a przyciski na piórku też mogę sobie zaprogramować tak ?
a przyciski na piórku też mogę sobie zaprogramować tak ?
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
Nie wiem jak jest na windowsach, bo nigdy nie używałem z nimi tabletu, ale na maćku jest soft wacoma gdzie można sobie wybrać obszar roboczy tabletu i ustawić spooooro rzeczy.
PS. Wielkość i twardość pędzla w photoshopie to "[" i "]", oraz to samo z "shift". Pozdrawiam.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Do tego to chyba wygodniej używać klawiszy 0..9 na klawiaturze.
Domyślnie jest tak, że dolny przycisk to "rączka" do przesuwania fotki po oknie programu a górny to prawy przycisk myszy. I tak jest chyba najsensowniej.
Odpowiadając na wcześniejsze pytanie, ja przycisków na tablecie nie używam w ogóle.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
aha, czyli spokojnie mogę brać samego Pena i klawiaturka zastąpi mi te express keys. Dzięki śliczne za szybką pomoczaoszczędziłem dzięki wam ponad 100zł ;]
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
Dołączę się do dyskusji. Także rozważam zakup tabletu, kolega polecał Bamboo, z powyższych postów wyszło, że kupię wersję bez Touch ... dopytam tylko o rozmiar: A6 naprawdę styka do obróbki (głównie ślubne)? Nigdy nie miałem w rękach tabletuwięc nie bardzo wiem, jak rozsądnie podejść do rozmiarów - rzucać się na większy czy A6 będzie wystarczająco wygodny?
Finally I've found that I belong here
z tego co wyczytalem z roznych artykulow i wypowiedzi na forach, rozmiar a6 do retuszu fot jest najlepszy
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Rozmiar A6 jest całkiem poręczny, nie zajmuje za dużo miejsca na biurku i nie wymaga machania całą ręką.
Kiedyś testowałem Tablet Pentagram XXL (robocza powierzchnia A4). Nie wiem jak bmaboo ale na tamtym nie można było się normalnie podpisać, o obróbce nie wspominając. Do tego operowanie całym przed ramieniem, zamiast samej dłoni z penem precyzji nie sprzyjało. Zatem A6 na pewno będzie lepszy (też się nad bamboo zastanawiam)
Też kiedyś testowałem Pentagrama XXL, ale jak tablet to tylko Wacom. Przesiadłem się na Intuos 3 i jest rewelka. A6 też powinien dać radę, ale A5 wydaje się być w sam raz. Może kwestia przyzwyczajenia. Warto się zastanowić czy kupić wersję wide czy standardową (w zależności od posiadanego monitora)
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5