jestem też za tym abyś odpuścił sobie gripa. Ja mam i ostatnio nawet go nie zakładam, bardziej przydaje się w zestawie z teleobiektywem, ale jak większość jestem za opinią że obydwa nie do końca Ci są teraz potrzebne. Pozostaje kwestia czy 50 1.8 czy Tamron. Obydwa mam i w moim przypadku jak nie miałem Tamrona, to portetówkę Canona dość często używałem, jak doszedł TAmron już bardzo rzadko. Tamron swoją uniwersalnością i prawie tak dobrym światłem przebija stałkę...
Reasumując wez kase z gripa i te 500 zł, dozbieraj i kup Tamrona 17-50
Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII
Jak myślisz poważnie o fotografii to kup 50/1.8.
Dlatego, że obiektyw jak na swoją cenę jest świetny i jeśli stawiasz pierwsze kroki w fotografii to nauka robienia zdjęć stałką da Ci o wiele więcej niż (często bezmyślne) kręcenie zoomem. Nie daj się zwieść "uniwersalnością" - jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Poza tym jak masz kita, to kupowanie np. tamrona 17-50 o takim samym zakresie trochę mija się z celem. Jeśli będziesz potrzebował jaśniejszego szkła to zmienisz sobie na 50/1.8
Dokładnie tak - najpierw kup Tamiego a potem jakąś stałkę. Grip może poczekać![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Ja również swego czasu miałem zarówno Tamrona 17-50 jak i Canona 50mm 1.8 i mimo tego, że na początku wolałem Tamiego za jego uniwersalność to jednak później głównie używałem 50mm. W Tamronie trochę drażnił mnie głośny i psikliwy dźwięk autofocusa (chociaż C 1.8 też nie jest najcichszy ale jest mniej piskliwy) i w końcu go sprzedałem bo niezbyt często focę na szerokim kącie.
Wszystko zależy od tego jakie zdjęcia robisz ale jasną stałkę naprawdę warto mieć. Zaryzykuj z tą 50-tką tym bardziej, że już teraz jest w Twoim budżecie i nie musisz szukać dodatkowej kasy. Jeśli uznasz, że to nie to, zawsze możesz sprzedać z małą stratą - to szkiełko naprawdę jest chodliwe i nawet używane trzyma wartość.
Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B
1) tamron 17-50 jest uniwersalny (stand. zoom) i robi dobrze swoją robotę
2) jak ma kita, to właśnie ten tamron pozwoli mu na tym samym zakresie robić o niebo lepsze jakościowo zdjęcia i nie uważam żeby mijało się to z celem.
3) zakup 50tki 1.8 to świetny zakup jeśli nie potrzebuje szerokiego kąta, jeśli wystarczy mu 50mm (na cropie) to luz. do nauki/zabawy na pewno będzie świetne szkło jednak uniwersalność 17-50/2.8 jest spora i nie ma co przeczyć.
jeśli to ma być jakaś reklamowa fotografia etc. odpuścił bym pomysły typu 18-200, 55-250, 70-300 itp. cuda, bo światełko tam kuleje, bokeh też a i jakość obrazu nawet się nie zbliży do 50tki czy tamiego 2.8, no i po co takie długie tele?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no właśnie crop małym obrazkiem nie jest (crop - wycinek małego obrazka), mały obrazek to jest FF czyli 24x36, warto czasem się zastanowić zanim zatwierdzimy![]()
Ostatnio edytowane przez marceleqs ; 03-11-2010 o 18:01 Powód: Automerged Doublepost
50D + 17-55/2.8 IS USM
[OT]
Czytaj uważnie... Chodzi o aparat małoobrazkowy, a takim niewątpliwie jest aparat z matrycą APS-C... Widzę, że link już nie wystarcza, trzeba powielać wikipedię na CB, więc:
"Aparat małoobrazkowy - aparat fotograficzny, w którym materiałem światłoczułym jest perforowany na brzegach film o szerokości 35 mm - taki jak w przemyśle filmowym. Najbardziej typowym i obecnie właściwie jedynym formatem klatki aparatu małoobrazkowego jest 24×36 mm. Na filmie o standardowej długości mieści się 36 takich klatek. Istniały również aparaty małoobrazkowe o formacie klatki 18×24 mm - takie klatki były naświetlane na filmie pionowo i mieściło się ich 2 razy więcej.
W aparatach cyfrowych format matrycy CCD (lub CMOS) może być zbliżony do 24×36 mm (matryca FF - Full Frame) albo (w tańszych modelach) od niego mniejszy."
źródło: wikipedia.pl
[/OT]
Autorze wątku.. co wymyśliłeś?![]()
[QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."
Uzupełnię wikipedię bo były też aparaty o rozmiarze klatki 24x24mm, mam taki aparat o nazwie Taxona.
Hej, mój kolega ma odsprzedania Tamron AF 17-50 2,8 XR Di II do Canona oczywiście za 820zł więc cena dość atrakcyjna
Mam pytanie skoro światło jest stałe to czy można zwiększyć przysłonę do hmmm 7.0? czy zakres przesłony jest tylko 2,8 i nic w niej już nie można zmienić... Pewnie dla was będzie to zabawne pytanie google jakoś mi nie pomaga.