Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 173

Wątek: 5D a sport

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    A od ilu zdjęć na godzinę jest się już zawodowcem?
    Ile zdjęć podczas jednego meczu pilki nożnej może zrobić fotoreporter
    Gazety Wyborczej?

Takie pytanie zadał mi mój kolega, fotoedytor z Agory.
    Odpowiedź brzmi: 33 klatki na minutę, ponad 3 tysiące zdjęć w niespełna 90 minut!.
    Dobrze, ze nie bylo dogrywki
    To coś kiepsko liczył :-D Co jak co, ale o robieniu filmów DSLR to ja trochę wiem I nawet licząc 20D, wychodzi mi dużo więcej :-)

Czy robiąc zdjęcia w takim tempie jest czas na myślenie? O kadrze, o świetle? O czymkolwiek?
    Nie ma. Iczek to dobrze napisał (i chyba ja również zrozumiałem) - tu się nie myśli, to jest w jeszcze mniejszym stopniu "fotografia" niż moje dziesiątki tysiące klatek z samolotami po większym airshow - bo ja przynajmniej mam do tego jakiś emocjonalny stosunek ;-) To tylko "rzemiosło", które pozwala dać dzieciom jeść.

Ale to wszystko jest kurcze nie na temat!!!

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    To coś kiepsko liczył :-D Co jak co, ale o robieniu filmów DSLR to ja trochę wiem I nawet licząc 20D, wychodzi mi dużo więcej :-)
    33 kl/min x 90 min = 2970 klatek
    Co jest nie tak w tym rachunku?

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Odpowiedź brzmi: 33 klatki na minutę, ponad 3 tysiące zdjęć w niespełna 90 minut!.
    Sorry, ale odpowiedź jest jeszcze głupsza niż pytanie.

To, że ktoś seriami tłucze 8fps nie oznacza, że przynosi do domu dwie walizki zapełnionych kart pamięci. I jeśli ktoś coś takiego pisze to znaczy, że albo ironizuje, albo wie tyle co zje.

Z reguły z jednej akcji ogarniętej serią kilkunastu klatek wybiera się jedno najciekawsze ujęcie. Albo nawet żadnego, bo akurat dana akcja po prostu nie była efektowna i nie zasługiwała na uwiecznienie.

Ale że na koncertach jazzowych takie sytuacje zdarzają się stosunkowo rzadko, zrzucę sens twojej wypowiedzi na karb niewiedzy.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

33 kl/min x 90 min = 2970 klatek
    Co jest nie tak w tym rachunku?
    33 kl/min Przy wsparciu żony, po krótkim treningu i z drugim databankiem spokojnie wyciągnąłbym 2x więcej

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar

To, że ktoś seriami tłucze 8fps nie oznacza, że przynosi do domu dwie walizki zapełnionych kart pamięci.
    Dwie walizki nie; w rzeczonym przykładzie "tylko" 3 tysiące plików z jednego (a ponieważ to polska liga, więc powiedzmy sobie szczerze, badziewnego) meczu.
    Czyżbyś to Ty był autorem tych zdjęć? :rolleyes:

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

33 kl/min Przy wsparciu żony, po krótkim treningu i z drugim databankiem spokojnie wyciągnąłbym 2x więcej
    i jestem z siebie dumny

hyhy... hurtownicy

a ja ide na poranny plener, 3 godziny sie po chaszczach obijam... i przywoze pol karty. 512MB. w RAW-ach takie niecale poltorej analogowej rolki

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ależ ja tego wcale nie neguję :rolleyes:
    Panowie, "za trochę" postawi się na takim meczu kilka ultraszybkich kamer wideo + oprogramowanie do analizowania obrazu pod kątem określonych akcji i żaden fotograf nie będzie w ogóle potrzebny

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

To już raczej niewiele ma wspólnego z fotografią:wink:
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Panowie, "za trochę" postawi się na takim meczu kilka ultraszybkich kamer wideo + oprogramowanie do analizowania obrazu pod kątem określonych akcji i żaden fotograf nie będzie w ogóle potrzebny
    z punktu widzenia branzy to zle. ale czy z punktu widzenia logiki, to jest tak zupelnie bez sensu? roboty zastapily ludzi przy pakowaniu zarcia, konstrukcji samochodow na liniach produkcyjnych, toczeniu lozysk, ... i jakos sobie z tym cywilizacja poradzila (gdzie indziej udalo sie wygenerowac etaty)...

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Czyżbyś to Ty był autorem tych zdjęć? :rolleyes:
    Nie sądzę, ja wg twoich kryteriów robię dużo mniej zdjęć, bo jedynkę mam do dyspozycji tylko okazjonalnie (grzecznościowo) - nominalnie muszę póki co walczyć z 20D.
    Ale przynajmniej chociaż minimalnie się w tym temacie orientuję... w przeciwieństwie do paru osób, które w tej dyskusji zdążyły zabrać głos.

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów