Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Zdjęcia w paszportach biometrycznych

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jak to kto? Nikt. Każdy może najwyżej reprezentować siebie, i tych co go do tego upoważnili. Np. mnie żadna z tych organizacji nie reprezentuje (dwa zdjęcia sprzedałem, więc też się liczę )
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Jak to kto? Nikt. Każdy może najwyżej reprezentować siebie, i tych co go do tego upoważnili. Np. mnie żadna z tych organizacji nie reprezentuje (dwa zdjęcia sprzedałem, więc też się liczę )
    Ale to nie o Ciebie ani o mnie chodzi tylko o środowisko branżowe, które zrzesza Związek Rzemiosła Polskiego, a którego członkiem jest Krajowy Cech Fotograficzny.
    Ciebie żadna z tych organizacji nie reprezentuje, bo nie jesteś rzemieślnikiem w rozumieniu ustawy o rzemiośle.
    Uff...

Swoją drogą zastanawiam się jeszcze, czy do robienia fotek do tych paszportów potrzebny jest jakiś inny sprzęt niż sklepowe cyfrówki?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Toteż napisałem, że te organizacje reprezentują co najwyżej swoich członków, ale Ty pisałeś o "środowisku fotograficznym", do którego chyba jednak się zaliczamy.

Jeżeli w Polsce panuje komunizm w branży zdjęć do legitymacji, tzn. że każdy taki fotograf musi się zapisać do jakiejś komuny, to mogę przyznać Ci rację i potraktować to jako skrót myślowy
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, a mnie na przykład dola "polskiego środowiska fotograficznego" (czy jakiegokolwiek innego) nie obchodzi. Wyrabiając sobie paszport, czy jakiś inny dokument do którego potrzebne jest zdjęcie, niekoniecznie "super-artystyczno-profesjonalne" bardzo chętnie widziałbym w urzędzie automat, który takie zdjęcie zrobi, od razu we właściwym formacie, najpierw cyfrowo (kilka do wyboru) - i to wszystko taniej niż u fotografa, bez konieczności dodatkowego łażenia itp. Jeśli zaś będzie mi potrzebne porządne zdjęcie - np. do dyplomu - to wtedy jak najbardziej fotografa poszukam.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ...jakiś inny dokument do którego potrzebne jest zdjęcie, niekoniecznie "super-artystyczno-profesjonalne" bardzo chętnie widziałbym w urzędzie automat, który takie zdjęcie zrobi, od razu we właściwym formacie, najpierw cyfrowo (kilka do wyboru) - i to wszystko taniej niż u fotografa, bez konieczności dodatkowego łażenia itp. Jeśli zaś będzie mi potrzebne porządne zdjęcie - np. do dyplomu - to wtedy jak najbardziej fotografa poszukam.

Dokładnie tak jak piszesz. Też mi się wydaje mi się, że trzeba odróżnić "pomiary antropometryczne" od fotografii.

Na dodatek systemy rozpoznawania twarzy już są. Na lotnisku we Frankfurcie, Monachium i chyba jeszcze gdzieś są testowane sytemy bramek z kamerą foto - podkłada się paszport pod czytnik i uśmiech do kamery. Działa. Sam sprawdzałem. Na polskim paszporcie wydanym rok temu. Potrafi porównac fotkę z paszportu z tym co samo wykona. Przy okazji pewnie sprawdza w bazie danych czy terrorysta... Można pójść do normalnego "okienka" z żywym grenschutzem albo do automatu. Inna sprawa, że obok automatu też stoi Grenschutz :-)

Janusz

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów