Cytat Zamieszczone przez Arkan
Widzisz, chyba nie mówimy o tym samym - ja chciałem dostać dokładnie takie ujęcie. Podobnych miałem 199 ale żadne nie było tym na które "polowałem". Kiedy koń był w tej fazie co chciałem, to okazywało sie, że jeździec jest w innej pozycji niż potrzebuję (bo w tej był 0,2 sek wczesniej). Jak jeździec jest OK, to koń jest już o 1 metr za blisko itd. W jednym się zgadzam - jeśli nie masz sprecyzowanego poglądu na to jak ma wyglądać zdjęcie, które chcesz zrobić (bo po prostu chcesz mieć konia nad przeszkodą) to wystarczy ci Zenit. Jeśli natomiast chcesz określone ujęcie (jeździec w określonej pozycji na koniu nad przeszkodą w określonej fazie lotu itd) to 3fps jest katorgą.
No. Rozumiem. Uchwycić jak jeździec patrzy koniu na kopytko w czasie skoku rzeczywiście jest trudne. Bez 8 kl/s nie da rady. I umówienia, że akurat spojrzy.
Wiesz, rzeczywiście, wykazałem się sporą ignorancją i nieznajomością tej dyscypliny sportowej.
Właśnie patrzę na te swoje zdjęcia. 3 kolejne klatki, z 2 kolejnych przejazdów (1 klatka - jeden zawodnik, jedna przeszkoda, 2 klatka - inny zawodnik ta sama przeszkoda, 3 klatka - zawodnik z 2 klatki, inna przeszkoda - bliżej mnie) Na wszystkich koń stoi na tylnych łapach (nogach? kopytach? - nie wiem, nie znam się) i przednie ma podkulone nad przeszkodą. Fotografowane z jednego miejsca, obok stanowiska sędziów, zoom 28-105, najczęściej @105. Znajdę jakiś serwerek to zaraz umieszczę jakieś skany. Traktowałem te zdjęcia wyłącznie jako trening do fotografowania sportu.