Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 173

Wątek: 5D a sport

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar
    Przy 3fps można co najwyżej PRÓBOWAĆ robić sport, licząc na to, że ten z góry raz czy dwa razy spojrzy przychylnym okiem i pozwoli zarejestrować ciekawe ujęcie.
    mam następujące pytanie: czym w przypdku sportu 8 fps jest lepsze od 3fps? Bo dla mnie, jedynie tym, że ktoś, kto nie zdążył (ew. nie potrafił) się przygotować do zdjęcia wali serię 30 zdjęć i wybiera takie, które przypadkowo mu wyszło. Ale to nie jest fotografia w moim rozumieniu :-|

Zaznaczam , że nie pasjonuję się fotografią sportową. Jednak fotografia ptactwa nauczyła mnie, że przede wszystkim potrzebuję bardzo bardzo szybkiego, precyzyjnego i bezbłędnego AF. Ilość klatek ma IMHO drugorzędne znaczenie.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    mam następujące pytanie: czym w przypdku sportu 8 fps jest lepsze od 3fps? Bo dla mnie, jedynie tym, że ktoś, kto nie zdążył (ew. nie potrafił) się przygotować do zdjęcia wali serię 30 zdjęć i wybiera takie, które przypadkowo mu wyszło. Ale to nie jest fotografia w moim rozumieniu :-|

Zaznaczam , że nie pasjonuję się fotografią sportową. Jednak fotografia ptactwa nauczyła mnie, że przede wszystkim potrzebuję bardzo bardzo szybkiego, precyzyjnego i bezbłędnego AF. Ilość klatek ma IMHO drugorzędne znaczenie.
    Z ust mi to k... wyjąłeś Nie wiem, jak wy to czujecie, ale ja chciałbym mieć w aparacie wybór fps, bo 5 klatek w 20d to dla mnie za szybko. Poza tym szkoda migawki..
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Ja robie rajdy samochodowe 350D (3 kl/s) i spokojnie daje rade. Tu nie chodzi o to aby nakrecic film tylko zeby zrobić zdjęcie w odpowiednim momencie.
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Swego czasu robiłem tyczkę kobiet 10D i jakoś nie narzekałem na mała ilość kl/s.
    Może kobiety wolniej skaczą ?!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

350D + Sigma 70-200 ISO1600

no i jeszcze sporo zuzlowych

wniosek: 3 fps da sie ale po co sobie utrudniac zycie jak mozna miec 8 fps i lepszy AF. Szczegolnie lepszy AF bo fps jeszcze mozna przezyc.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec Awatar Angmar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    mam następujące pytanie: czym w przypdku sportu 8 fps jest lepsze od 3fps?
    W przypadku niektórych dyscyplin w niczym - snooker, wędkarstwo, łucznictwo, szachy... jest naprawdę masa dyscyplin, które nawet kompaktem za 500 zł z 1 fps i shutter lagiem rzędu 0,25s można z powodzeniem fotografować.
    W przypadku szybkich sportów - polecam przekonać się samemu, to naprawdę ciekawe doświadczenie, dużo ciekawsze od teoretyzowania.

W skrócie:
    - przy 8fps i profesjonalnym AF w serii 1D fotografując akcję masz bardzo duże prawdopodobieństwo, że ze strzelonej serii powiedzmy 20 klatek wybierzesz conajmniej jedną efektowną.
    - przy 3fps i AF wziętym z prosumerowego korpusu możesz mieć co najwyżej nadzieję, że jedna z tych kilku zarejestrowanych klatek wyjdzie efektownie.

Sport to nie laska w studio czy ptaszek w krzakach, tutaj refleks możesz sobie w buty schować, bo samym refleksem czy przewidywaniem rozwoju sytuacji nawet jednego zdjęcia byś nie zrobił (chyba, że - patrz: akapit 1).

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angmar
    W przypadku szybkich sportów - polecam przekonać się samemu, to naprawdę ciekawe doświadczenie, dużo ciekawsze od teoretyzowania.
    nie omieszkam, cenię sobie opinbię praktyka, co nie znaczy, że jeszcze ktoś inny nie potrafi tego zrobić lepiej.
    W skrócie:
    - przy 8fps i profesjonalnym AF w serii 1D fotografując akcję masz bardzo duże prawdopodobieństwo, że ze strzelonej serii powiedzmy 20 klatek wybierzesz conajmniej jedną efektowną.
    no właśnie o tym pisałem, ale czy to ma sens? Może lepiej kamerę sobie kupić
    - przy 3fps i AF wziętym z prosumerowego korpusu możesz mieć co najwyżej nadzieję, że jedna z tych kilku zarejestrowanych klatek wyjdzie efektownie.
    a czy wiesz jak działa AF w 5D z dodakowymi 6ma punktami do Servo? Myślę, że działa świetnie - a w każdym razie tak czytam w sieci. Nie wiem na czym ty oparłeś swoją opinię.

Sport to nie ptaszek w krzakach, tutaj refleks możesz sobie w buty schować
    ptaszki w krzakach pewnie są i ciekawe, ale mnie chodził o raczej o coś takiego. To jest pełny kadr, beż żadnego postprocessingu, a ten ptaszek to jest czajka, jeśli ci to coś mówi mówi co do stylu lotu tego ptaszka. Nie mówię, że tak jest lepiej - powtarzam jedynie z uporem, że jakość AF jest najważniejsza, a szybkostrzelność IMHO ma mniejsze znaczenie. Dopóki ktoś nie chce kręcić filmików.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    5D odpada ! Do kosza odpada nawet 20D (5kl/s).
    Qrde, i co ja teraz zrobię - musze wyrzucić mój aparat do kosza, cholera....
    Iczek, musiałeś puścić tego posta? Teraz czekają mnie noce nieprzespane...

Tak serio: jak dla mnie 20D z powodzeniem "robi robotę" w sporcie.
    "5 kl/s musi wytarczyć każdemu..." (parafrazując Billa G.)

Na przykład:

http://www.tarnow.pl/galeria/galeria_417/index.php

http://www.tarnow.pl/galeria/galeria_497/index.php

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

20D w trybie servo nie osiaga 5 fps, gora 3 fps, czasami troche wiecej, ale na pewno nie 5.

sportowa fotografia jest specyficzna i trzeba strzelac duzo kiedy cos sie dzieje.

Mało tego - mająć wiecej fps i lepszy AF (1D) tak naprawde robi sie mniej zdjec, gdyz jak robisz gdy cos sie dzieje to masz pewnosc ze fotki beda udane. Robiac takim 20D, 10D, 350D i innymi tanimi aparatami nigdy nie masz pewnosci ze AF trafil w punkt.

W foceniu sportu czasami jest tez tak, ze zrobisz serie zdjec w momencie gdy niby sie nic nie dzieje a potem okazuje sie ze wyszla fotka ktora jest naprawde fajna - dynamiczna, wymowna.
    Z drugiej strony czasami robiac fotki w wydawaloby sie ciekawej sytuacji okazuje sie potem ze fotki sa slabe.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

A to moj przyklad (3 kl/s):

Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów