Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 300D + 420ex

Dopiero zaczyna Awatar M-S
    Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie 300D + 420ex

Witam
    Mam troszke pytan.. chodzi mi o fotografowanie ludzi w strojach o kontrastowych kolorach (czyli ogolnie - biel i czerń). . w sobote mam slub kuzynki, i tak jest okazja zeby sobie zdobyc nowe doswiadczenia,porobie sobie troche fotek (raczej tylko na zabawie,w kosciele nie bede szalal ).

1. no i tak, jak najlepiej?? lampa 45st w gore i mierzyc * tylko w twarze i reszta bedzie ok? Robic kompensacje na FEC ( mam wasie) czy pomierzy wszystko dobrze? Bo nie chcialbym za bardzo spalic...Bede robil tak jak madrzy ludzie powiedzieli na M, 1/50,iso400(800),f5.6.

2.Takie pytanie jeszcze teoretyczne: kiedy lampe mam w sufit badz 45st - zakladac dyfuzor?

3.Jak to bedzie w 300D + 420ex z dyfuzorem na zewnatrz, tzn mam ustawiona lampe na wprost,jestem na dworze , jest jasno. Czy mierzyc * znow na twarz? Chodzi mi to by wyeliminowac cienie na twarzy,ogolnie doswietlic osobe (moze lepiej mierzyc na biala suknie?). Na jakim programie wtedy robic? Na zewnatrz zwykle zdaje sie na P lub A. Jak robic by nie miec spalonego 2 planu?

Lampe dostane dopiero na dzien slubu, wiec bed emial malo czasu by sie nia pobawic :-(

O Boze ale deszcz pytan
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

1. Lampa w gore niestety nie zawsze daje sie zastosowac. Czasami spadek mocy moze byc za duzy. Pomysl o dyfuzorze (cos z tych albo jakis softbox, tez mozna zrobic).

FEL na twarze powinien byc ok (chyba ze jestes dosyc daleko, wtedy kombinuj). Ja osobiscie w pomieszczeniach z lampa jako glownym oswietleniem mam zawsze korekte na plus (tak do 1EV). Histogram w prawo skutecznie zjada szumy

2. Dyfuzor rulez Jak beda mieli kubki to mozna zaszalec. Jak idziesz na zbieranie doswiadczenia to pol godziny mozesz poswiecic na pare eksperymentow. Godzina przed weselem na troche cietej tektury i masz juz 3 mozliwosci a nie tylko lampa w gore ;D Zalatw sobie troche dobrych gumek na mocowanie

3. Na zewnatrz mozna w zasadzie olac dyfuzor (duzo nie daje). HSS. FEL jak zwykle (pewnie ze da sie spalic). Korekta na minus moze sporo pomoc. Zmniejsza wrazenie sztucznosci i nienaturalnie jasnej glowy wycietej z czegos innego i naklejonej na tlo (tu chodzi o rozjasnienie cieni a nie wyciecie wszystkiego).
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 30-11-2005 o 19:25
    ...

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Wiem, że pytanie będzie lamerskie, ale...

Możecie wyjasnić mi co oznacz ten FEL itp ??
    300D mam od pół roku, ale żadnego doświadczenia w robiuniu zdjęć z lampą. Dopiero ok. stycznia planuje zakup blitza (najprawdopodobniej Sigmy 500 DG Super), zaś w lutym prawdopodobnie będę focił na slubie brata.

Z góry dzięki !
    Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 30-11-2005 o 22:47
    ...

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

ta... zapomniałem o brylach

pomyślałem sobie tylko, że skoro już taki temat kolega zapodał to....

DZIĘKI !

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M-S
    ...Bede robil tak jak madrzy ludzie powiedzieli na M, 1/50,iso400(800),f5.6.
    Wg mnie czas 1/50 sprawdzi się ale w kościele, kiedy to ujęcia są raczej statyczne. Natomiast podczas wesela (tańce, hulanki, swawole) proponuję czas krótszy co by nie było poruszeń na fotkach. Ostatnio wszyskie weselne robiłem na 1/200s ISO 400.
    1
    2
    3
    Natomiast w kościele korzystałem ze ścian, sufitów itp kierując tam lampę. Nie miałem dyfuzora. Lampa 580EX. Czas 1/60s.
    4
    5
    6

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W kościele 1/50 to aż nadto. Chyba że jasny, ja robie przeważnie około 2EV poniżej zastanego. Jak ciemno schodze do 1/25. Ale jak sie ruszają albo Ty sie ruszasz idąc przed lub za obiektem tak gdzieś 1/50 to chyba rozsądny czas.

W tańcu faktycznie może wyjść dynamiczne ujęcie nawet przy 1/50 (ja tam takie zdjecia lubie, ale niektórzy twierdza ze zdjecie ma byc ostre/statyczne i w ogóle...) wiec mozesz isc do 1/80 i w góre (ja tam nie przesadzam z krótkimi czasami ). Jak nisko sufit robie z odbitego, chyba ze fatalnie kolorowy (przewaznie 75st w góre i bez dyfuzora).

Bez dyfuzora jesli nie odbijasz światła, głowica lampy jedynie na wprost.

Pamiętaj, ze na wyświetlaczu nie zobaczysz nieostrosci (i warto go max. sciemnic). Korekte wprowadzam w razie draki jak chce coś poprawić (mimo wszystko lepiej niedoświetlić), staram sie mierzyc na biele, ale w ETTLu (przekadrowanie, powiązanie z punktem AF) łatwo się walnąć Możesz dziubać z FEL (korekta tak gdzieś +2/3EV do +1EV). Jak sie opanuje szybki nawyk to jest przyzwoicie.

Na zewnątrz daje P, -1EV, mierze na twarze. Jak ostre słonce to czasem na biele lub jasne partie, a na ekspozycji korekta do -2/3EV. Jak ciemnawo to M i wio

W ciemnym kościele czy ciemnej sali - ładuję ISO 800 i jest git
    Dyfuzor wskazany zawsze (lampa obowiązkowo 45st w góre). Na zewnątrz niewiele daje ale po co ściągać
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 02-12-2005 o 22:26

Uprawnienia umieszczania postów