W kwestii formalnej: w standardowej dystrybucji Fedory są co najmniej dwa: ispell (aspell) i OpenOffice. Tak się śmiesznie składa, że dwie osoby które znam jako mające prawdziwe, nie "załatwione na potrzeby matury" problemy tego typu są linuxowcamiZamieszczone przez sid
I mają OO otwarte praktycznie bez przerwy, właśnie po to, żeby nie robić błędów. Jeśli nie ma - skompilowanie w katalogu domowym to pół godziny i kilka MB na słowniki. Wiem, wiem, pewnie gcc też nie dają...
A co ogólnie o tym wszystkim myślę, pisałem nieraz i nie będę się powtarzać
A zeby nie było, że OT generuję ;-) Mi się system 4/3 bardzo podoba, pod warunkiem, że pamiętamy o tym, co się z nim wiąże: mała matryca, większe szumy itp. - Jurek i akustyk chyba najtrafniej to podsumowali. Zgadza się: duże, jasne szkła (ekwiwalent 600/2.8 - potęga!) - ale takie rozumowanie prowadzi wprost do "weźmy matrycę z Sony 828" - będzie 1200/2.8 i 8MPix!
Poza tym chyba ciągle nie ma odpowiednika korpusów typu 1D(s)mk2, D2X etc. - czyli "koni roboczych", superszybkich (zarówno pod względem fps jak i elektroniki), o największej możliwej rozdzielczości. E-1 czy E-300 to gdzieś tak klasa 20D - lepsza o wiadome parametry, gorsza o pewne inne, ale w podobnych okolicach.
Ale gdybym miał do wyrzucenia te 2-3kCHF to chętnie bym sobie sprawił jako drugi, lżejszy zestaw ;-) Do dostawienia na domowym ołtarzyku ;-)