Może i mówię pierdoły, ale nie większe niż Ty ;P
Może i mówię pierdoły, ale nie większe niż Ty ;P
Zaczyna się. Tutaj to raczej Paweł jestem.Zamieszczone przez mruczek
Taa, zapomniałem emota dopisać na końcu i już się gotujesz.Zamieszczone przez mruczek
Sklepy na Śląsku to nie stanowią większości sklepów w PL. OK, inaczej zobacz ile w reklame inwestuje Nikon PL ile Canon PL. Zapytaj sprzedawcy jaką ma prowizje od Olympusa (żeby nie było że OT), jaką od Canona a jaką od Nikona.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 05-01-2006 o 08:40
Sprzedawcy maja prawo zachwalac Nikona. D50 jest udany jak na syfre, a drozszych modeli sie nie zachwala, kupuja je klienci, ktorzy wiedza co chca kupic.
Mruczek- raczej przychylam sie do towoich przemyslen. Jednak przyzwyczailem sie do napalencow- tygodniakow ( taki co od tygodnia jest posiadaczem puszki firmy xyz ....? a od miesiaca foci). Kazdy neofita sie tak zachowuje. Nawet ich polubilem. Teraz jak choruje troszeczke, bardzo poprawiaja mi humor. Wcale mi nie przeszkadza, ze foce kilkanascie lat Canonami z osprzetem Canona a jednoczesnie zachwyca mnie matowka w Olku OM1. Za to migawka w pewnym Canonie AE-1 dziala tak leciutko i mieciutko, ze nie jest w stanie poruszyc niczego. Obydwa aparaty sa w pieknym stanie i zachwycaja- wszystkim. Rownie piekne sa Nikony ( FM2/3A, czy inne), Contaxy, Leici, Pentaxy i cala masa sprzetow, innych nie istniejacych juz firm. Owszem chcielbym miec je wszystkie najlepiej, ale nie zachowuje sie jak popaprany szowinista, kibol- bejzbolista. Nawet mi to uwlacza jako czlowiekowi zajmujacemu sie fotografia ( to nobilituje poniekad) to ciagle nastawianie sie na ataki roznych takich. Szczegolnie bawi mnie zarzut trolowania, stawiany ciagle w momencie gdy piszacy nie wyraza pogladow uznanych na forum za obowiazujace. Mozna jedynie wzruszyc ramionami i tyle. Dziecinada.
Gietrzy raczej nie chcial Cie obrazic- zartowal, bez emotinkow, ale zartowal.
Wracajac do 4/3- w fotografii studyjnej moze wkrotce obowiazywac matryca wieksza lub rowna Ff, a 4/3 moze okazac sie za mala. A proporcje kadru- coz mozna przyciac.
Raczej wazne bedzie oddanie kolorow, mozliwosc poprawnego odtworzenia RAW, optyka firmowa, wspolpraca z oswietleniem dodatkowym ( choc tu w dzisiejszych czasach mozna pokombinowac wszystko), trwalosc, niezawodnosc.
Przede wszystkim jednak pewnosc, ze naswietlenie bedzie trafione, a AF nie odpali dopiero za 5 razem, bo pierwsze cztery sa nieostre. Nie liczy sie szybkosc systemu. Moze dlatego w studio stosuja czasami E1?
czesc.Ch.
Ostatnio edytowane przez chomsky ; 05-01-2006 o 17:04
Z satysfakcją czytam Twoje przemyślenia na temat autofokusa, bo pokrywają się dokładnie z moimi. Tylko dziwię się, że nikt Cię z tego powodu nie atakuje, bo kiedy ja dobrych kilka miesięcy temu pozwoliłem sobie na identyczną uwagę, to zostałem wysłany od razu "na Żytnią" :wink:Zamieszczone przez chomsky
Chomsky, ilu znasz studyjnych fotografów polegajacych na układzie AF? Większość znanych mi osób używa MF. W studio stosują E-1, właśnie z powodu formatu i tego, ze nie wychodzą praktycznie poza ISO 100 i głównie f8. Studio, to warunki w pełni kontrolowane i tu E-1 jest trudny do pobicia. Sesja w terenie - aaaa, to już gorzej. Np robimy zdjecia z lampą i chcemy doświetlić tło. No to co robimy w C? Ustawiamy ISO 800-1600, długi czas i jedziemy. A co robimy w E-1? Nic nie robimy, bo ISO 800 jest nie do użycia i dokadny AF, piękne odwzorowanie kolorów i super ergonomia nic ci nie da. A przyjdzie amator z 350D+ex, ustawi f8 (będzie musiał mieć wtedy bład AF ze 3 metry żeby spudłować) narobi rawów nie przejmując sie WB i ergonomią i tyle.Zamieszczone przez chomsky
Pentax K-5 II, Leica M9
Pytam najzupełniej poważnie - czemu? Czy ma jakąś nadzwyczajną matówkę?Zamieszczone przez Arkan
A mnie sie zdaje, ze E-1 to chyba w amatorskich studiach uzywajaZamieszczone przez Arkan
![]()
Tak sobie obejrzałem kilkadziesiąt zdjęć z e-500 na pbase i... nie wiem ale jakos nie widze tej rewelacyjnej jakości szkieł ZUIKO. Zdjęcia są w wiekszości
nie za bardzo ostre (szczególnie na 150 mm), Kontrast i kolory też nie powalajace. Nie wiem co o tym mysleć![]()
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
W porównaniu do 20d, to jest dużo lepiej. W ogóle to kultura pracy tego systemu jest bardzo duża i daje bardzo naturalne odwzorowanie kolorów. Krótko się tym bawilem u znajomych, ale wrażenie było bardzo miłe i efekty też OK. Z rzeczy, które pamiętam na minus, to dość wolny AF.Zamieszczone przez Jurek Plieth
Pentax K-5 II, Leica M9
..a w takich prawdziwych profesjonalnych, to czego używają?Zamieszczone przez Pikczer
Pentax K-5 II, Leica M9