koszty Kuriera w dwie strony)
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów