Wszystko to swietne, ale stwarza wieeeele niebezpieczenstw. A w naszym kraju, gdzie prawa jazdy na czas odebrac nie mozna... to moze byc ARMAGEDON![]()
Wszystko to swietne, ale stwarza wieeeele niebezpieczenstw. A w naszym kraju, gdzie prawa jazdy na czas odebrac nie mozna... to moze byc ARMAGEDON![]()
Ba ! Jak by sie glebiej zastanowic, to przeciez juz na amidze (kiedy to bylo...) juz mialem syntezator mowy. Co wiecej, nawet gry to wykorzystywaly i mialy mowione dialogi (no co najmniej jedna).Zamieszczone przez MarekC
Przykladowo Operation Stealth:
"My name is Gleams. John Gleams."
I to by default w systemie bylo...
A co dopiero specjalizowane systemy.
- Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
- Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !
Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null
w Polsce istnieje program pilotażowy z wykorzystaniem fotokiosków.Jest ich kilkanaście sztuk w polskich urzędach, nie znaczy to że nadciągają złe czasy dla fotografów.Polska Izba Fotograficzna od roku prowadzi rozmowy z MSWiA w sprawie wykonywania zdjęć do dokumentów.Finał jest taki, że każdy zakład foto będzie zarejestrowany na stronie MSWiA i otrzyma unikalny numer.Zdjęcia będą wykonywane tylko w formie elektronicznej o określonych kryteriach .
Kedar6890, dzięki za tę wypowiedź. Rozpoczynając temat chciałem aby dyskusja poszła właśnie w tym kierunku, a nie obracała się wokół samej techniki produkcji biometrycznych paszportów z chipem. Dlatego wyraziłem opinię, że dla zakładów fotograficznych nadchodzą w związku z tym jeszcze cięższe czasy.Zamieszczone przez kedar6890
Nie udało mi się nic znaleźć w Internecie nt. Polskiej Izby Fotograficznej ani nic o rozmowach branży foto z MSWiA (pewnie słabo szukałem), ale wszedłem na stronę Krajowego Cechu Fotografii z s. w Katowicach. Opublikowany tam jest list-protest Cechu do wicewojewody śląskiego, w związku z instalowaniem kabin fotograficznych w urzędach, i jego odpowiedź z 28.X.2005. Z tej odpowiedzi wynika, że nie ma żadnego porozumienia, pomiędzy MSWiA i środowiskiem fotograficznym, w sprawie nowej technologii realizacji paszportów.
Oto link: http://www.fotograf.org.pl/negocjacje.php
Kto zatem Twoim zdaniem reprezentuje branżę fotograficzną?Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Może to być jeszcze Związek Rzemiosła Polskiego.