Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 173

Wątek: 5D a sport

Bywalec Awatar pawelloon
    Miasto
    Kraków/Monachium

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Oh merde... ktoś lepszy ode mnie???

Nie uważam się lepszy od nikogo, to moja praca i hobby. Jeżdżę po różnych krajach, rocznie wykręcam 80000km, i jestem z tego cholernie zadowolony bo robię to co lubię i to co inni mi tylko zazdroszczą. Uważam że i tak stukam mało fotek, zawodowcy z National Geographic robią tyle w ciągu miesiąca!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    bez najmniejszego problemu.
    mam nadzieje ze wiesz ze w hali trezba robic na przyslonie 2.8 lub mniejszej i wiesz co to jest głębia ostrości, ktora w takich warunach wynosi mniej niz pol metra ;-)

no chyba ze wezmiesz 300 mm 2.8 i pojdziesz na trybuny robic zdjecia ale takie fotki nie sa zbyt ciekawe

ja robilem tak zdjecia (lapiac ostrosc na kosz) kiedy robilem fotki hybryda, tyle ze w niej GO byla tak duza ze nie bylo znaczenia gdzie lapie ostrosc
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sebcio, Muflon

aż sam sprawdzę i jeśli wyjdzie inaczej to wam pokażę odpuszczam ten wątek póki co. Czekam na konkrety jeśli chodzi o 5D
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 01-12-2005 o 00:21
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kubaman: 15 punktow AF vs 45 wynik musi byc jeden, 5D jesli chodzi o AF nie moze dorownac 1D, ani szybkością ani precyzją.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

sven: ja widziałem kiedyś fotografie jednego z najbardizej znanych fotografów koszykówki w wydaniu NBA (cholera, wypadło mi nazwisko).
    On lubił fotografować hasselami.
    Miał ich po parę na meczu porozstawianych.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80
    Kubaman: 15 punktow AF vs 45 wynik musi byc jeden, 5D jesli chodzi o AF nie moze dorownac 1D, ani szybkością ani precyzją.
    Ale przecież tego nikt nie neguje

Domyślnie

O kurcze - nie wiedzialem ze wywolam burze w szklance z mlekiem Pisze z mlekiem, bo mam wrazenie, ze duża częśc wypowiedzi pochodzi od "żółtodziobów" w fotografii sportowej
    Bez urazy. Nie mienie sie zadnym sportshooterem, ale widac, ze wielu z Was nigdy nie robilo sportu do powazniejszych wydawnictw niz wlasna strona

Do tematu: przyznaje, ze moze troche zle sformulowalem swoja odpowiedz na glowne pytanie: czy 5D do sport?
    Napisalem, ze sie nie nadaje.
    No to moze sprecyzuje - zapewne da sie zrobic dobre zdjecie sportowe 5D i 20D - zreszta kilka przykladow zapodali koledzy i szczerze im gratuluje.

Jednak jeden glos w dyskusji dotknal meritum sprawy - chodzi i powtarzalnos ci pewnosc tego co robie. Bedac zawodowcem nie moge liczyc na łut szczęścia i czekac 3 kwarty na jedno dobre ujecie z 5D czy 20D Mam na zrobienie i wyslanie foty dwie kwarty, bo musze byc w drugim koncu miasta za 5 minut i ja od razu musze miec pewnosc (lub zwiekszyc prawdopodobienstwo do maksimum) ze zrobie dobra fote w 1 kwarcie.
    I tę pewnosc i 90% szanse daje mi wlasnie profi sprzet z serii Canon 1D i Nikon D2.
    to chyba najwazniejsze stwierdzenie w tej dyskusji.

Jasne, ze sporty roznia sie od siebie. Ktos wspomnial o koszykowce kobiet. To zupelnie inny wymiar kosza. Kobiety sa wolniejsze, akcje bardziej schematyczne i po prostu foci sie łatwiej!

Żużel - nie robiłem, nie wiem. Ale patrzac na fotki kolegow to miejsce na łuku plus zbliżający sie do ciebie obiekt (zdecydowanie łatwiejszy niz bokiem) daje duze szanse ze 20D zrobisz dobra fote. I ponownie - majac D2H masz 100% pewnosc.

Precyzja AF to inna sprawa. Ja wiem z doswiadczenia, ze ani 10D ani 20D nie moga pretendowac do precyzyjnego AF. To co jest tam w srodku to kicha w porownaniu do 1dmkII. I nikt mi nie udowodni, ze jest inaczej bo mialem wszystkie te korpusy.

To samo z D70 i D2H.

Reasumujac: w latach '70 fotografowana zawody sportowe Leica M5 i M4. Czesto tez Rollei 6x6. I byly ostre

Jednak pytanie dotyczylo najnowszego aparatu i chyba podtekstem bylo zagadnirenie dla kogo go stworzono. Ja wiem, ze zaden reporter sportowy nie kupi tego zeby focic kosz czy gimnastyke sportowa Do portretu i owszem, do pracy w redakcji jakiejs lokalnje gazety - why not.
    Ale nie do sportu.

Moja odpowiedz jest wiec taka sama - 5D do sportu sie nie nadaje! (w odniesieniu do innych aparatów)
    Ostatnio edytowane przez iczek ; 01-12-2005 o 11:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    wiesz, koszykowke, to faktycznie mozna fotografowac nawet 20. wystarczy ustawic ostrosc na kosz. taka dyscyplina. zuzel, to tez nie zbyt wymagajacy sport.
    Sven - czy ty mnie obrażasz ?
    Zapraszam na mecz - dostaniesz karnet foto i pokazesz mi jak sie to robi majac ostrosc na koszu Jesli zrobisz choc jedna ostrą fotkę nie zmieniajac ostrosci to stawiam krate piwa. Biore forum na świadków. Najblizszy mecz w te niedzielę o 14.00 w Hali 100-lecia Sopotu.
    Zapraszam

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Wydaje mi się, że z tą "ostrością na kosz" svenowi chodziło o manualny focus ustawiony na kosz z nastawieniem sie na łapanie wsadów czy punktów z dwutaktu. Przy odpowiedniej GO faktycznie super szybkiego i pewnego AI servo nie trzeba i da się parę ciekawych zdjęć trafić.
    Ale to jest jedynie polowanie na jeden z elementów gry. Za akcją w polu się w ten sposób nie nadąży, to pewne - tutaj AF z serii 1 to wymóg. Oczywiście przy założeniu, że się sport fotografuje... nie próbuje fotografować.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ale przecież tego nikt nie neguje
    o to chodzi. Nie wiem dlaczego z takim uporem wszyscy próbują udowodnić, że 1DMk2 nadaje się do sportu a 20D nie nadaje. Pytanie było o 5D Mam wrażenie, że mimo zarzutów osób twierdzących, że sport fotografują, sami teoretyzują, co do możliwości zastosowania 5D w tej dziedzinie.

A ja odebrałem temat watku jako pytanie, czy kupując 5D - świetny aparat z FF i 12Mpx, będzie go można zastosować również do fotografii sportowej. To jest zupełnie inne pytanie niż to, na które próbują sobie sami odpowiedzieć Iczek i pozostali zwolennicy 1D.

Edit: czyli pytanie brzmi - czy 5D można robic zdjęcia sportowe (a nie żadnym innym body).
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 01-12-2005 o 12:06
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów